Cakera dua - bahagian

Julat khusus untuk kereta kelas tinggi

Alat ganti dikilangkan menggunakan pendekatan teknikal tersuai dan penyelesaian khusus.

Keluarannya yang terdiri daripada cakera komposit (topi aluminium dan permukaan brek dalam besi tuangan yang disambungkan dengan pin keluli), cakera terapung (topi aluminium dan permukaan brek dalam besi tuangan yang disambungkan dengan menggunakan sesendal penguncian) dan cakera tuangan bersama (topi keluli dan permukaan brek dalam besi tuang yang dituang bersama-sama).

Disebabkan oleh penyelesaian teknologi ini, Brembo menjaminkan prestasi teratas juga dalam keadaan yang ekstrim, ketahanan cakera brek yang lebih tinggi, keselesaan pemanduan yang optimum dan juga pengurangan berat sistem pembrekan. Keluaran itu meliputi model premium oleh beberapa pembuat kereta yang paling penting seperti Audi, Mercedes dan Bmw.
Cakera brek terapung: terbaik daripada yang terbaik
Keluaran cakera brek terapung termasuk 26 nombor alat ganti Brembo diterbitkan langsung dari pengeluaran OE. Keluarannya merangkumi aplikasi yang paling eksklusif dan berprestasi terbaik yang memerlukan sistem pembrekan berprestasi tinggi yang hanya boleh dijamin melalui pengalaman Brembo dalam bidang perlumbaan.

Cakera brek terapung mempunyai topi aluminium yang memastikan pengurangan berat tak terpegas yang ketara, dengan kesan positif terhadap keselesaan, pengendalian dan penggunaan/pelepasan bahan api. Prestasi sistem brek memanfaatkan penyatuan topi cakera dengan permukaan pembrekan di dalam besi tuang khas, melalui sesendal pengikat. Dengan cara ini, apabila menerima tegasan terma, jenis cakera brek ini membolehkan pengembangan radial permukaan pembrekan, dengan itu mencegah kecacatan dan ketegangan yang kekal.
Dischi flottanti
Dischi flottanti e composti
Kepentingan berat
Topi aluminium, berbanding besi tuang, membolehkan berat cakera brek berkurang sebanyak kira-kira 15% - 30%.
Jika dibandingkan dengan berat kenderaan, pengurangan ini boleh nampak sedikit. Walau bagaimanapun, hal ini mempunyai impak yang sangat penting terhadap penggunaan bahan api, prestasi dan gelagat kereta, memandangkan cakera brek adalah sebahagian daripada berat tak terpegas kenderaan.
 
Sejak tahun-tahun kebelakangan ini, pengurangan berat kenderaan dan berat tak terpegas ialah salah satu daripada sasaran utama pengilang kereta untuk memenuhi keperluan pengurangan yang lebih besar dalam penggunaan dan pelepasan bahan api.
Brembo co-cast
Tuangan bersama Brembo
Cakera tuangan bersama ialah cakera komposit yang terkini dibangunkan dalam keluaran Brembo Aftermarket. Ini digunakan dalam aplikasi premium Mercedes yang terkini – dan Brembo telah menjadi pengilang peralatan yang asli – dan cakera ini menyerlah kerana menggunakan topi keluli dan permukaan besi tuang yang mengandungi karbon tinggi, yang disambungkan bersama melalui tuangan bersama.

Teknologi tersebut bukan sahaja memastikan agar prestasi sistem pembrekan itu tinggi tetapi juga mengurangkan berat cakera sehingga 15%, dengan itu memberikan pengurangan penggunaan dan pelepasan dan pengendalian pemanduan yang lebih baik.

Cakera tuangan bersama Brembo, bukan sahaja boleh ditukar ganti dengan sempurna dengan cakera asal, bahkan juga telah lulus ujian meja yang paling ketat dan diluluskan mengikut standard ECE-R90.