Minimum fren diski kalınlığı

Bir aracın fren sisteminin doğru çalışması çeşitli etkenlere bağlıdır.
Bakım işleri sırasında, sık sık disklerin kalınlığının kontrol edilmesi ihmal edilerek fren balatasının aşınmasına fazlaca dikkat edilir. Tamamen yanlış olduğu halde, aslında birçok kişi fren diskinin aşınmaya tabi olmadığını düşünür. İşin aslı, fren balatasının aşınmasına neden olan fenomenin aynısı fren diskinin aşınmasına da yol açar.
 
Disk aşınma sınırı, altında doğru frenleme verimliliğinin garanti edilmediği kalınlık olarak tanımlanabilir. Bu temel bir parametredir ve rutin kontroller sırasında unutulmamalıdır.
 

Aşırı derecede aşınmış bir diski kullanmak ne gibi sonuçlara yol açar?

 
Azalmış kalınlık, diskin ısı dağılım kapasitesini ve mekanik dayanımını düşürerek şunlar gibi bir dizi kritik hatayı ve arızayı tetikler:
  • Sıcaklıktaki artış ve dirençli kalınlıktaki azalma nedeniyle frenleme yüzeyinde ısıl çatlaklar oluşması.
  • Fren diskinin biçiminin bozulması sonucunda görülen titreşimler ve gürültü
  • Frenleme yüzeyinin kalınlığının azalması nedeniyle pedal hareketinde uzama. Uç durumlarda bu, kaliper pistonunun bir kısmındaki kalınlığın kaybolmasına da neden olabilir. Bu da balataların yataklarından çıkması veya sıkışması riskini oluşturur.
 
Yukarıdaki sorunlara ek olarak, aşınmış bir diskin kullanılması, özellikle ağır hizmet aracı kullanım koşullarında oluşabilen son derece tehlikeli bir fenomenin ortaya çıkmasına yol açar. Bu sorunların ikisi buharı hapsetme ve zayıflamadır.
Çok sayıda frenleme hareketine eşlik eden yüksek disk sıcaklığı (dağ yollarında sıkça görülür) buharın hapsolmasına, başka bir deyişle fren hidroliğinin sıcaklığının 200 °C'nin üzerine çıkmasına yol açabilir.
Hidroliğin aşırı ısınması nedeniyle devre içinde hava kabarcıkları oluşur. Bu hava kabarcıkları, kendi içlerinde bastırılabilir ve fren pedalına sonuna kadar basıldığı halde yavaşlamanın başlamamasına neden olur.
 
Ayrıca zayıflama fenomeni, disk kalınlığındaki azalma ve aracın ağır hizmetlerde kullanılması nedeniyle sıcaklıklardaki yükselmeyle de ilişkilidir. Sıcaklıktaki artış, fren balatası ve fren diski arasındaki sürtünme katsayısını azaltır, bu da frenleme mesafesinin artmasına neden olur.
 
Bir ölçme aleti kullanarak fren diskinin kalınlığının ölçülmesi
 

Minimum fren diski kalınlığını nasıl ölçersiniz?

 
Minimum fren diski kalınlığını düzgün biçimde ölçmek için bir ölçü aleti kullanmanız gerekir. Ölçümler en az 4 farklı noktada yapılmalıdır. En düşük değerin diskin tamamı için referans olarak kullanılması gerekir.
Bu değer doğrudan diskin üzerinde yazılı olan MIN TH = (Minimum Kalınlık) ifadesi ve milimetre olarak değer ile gösterilen sayıyla kıyaslanmalıdır. Yapılan ölçüm MIN TH'nin altındaki değerleri gösteriyorsa diski değiştirmeniz gerekir. 
Son olarak, yalnızca bir çiftteki bir diskin bile minimum aşınma seviyesinin altında olduğu görülürse iki taraftaki disklerin de değiştirilmesi gerektiğini unutmayın.
 

Nasıl?

 
Sürücünün ve tüm yolcuların güvenliğini garanti etmek için fren sisteminin tamamı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu şekilde, frenlerinizin düzgün çalıştığından emin olabilir ve olası kırılmaları veya hasarları önleyebilirsiniz.
Her kontrol sırasında, tüm kusurlu bileşenler değiştirilmelidir.

Araç MOT'si ve özel servis işlemleri sırasında fren disklerinin durumunun da gözle incelenmesi önemlidir. Genel bir kural olarak, fren diskleri iki fren balatası değişiminde bir değiştirilmelidir.

Değiştirme işlemi, üreticinin talimatlarına göre, vidaları sıkmak için tork anahtarı kullanmak, doğru tork değerini uygulamak ve doğru sıkma sırasını izlemek yoluyla gerçekleştirilmelidir.
 
Brembo’nun sıkma torkları tablosuna başvurun: Sıkma torkları – Brembo Desteği

Sormak istediğiniz başka bir şey var mı?

Brembo teknik destek ekibiyle iletişime geçin. Teknisyenlerimiz sizinle en kısa zamanda iletişime geçecek.
Dizine geri dön
Bakım
Sonraki makaleyi oku
Fren kaliperi bakımı: neden bu kadar önemlidir?
Gizlilik Politikası">