16 december 2020

Bremsekaliber vedligeholdelse: hvorfor er det så vigtigt?

Bremselyde er ikke altid forårsaget af defekte skiver og klodser. Ofte er en passende vedligeholdelse af kaliberen tilstrækkelig til at løse problemet: Lad os finde ud af, hvordan det skal gøres.

For at fungere effektivt skal bremsekomponenterne komme i kontakt med hinanden for at skabe friktion. Når det ikke er nødvendigt at bremse køretøjet, er det bydende nødvendigt, at skiverne og belægningerne er sat tilstrækkeligt tilbage til ikke at forårsage langvarig kontakt og forhindre bevægelse eller, endnu værre, at beskadige komponenter på grund af overdreven varme produceret af friktion.

Denne kontinuerlige og lette kontakt mellem skive og belægning vil i det lange løb føre ujævn slitage af komponenterne, overophedning af systemet og udbruddet af støj og vibrationer.
 
For at et bremsesystem kan fungere korrekt og sikkert, skal komponenterne bevæge sig frit. Sidstnævnte er lavet af metal for at drage fordel af materialets mekaniske og termiske modstand, men ulempen ved dette er, at de fleste metaller har tendens til at korrodere og forringes over tid.

Kaliberstyrene er blandt de elementer, der let kan korroderes på grund af den elektrokemiske reaktion, der finder sted mellem metallet og det omgivende miljø.
En bils bremsesystem udsættes konstant for stress samt fænomener som forurening, vand, salt og snavs, der fremskynder korrosionshastigheden. Selv en aggressiv højtryksspuling kan være skadelig og generere ubehagelige ulemper: en stråle af vand under højt tryk er tilstrækkelig til at underminere tætningslisterne i kaliberen og skabe vand infiltrationer mellem glidefladerne. Desuden kan alkaliske rengøringsmidler initiere fænomener af korrosion og oxidation, der fremskynder generering af ubehagelig fløjten, indtil det er nødvendigt at adskille, gennemgå og behandle kaliberens kontaktpunkter med et egnet smøremiddel.
 

Hvilket smøremiddel skal du vælge?

 
At vælge det rigtige smøremiddel er meget vigtigt for at bevare systemets korrekte funktion. Anvendelsen af utilstrækkelig smøring kan generere den modsatte virkning af den ønskede, dvs. fedtede skinner, der forsyrer i kaliberen, hvilket får beslaget til at miste bevægelighed med deraf følgende overophedning af bremserne.
 
Der er flere produkter på markedet til smøring af bremsesystemet: kobberbaserede smøremidler er meget almindelige, men for at undgå fænomener med galvanisk oxidation er det bedre at bruge kobberfrie smøremidler.

Endvidere afhænger kontaktområdet af typen af smøremiddel, der skal behandles. Eksponerede kontaktpunkter, såsom kontaktpunkter på understøtninger og kalibre, kræver et smøremiddel, der ikke kun skal kunne klare de høje temperaturer, der genereres ved bremsning, men også skal være modstandsdygtige over for "vask" med vand for at fortsætte med at levere korrosionsbeskyttelse.

Brembo B-QUIET er den perfekte løsning til dette: den anvendte formel er helt metalfri, så der er ingen mulighed for galvanisk korrosion. Brembo smøremidlet er meget modstandsdygtigt over for vask og har et højt smeltepunkt, som giver kontinuerlig beskyttelse af de overflader, det påføres på. Det anbefales at anvende det i kontaktpunkterne mellem bremseklodsens metaldele og dem i kaliberen, og det anbefales, under påføringen, at være opmærksom på ikke at forurene friktionsklodserne, da dette kan kompromittere bremseevnen.

Flydekaliberens glidesstyr med tilhørende stifter kræver en anden type smøremiddel. Bremsekaliberens gummidele (tætninger, støvknapper, hætter, bælge til styrene) er fremstillet ved hjælp af EPDM, som er et materiale, der er kompatibelt med DOT-bremsevæsker.

EPDM kan blive beskadiget ved brug af uforenelige produkter, såsom mineralolie, smøremidler og utålelige rengøringsmidler. Gummidelene absorberer smøremidlet og svulmer over tid og mister deres forseglingsevne. Dette vil medføre alvorlig skade på bremsekaliberen med konsekvenser også på skiver og elektroder, på bremseevne og komfort samt på komponenternes levetid.

Af denne grund tilrådes det omhyggeligt at vælge det rigtige smøremiddel, der skal påføres på de forskellige områder, og at udføre alle de handlinger, der er forbundet med smøring og kontrol af komponenterne, når der udføres vedligeholdelsesoperationer på kaliberen.
 
Jarrusatulan huoltaminen: miksi se on niin tärkeää?
 

Hvordan udføres korrekt vedligeholdelse af bremsekaliberen?

 
Tilstrækkelig vedligeholdelse af kaliberen udført af en professionel, involverer en række operationer, der gør det muligt at holde komponenten i fuld effektivitet:
  • Undersøg og rengør kaliberens fjedre og beslag. Rengør forsigtigt kalibrenes sæder;
  • Smør kontaktområderne mellem bremseklodsen og kaliberen med et passende smøremiddel;
  • Kontroller stempler, pakninger, hætter og kaliberens glideelementer for at sikre, at de er fri for skader og korrosion, og at de kan glide. Det tilrådes også at kontrollere, at der ikke er lækager;
  • Rengør og smør kaliberens glidestifter med et dedikeret smøremiddel;
  • Brug et specifikt fedt til hver komponent;
  • I tilfælde af beskadigede, korroderede eller bøjede komponenter skal de udskiftes med nye komponenter af høj kvalitet (find ud af mere om Brembo kaliberrepartionssættet).
Privatlivspolitik">