03 Eylül 2019

Tatilden döndüğünüzde aracınızı kontrol etmek için 5 ipucu

Aracınız için “dönüş stresinden” daha çok “tatil stresi” söz konusudur

Tatillerden sonra hepimiz biraz gevşeriz. Kesinlikle dinlenmeyen “biri” varsa o da arabanızdır. Aslında tatile deniz kenarında bir yere gitme alışkanlığınız varsa aşınma, kum, tuz ve deniz kenarı ortamının ayrılmaz bir parçası olan bir dizi harici maddeye maruz kalırsınız. Günlük rutininize dönmeden önce, bu sadık ulaşım aracınızı ve hafta boyunca size eşlik ederken gösterdiği kesintisiz bağlılığı düşünün: Tatilden döndüğünüzde arabanın koşullarını değerlendirmek için bir kontrol ayarlamanız en iyisi olacaktır.
 
5 tips for your car check up when return from your holidays

İlkbaharda yaz mevsimi yaklaşırken araçta yapılacak ana kontrolleri gösterdik. Yazın sonu gelirken tatil sonrası bakım için alınması gereken kaçınılmaz önlemleri öğrenmenin zamanı gelmiş demektir. Önerilerimizi burada belirttik.
 
Özenle yapılan bir yaz sonu temizliğinin önemi
Genellikle tatile çıkmadan önce arabamızı hazırlama konusunda son derece özenliyizdir, ancak aynı bakımı dönüşte yapmayız. Seyahat sırasında araba kaçınılmaz olarak içten dışa kumaşların içine kadar işleyebilecek kir, toz ve yapraklarla kirlenir. Kumaş kısımları mükemmel durumda tutmak için bu kısımların özel bir ürünlerle temizlenmesi gerekir ve bir dezenfektan kullanılmalıdır. Özellikle kum, arabanızın en kötü düşmanlarından biridir: En hafif esintide bile mekanik parçaların içine, yolcu bölmesine ve diğer iç bileşenlere girebilir. Gerekirse filtreleme elemanları da kontrol edilip değiştirilmelidir. Bu nedenle kum ve tuz kalıntılarını gidermek için araç gövdesi, contalar, motor ve frenler dahil olmak üzere tekerleklerde özenli bir temizlik yapılmalıdır.
Düzenli bakım, aracınızın ömrünü uzatmak ve tatilden döndüğünüzde bile genel durumunu ihmal etmemek açısından çok önemlidir.
 
Lastikler de aşınır
Gerilim altında olan bileşenler yalnızca motor ve gövde değildir. Denizin hasar verici etkileri lastikler üzerinde de görülebilir: Kum ve tuz lastiklere zarar vererek gözle incelemeyi gerekli hale getirir. Bunu bozulmayı engellemek için düzenli temizlik izler. Uzun kilometreler boyunca seyahat ettikten sonra lastik aşınmasını kontrol etmek de önerilir. Lastikler özellikle yüksek kaliteli değilse daha sıcak olan asfalt nedeniyle daha kolay aşınma eğilimindedir. Engebeli bir yol yüzeyi de lastik dişlerine hasar verebilir; olağan dışı bir durum olduğunu fark ederseniz yerel lastik uzmanınızla görüşmekten çekinmeyin.  
 
Tuz korozif etkilere sahiptir
Deniz havası tuzludur, ayrıca tabii ki kum ve su da tuzla doludur: Bu elemanların korozif etkileri gövdeye ve arabanın diğer bileşenlerine hasar verebilir. Gövdede yapılacak önleyici bir uygulama bozulmayı azaltabilir ancak nemle birlikte tuz kristalleri her yerde, motor bölmesinde bile oluşabilir. Dolayısıyla yolculuğa çıkmadan önceki önlemlere ek olarak tuz kalıntılarının çoğunu ortadan kaldırmak için tatilden döndükten sonra aracınızı özenle temizlemeniz önerilir. Ayrıca giysilerinizde ve mayolarınızda da tuz olduğunu, bu nedenle döşemelerin de etkilenebileceğini (arabanıza dönmeden önce hatırınızda tutmanız gereken bir şey) unutmayın.
Gövdenin altı da ihmal edilmemelidir. Bu deniz tuzunun birikerek uzun vadede metal parçaları onarılmaz biçimde korozyona uğratan kalıntılar oluşturduğu bir alandır. Süspansiyon sistemi ve diğer hassas elemanlar da arabanın bu kısmında olduğundan, en iyisi bu bileşeni özenle yıkayıp tuzu gidermektir.
 
Güneşe dikkat edin
Cildinizi güneşe maruz kalmaktan koruduğunuz gibi arabanızı da doğrudan güneş ışığının etkilerinden korumayı unutmamanız gerekir. Aslında, güneş ve yüksek sıcaklıklar gövde açısından sorun demektir: Boya ve plastik kısımlarda, boya üzerinde onarılamaz etkisi olan ve güneşin kavurucu ısısında korozif hale gelebilen organik parçacıklar içeren böcekler ve ağaç reçinesi toplanır. Uzun süreli ısı arabanın üzerinde biriken egzoz dumanları, kimyasal toz ve yağmurun asitliğinden oluşan katman aracılığıyla gövdenin solması ve donuklaşması riski oluşturur.
Ne tür önlemler alabilirsiniz? Her şeyden önce gölgeye, korunaklı bir alana park edin ve güneşe maruz kalmayı mümkün olduğunca sınırlandırmak için güneşlik kullanın. Arabanızı düzenli bir şekilde yıkayarak (en azından ayda bir) boya ve camdaki organik kalıntıları giderin. Ayrıca özel ürünlerle işlem yapmayı da unutmayın: Yıkadıktan sonra boyanın korozyona uğrama sürecini yavaşlatan bir cila uygulayabilirsiniz, bununla birlikte gösterge paneli, plastik kısımlar ve deri döşemeleri yumuşak tutmak için bu kısımlara krem, jel veya balsam bazlı ürünler uygulanmalıdır.
 
Yağı ve filtreleri kontrol edin
Toparlamak gerekirse frenler, yağ ve filtrelerde yapılacak bir kontrol, arabanın yaklaşan sonbahar mevsiminde mümkün olan en iyi durumda olmasını sağlamak için almanız gereken temel bir önlemdir. Özellikle fren hidroliğini kontrol etmek diskleri balatalar, kaliperler ve tüm frenleme sistemini koruyabilir. Nemli ortamlar, özellikle higroskopisite, yani nemi emme eğilimi ve böylece buharı hapsetme etkisini artırma fren hidroliğinin veriminin düşmesi açısından iyi değildir. Dolayısıyla yağlama işlemi, sonucunda frenler, diskler ve balataların aşınmasıyla bozulmaya başlamadan önce üreticinin teknik özelliklerine uyarak fren hidroliğini tamamlamak veya değiştirmek önem taşır.
Check oil and filters

Tatilden döndüğünüzde aracınızı nerede kontrol ettirmeniz gerekir?
 
Yani “tatil stresi” arabanızda aşınma ve yıpranma açısından sorun oluşturabilir. Tatilden döndüğünüzde gerekli kontrolü yapmaya hazır mısınız?
Arabanızı Brembo Uzman Ağı’na emanet edin. Arabanız için araca özel yardım ve en iyi bakım ipuçlarını bulacaksınız.
 
Unutulmaması gereken önemli noktalar:
  • Önleyici bakım yapmaktan çekinmeyin
  • Mümkünse tatil sırasında arabanızı düzenli olarak temizleyin
  • Döndükten sonra, ayrıntılı temizlik yapmayı unutmayın.
Gizlilik Politikası">