03 decembrie 2020

Întreținerea etrierului de frână: de ce este atât de importantă?

Zgomotul frânei nu este întotdeauna cauzat de discuri și plăcuțe defecte. Deseori, întreținerea corectă a etrierului este suficientă pentru a rezolva problema: haideți să aflăm cum se realizează.

Pentru a funcționa eficient, componentele frânei trebuie să intre în contact unele cu altele pentru a genera frecare. Cu toate acestea, atunci când nu este nevoie să încetiniți vehiculul, este imperativ ca discurile și plăcuțele să fie suficient de retrase pentru a nu cauza un contact prelungit, împiedicând mișcarea, sau, mai rău, pentru a nu deteriora componentele din cauza căldurii excesive produse de frecare.

Pe termen lung, acest contact continuu și ușor între disc și pastilă va duce la uzura neregulată a componentelor, la supraîncălzirea sistemului și la apariția zgomotului și a vibrațiilor.

Pentru ca un sistem de frânare să funcționeze corect și în siguranță, componentele trebuie să se deplaseze liber. Acestea din urmă sunt realizate din metal, pentru a beneficia de rezistența mecanică și termică a materialului, dar dezavantajul acestui lucru este faptul că majoritatea metalelor tind să se corodeze și să se deterioreze în timp.

Ghidajele etrierelor se numără printre elementele care se pot coroda ușor, datorită reacției electrochimice care are loc între metal și mediul înconjurător.
Sistemul de frânare al unei mașini se află sub stres în mod constant, pe lângă faptul că este supus unor fenomene precum poluarea, apa, sarea și murdăria, care accelerează viteza de coroziune. Și spălarea agresivă la presiune înaltă poate fi dăunătoare și poate genera dezavantaje neplăcute: un jet de apă de înaltă presiune este suficient pentru a desface garniturile de etanșare ale etrierului, creând infiltrații de apă între suprafețele de glisare. Detergenții alcalini pot iniția, de asemenea, fenomene de coroziune și oxidare, care avansează, generând fluierături neplăcute, până când este necesară dezasamblarea, revizuirea și tratarea punctelor de contact ale etrierului cu un lubrifiant special.
 

Ce lubrifiant să alegeți?

 
Alegerea lubrifiantului potrivit este foarte importantă pentru a menține buna funcționare a sistemului. O lubrifiere necorespunzătoare poate genera efectul opus celui dorit, adică ghidaje unse care devin acide în etrier, ceea ce duce la pierderea mobilității suportului și, în consecință, la supraîncălzirea frânelor.
 
Există mai multe produse pe piață pentru lubrifierea sistemului de frânare: lubrifianții pe bază de cupru sunt foarte răspândiți, dar, pentru a evita fenomenele de oxidare galvanică, ar fi mai bine să utilizați lubrifianți fără cupru.

De asemenea, tipul de lubrifiant care urmează să fie utilizat depinde de zona de contact care urmează să fie tratată. Punctele de contact expuse, cum ar fi punctele de sprijin de pe suporturi și pe etriere, necesită un lubrifiant care nu trebuie doar să fie capabil să facă față temperaturilor ridicate generate de frânare, dar trebuie să fie și rezistent la „spălarea” cu apă, pentru a continua să ofere protecție împotriva coroziunii.

Brembo B-QUIET este soluția perfectă pentru aceasta: formula utilizată este complet fără metale, astfel încât nu există nicio posibilitate de coroziune galvanică. Lubrifiantul Brembo este foarte rezistent la spălare și are un punct de topire ridicat, care va oferi o protecție continuă a suprafețelor pe care este aplicat. Se sugerează aplicarea în punctele de sprijin dintre părțile metalice ale plăcuței și cele ale etrierului și se recomandă ca, în timpul aplicării, să nu se contamineze suprafața de frecare a plăcuțelor și a discurilor, deoarece acest lucru ar putea compromite performanța de frânare.

Ghidajele de glisare ale etrierului flotant și pinii aferenți necesită un alt tip de lubrifiant. Părțile din cauciuc ale etrierului de frână (garniturile de etanșare, capacele anti-praf, dopurile, burdufurile pentru ghidaje) sunt produse utilizând EPDM, care este un material compatibil cu lichidele de frână DOT.

EPDM poate fi deteriorat prin utilizarea unor produse incompatibile, cum ar fi uleiul mineral, lubrifianți și detergenți netolerabili. Piesele din cauciuc ar absorbi lubrifiantul și, în timp, s-ar umfla, pierzându-și capacitatea de etanșare. Acest lucru ar provoca daune grave etrierului de frână, cu consecințe și asupra discurilor și pastilelor, asupra performanței și a confortului în frânare, precum și asupra durabilității componentelor.

Din acest motiv, în timpul operațiunilor de întreținere a etrierului, se recomandă alegerea atentă a lubrifiantului adecvat care urmează să fie aplicat pe diferitele zone, la fel cum se recomandă efectuarea în mod corect a tuturor operațiunilor legate de lubrifierea și de verificarea componentelor.
 
Jarrusatulan huoltaminen: miksi se on niin tärkeää?
 

Cum se efectuează întreținerea corespunzătoare a etrierului de frână?

 
O întreținere corespunzătoare a etrierului, efectuată de un profesionist, implică o serie de operațiuni care vor permite menținerea componentei în deplină eficiență:
  • Inspectați și curățați arcurile și suportul etrierului. Curățați cu atenție suporturile plăcuțelor;
  • Lubrifiați zonele de contact dintre plăcuță și etrier cu un lubrifiant special;
  • Verificați pistoanele, garniturile, capacele și elementele de glisare ale etrierului, pentru a vă asigura că nu prezintă deteriorări și coroziune și că pot glisa în mod corespunzător. De asemenea, se recomandă să verificați dacă nu există scurgeri;
  • Curățați și lubrifiați pinii de culisare ai etrierului cu un lubrifiant special pentru acest scop;
  • Utilizați o unsoare specifică pentru fiecare componentă;
  • În cazul componentelor deteriorate, corodate sau îndoite, înlocuiți-le cu componente noi și de calitate (aflați mai multe despre kitul de reparație a etrierelor de frână Brembo).
Politică de confidențialitate">