Arabam için en iyi seçenek nedir, Max mı yoksa Xtra diskler mi?

Bir Brembo ürünü almadan önce her zaman ürünün arabanızla uyumlu olduğundan emin olun. Sizin için Max mı yoksa Xtra disklerin mi en iyi seçenek olduğunu nasıl öğreneceğiniz burada açıklanmıştır.
 
Brembo Max disklerde yuvalar varken Brembo Xtra diskler çapraz deliklidir. Bu özelliklerin ikisi de frenleme sisteminizin performansını aşağıdakileri yaparak önemli ölçüde artırır:
 
Brembo diskler için kavrama geliştirme özelliğini gösteren simge
Balata/disk tutuşunu artırma
Brembo diskler için sürtünme malzemesi temizleme ve yenileme özelliğini gösteren simge
Balata yüzeyini temiz tutma ve eski sürtünme malzemesini sıyırma
 
Brembo diskler için su dağılımını ve gaz dağılımını gösteren simge
Suyu dışarı atmaya ve gazı dağıtmaya katkıda bulunma 
Brembo diskler için fren sisteminin en iyi soğutma özelliğini gösteren simge
Fren soğutmasını iyileştirme
 
 
 
Bir fren diskindeki çapraz delikler veya yuvalar disk ve balata arasında daha iyi bir tutuş sağlar. Bu daha hızlı bir fren tepkisine ve bir bütün olarak daha etkili bir frenleme sistemine dönüşür. Bunun nedeni delikler ve yuvaların disklerin yüzeyinde sürtünme katsayısını artırması ve bunun da özellikle frenlere ilk basıldığında frenleme performansını iyileştirmesidir.
 
Çapraz delikli veya yuvalı disklerin başka bir önemli avantajı balatayı temiz tutmaları ve eski sürtünme malzemesini sürekli olarak sıyırmaları, bu nedenle de rotora yalnızca yeni balata malzemesinin temas etmesidir. Delikler aynı zamanda frenleme yüzeyinde oluşabilecek su filmini de parçalar. Yani ıslak koşullarda bile frenleme sistemi, fren pedalına ilk bastığınız andan itibaren etkili biçimde tepki verir. Benzer şekilde dışa bakan yuvalar diskin yüzeyinde oluşan her türlü suyu etkili bir şekilde dışarı atarak tüm hava koşullarında daha öngörülebilir bir davranış sağlar.
 
Delikler ve yuvalar suya dışarı attıkları gibi aynı zamanda yüksek sıcaklık koşullarında diskin balata ve disk arasında ortaya çıkan gazları dağıtma kapasitesini de iyileştirir. Sürtünme malzemesinin yüksek sıcaklıklarda yanması için kullanılan reçineler gibi bu üretilen gazlar disk ve balata arasındaki sürtünme katsayısını düşürerek frenleme veriminde bir kayba yol açar. Bu kayıp zayıflama olarak bilinir. Fren disklerindeki çapraz delikler veya yuvalar diskin bu gazları daha hızlı bir şekilde dışarı atarak son derece hızlı bir şekilde en uygun frenleme koşullarına geri dönülmesini sağlar.
 
Son olarak yuvalar ve delikler sistemin disk ve balatanın oluşturduğu ısıyı dağıtma kapasitesini artırarak frenleme sisteminin tamamının performansını artırır.

Belirli koşullarda ve balata ile kullanılan sürtünme malzemesinin tasarımına bağlı olarak frenleme performansını artırmak için özel olarak üretilen çapraz delikli veya yuvalı diskler fren balatasının daha hızlı aşınmasına yol açabilir.
 
Genel bir ifadeyle çapraz delikli ve yuvalı diskler performans bakımından benzer avantajlar sunar. Daha iyi su ve gaz dışarı atma imkanı sunduklarından yuvalı diskler motor sporlarında daha sık kullanılırken, çapraz delikli diskler ise balataların sürtünme malzemesinin hızlı aşınmasına neden olmadıklarından normal kara yolu araçlarında daha sık kullanılır. Öte yandan tamamen estetik bir bakış açısından, çapraz delikli diskler arabaya daha sportif bir görüntü vermektedir.
 
Hem çapraz delikler hem de yuvalar diskin içine işlendiğinden ve diski zayıflatma potansiyeline sahip olduğundan tasarım ve üretim sürecinin, mekanik güç ve sağlamlık bakımından dayanıklılık ve en önemlisi diskin güvenliğini sağlama konusunda temel bir rol oynadığı açıktır. 

Tasarım süreci sırasında her delik ve yuvanın sayısı, boyutu ve yeri her disk için özel olarak hassas biçimde tanımlanmalıdır.
 
Böylece ortaya çıkan işlenmiş disk tüm sürüş koşullarında olağanüstü performans sunduğundan ve aracın üreticisinin belirlediği tüm güvenlik, mekanik güç ve sağlamlık gerekliliklerini karşıladığından emin olmak için tezgah ve yol testlerine tabi tutulur.
 
Bu nedenle yuvalı veya çapraz delikli ya da iki çözümü de içeren ve yalnızca en üstün performansı sunmakla kalmayıp aynı zamanda güvenliği artıran bir disk arıyorsanız her zaman bu bileşenlerin tasarımı ve üretiminde kanıtlanmış deneyimi olan bir üreticinin ürününü tercih etmeniz önemlidir.
 
Toparlamak gerekirse aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi genel bir ifadeyle Brembo Max (yuvalı) ve Brembo Xtra (çapraz delikli) diskler aynı avantajları sunar.
 
Avantajlar Brembo MAx Brembo Xtra
 Tepki göstermeye daha hazır ve etkili frenleme işlemi    
Eski sürtünme malzemesi yeni malzemeyi açığa çıkarmak için sürekli olarak sıyrılır    
Etkili su giderme    
Üstün zayıflama dayanımı    
Daha iyi fren soğutması    
ECE-R90 tipi onay    
Korozyona karşı mükemmel dayanım    
Kolay aşınma kontrolü    
 
 
Görünümünüzü değiştirin. Size hangisi uyar, çapraz delikli bir diskin daha sportif, daha saldırgan karakteri mi yoksa yuvalı bir diskin kararlı şıklığı mı?
 
Frenleme sisteminizin doğru çalışması amacıyla doğru ürünü seçmeniz son derece önemlidir. Lütfen doğru parça numarasını seçtiğinizden emin olun.

Sormak istediğiniz başka bir şey var mı?

Brembo teknik destek ekibiyle iletişime geçin. Teknisyenlerimiz sizinle en kısa zamanda iletişime geçecek.
Dizine geri dön
Doğru ürünü seçme
Sonraki makaleyi oku
Neden Xtra ürün yelpazesindeki bazı disklerde geçiş delikleri varken diğerlerinde kör delikler (çukurlar) var?
Gizlilik Politikası">