12 noiembrie 2020

Disc de frână cu ventilație cu pene sau cu cuie: diferențele

Performanță, durabilitate și rezistență: să descoperim toate avantajele discurilor de frână cu ventilație cu cuie!

De ce sunt utilizate discurile ventilate?

 
Solicitările termice dintr-un disc de frână sunt extrem de ridicate; de fapt, toată energia vehiculului se transformă în căldură, generată în interfața disc/plăcuță, iar creșterea temperaturii locale este remarcabilă. În funcție de conductivitatea termică diferită a fontei discului și de materialul de frecare al plăcuței, se constată că, în majoritatea cazurilor, peste 80% din căldura generată este absorbită de disc.
 
Prin urmare, răcirea discului este decisivă pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului de frânare. Acest lucru se realizează prin circulația aerului datorită deplasării vehiculului, dar, mai presus de toate, prin mișcarea aerului datorită rotației discului.
În funcție de cantitatea de căldură care trebuie eliminată, trebuie adoptate soluții adecvate pentru a asigura funcționarea corectă a frânei. Soluția adoptată în general pentru creșterea suprafeței de schimb termic cu aerul este adoptarea discurilor ventilate, cu o lățime adecvată a canalului de ventilație și cu forme din ce în ce mai eficiente pentru ventilație. Acestea asigură o răcire mai bună decât discurile pline, care sunt utilizate mai ales pe puntea spate a mașinilor medii sau pe puntea față a mașinilor compacte și a mașinilor de oraș.
 
Brembo a brevetat deja de câțiva ani tehnologia de ventilație cu cuie PVT (Pillar Venting Technology) care, datorită formei și distribuției cuielor, reușește să creeze o circulație a aerului în interiorul camerei de ventilație care permite cea mai mare îndepărtare a căldurii; în plus, poziția cuielor este de așa natură încât să creeze o barieră bună împotriva formării și expansiunii fisurilor.
 
Începând cu anii ’90, acest tip de tehnologie a trecut printr-o evoluție constantă, îmbunătățindu-se în special performanța în cazul vehiculelor grele și a vehiculelor supuse unor solicitări termice ridicate.
 
Cea mai recentă inovație Brembo este brevetul PVT plus, dedicat celor mai performante camioane și mașini, care îmbunătățește și mai mult performanța de frânare, prin încorporarea tuturor tehnologiilor dezvoltate anterior.
 
Disc de frână cu ventilație cu pene sau cu cuie: diferențele
 

Ce îmbunătățiri oferă ventilația PVT în comparație cu ventilația convențională?

 
Temperaturile ridicate care apar în timpul frânării conduc în timp la uzura discului, ceea ce duce la o reducere a performanței de frânare și la uzura excesivă a plăcuțelor.
 
Ventilația PVT, datorită unui sistem de răcire mai bun, crește cu 40% rezistența la fisurile termice, reducând astfel uzura și crescând durata medie de viață a discurilor și a plăcuțelor de frână.
 
Brembo a continuat de-a lungul timpului să îmbunătățească calitatea discurilor ventilate PVT prin punerea în aplicare a brevetelor T Pillar și Star Pillar pentru piața camioanelor.

Soluția T Pillar a fost concepută pentru a preveni infiltrarea particulelor în camera de ventilație a discurilor camionului, în timp ce soluția Star Pillar crește și mai mult rezistența la fisurile termice.
 
De asemenea, datorită cunoștințelor dobândite prin dezvoltarea acestor brevete, a fost posibilă crearea sistemului PVT Plus dedicat atât pieței camioanelor, cât și pieței auto pe segmentul sedanurilor premium și al mașinilor de înaltă performanță.
 
În ce constă soluția PVT Plus?

În ce constă soluția PVT Plus?

 
Sistemul de ventilație PVT Plus îmbunătățește și mai mult ventilația în comparație cu sistemele anterioare, asigurând o creștere suplimentară a duratei de viață a plăcuțelor și a discurilor de frână.

Forma specială a cuielor, numită cruce latină, și dispunerea lor cresc rezistența la fisurile termice cu 30%, în plus față de reducerea masei discului cu până la 10%.

Acest lucru creează mai multe avantaje, nu doar la frânare, ci și în ceea ce privește performanța generală a vehiculului. O greutate mai mică înseamnă și un consum mai mic, emisii mai mici de CO2 și o conducere îmbunătățită.
 

Ce înseamnă toate aceste lucruri în termeni de siguranță în conducere?

 
Pentru a asigura o performanță ridicată în ceea ce privește siguranța în fiecare sistem de frânare, noul sistem de ventilație PVT Plus oferă geometrii diferite pentru fiecare disc, special concepute pentru specificațiile vehiculului pe care va fi montat discul.
 

Și la nivel de asistență și întreținere?

 
În cazul discurilor cu pene curbate și ventilație orientată, în care a fost prevăzut un disc pentru roata din dreapta și altul pentru roata din stânga, utilizarea soluției PVT Plus permite înlocuirea ambelor discuri cu o singură referință care, având în vedere performanța ridicată, garantează o performanță egală sau mai mare a discurilor cu pene orientate. Acest lucru înseamnă o mai mare ușurință de montare și de gestionare a pieselor de schimb.
 
Politică de confidențialitate">