Vanalı-direkli havalandırmalı fren diskleri karşılaştırması farklar

Neden havalandırmalı diskleri kullanmalıyız?

 
Bir fren diskindeki termal gerilimler aşırı derecede yoğundur; aslında aracın tüm enerjisi disk/balata arayüzünde oluşan ısıya dönüştürülür ve yerel sıcaklıktaki değişiklik dikkate değerdir. Disk dökme demirinin ve fren balatası sürtünme malzemesinin değişen ısı iletkenliğine bağlı olarak, çoğu durumda oluşan ısının %80’inden fazlası fren diski tarafından emilir.
 
Dolayısıyla fren sisteminin düzgün çalışması için fren diskini soğutmak çok önemlidir. Bu aracın hareketinden, ancak her şeyden önce diskin kendisinin dönüşünün neden olduğu hava hareketinden kaynaklanan hava dolaşımıyla meydana gelir.
Dağıtılacak ısının miktarına bağlı olarak frenin doğru çalışmasını garanti etmek için uygun çözümlerin uygulanması gerekir. Hava ile olan ısı alışverişi yüzeyini artırmak için genel olarak uygulanan çözüm, uygun havalandırma kanalı genişliğine ve verimi giderek artan havalandırma şekillerine sahip havalandırmalı diskler kullanmaktır. Bu diskler, çoğunlukla orta büyüklükte arabaların arka, kompakt arabalar ile şehir arabalarının ise ön aksında kullanılan yekpare disklere kıyasla daha iyi soğutma sağlar.
 
Brembo birkaç yıl önce direklerin şekli ve dağılımı sayesinde havalandırma odasının içinde hava dolaşımı oluşturarak daha iyi ısı giderme imkanı sağlayan PVT (Direkli Havalandırma Teknolojisi) teknolojisinin patentini aldı; dahası direklerin konumu çatlakların oluşmasına ve yayılmasına karşı iyi bir bariyer oluşturacak şekilde düzenlendi.
 
Doksanlardan beri bu teknoloji türü, sürekli geliştirilerek özellikle ağır araçlarda ve yüksek ısıl gerilimlere tabi olan araçlardaki uygulamasında performansı artırmıştır.
 
Brembo’dan alınan en son haberler, frenleme sırasında performansı daha da iyileştiren kamyonlara ve üstün performanslı arabalara yönelik PVT Plus patentinin daha önce geliştirilen tüm teknolojileri birleştirdiği yönündedir.
 
Kanatlı havalandırma sistemli fren diskleri ile sütun havalandırma sistemli fren disklerinin karşılaştırılması
 

PVT havalandırması geleneksel havalandırmaya kıyasla ne gibi iyileştirmeler sunar?

 
Frenleme sırasında oluşan yüksek sıcaklıklar zamanla disk aşınmasına yol açar ve bu aşında düşük frenleme performansına ve aşırı fren balatası tüketimine neden olur.
 
PVT havalandırması gelişmiş soğutma sistemi sayesinde ısıl çatlaklara karşı direnci %40’tan fazla artırır ve dolayısıyla aşınmayı azaltarak fren diskleri ve balatalarının ortalama ömrünü uzatır.
 
Brembo zamanla PVT havalandırmalı disklerinin kalitesini artırmaya devam ederek kamyon pazarına T Direk ve Yıldız Direk patentlerini sunmuştur.

T Direk çözümü, parçacıkların kamyon fren disklerinin havalandırma odasına girmesini engelleyecek şekilde donatılmışken, Yıldız Direk çözümü ısıl çatlaklara karşı dayanımı daha da artırır.
 
Ayrıca bu patentlerin geliştirilmesi sırasında elde edilen bilgi birikimi sayesinde kamyon pazarının yanı sıra otomotiv pazarında üst düzey salon ve yüksek performanslı araba segmentlerine özel PVT Plus sistemini oluşturmak mümkün olmuştur.
 
Latin çapraz şekilli fren diski sütunlarını gösterir

PVT Plus çözümü ne sağlar?

 
PVT Plus havalandırma çözümü önceki sistemlere kıyasla havalandırmayı daha da artırarak fren balataları ve disklerinin dayanıklılığının daha da artmasını garanti eder.

Havalandırma direklerinin özel artı şekli ve düzeni ısıl çatlamaya karşı %30 daha fazla dayanım sağlarken diskin kendisinde %10’a kadar dikkate değer ağırlık düşüşüne imkan verir.

Bu yalnızca frenleme sırasında değil aynı zamanda aracın genel performansı üzerinde de bazı avantajlar anlamına gelir. Aslında daha düşük ağırlık düşük tüketim seviyeleri, daha az CO2 emisyonları ve daha iyi yol tutuş demektir.
 

Bu, sürüş güvenliği açısından ne anlama geliyor?

 
Yeni PVT Plus havalandırma sistemi, her fren sisteminde üstün güvenlik performansı seviyelerini garanti etmek için her fren diskinde, hedef aracın teknik özellikleri unutulmadan özel olarak tasarlanan farklı geometriler öngörür.
 

Peki destek ve bakım?

 
Sağ tekerlek için bir disk, sol tekerlek için ise başka bir diskin öngörüldüğü eğimli vanalar ve yönlendirmeli havalandırmaya sahip fren diskleri kullanıldığında, PVT Plus çözümü iki diskin de tek bir parça numarasıyla değiştirilmesini sağlar. Ayrıca üstün performans seviyeleri dikkate alındığında yönlendirmeli vanalara sahip fren diskleriyle en azından eşit performans sunar. Bu, daha yüksek montaj kolaylığı ve yedek parça yönetimi demektir.
 

Sormak istediğiniz başka bir şey var mı?

Brembo teknik destek ekibiyle iletişime geçin. Teknisyenlerimiz sizinle en kısa zamanda iletişime geçecek.
Dizine geri dön
Doğru ürünü seçme
Sonraki makaleyi oku
Brembo Parçalar arama işlevini kullanarak arabam için doğru ürünü nasıl belirleyebilirim?
Gizlilik Politikası">