30 aprilie 2021

Piese de schimb: cei 10 factori care indică diferența dintre Piesă Originală și Matching Quality

Brembo vă explică în ce mod puteți evita confuzia dintre componentele OE și componentele standard, în 10 puncte.

Printre diferitele întrebări pe care tot mai multe persoane le adresează companiei Brembo, una dintre cele mai dificile se referă la piesele de schimb pentru frâne. Cu excepția anvelopelor, tot ceea ce este înlocuit periodic pe un autovehicul - de la uleiul de motor la plăcuțele de frână, de la lichidul de răcire la filtre -, nefiind vizibil cu ochiul liber, este dificil de evaluat.
 
Una dintre cele mai vechi întrebări se referă la dihotomia dintre Original Equipment (OE) și Matching Quality, în ceea ce privește frânele, dar și geamurile, componentele electrice și chiar instalația de eșapament. Deja cei doi termeni, pentru cei care nu cunosc engleza, sunt dificili, și pentru ei se folosește adesea metafora medicamentului generic.
 
Nimic nu ar putea fi mai greșit, deoarece diferența dintre Original Equipment și Matching Quality este majoră, nu numai în ceea ce privește notorietatea mărcii sau investițiile publicitare, așa cum vom demonstra în continuarea articolului. Dar, mai întâi, o clarificare care vă va ajuta să înțelegeți mai bine compania Brembo.
 
Ca producător de sisteme de frânare și de componente pentru echipamentele de origine pentru multe modele de autovehicule (și de motociclete) de la cei mai importanți Producători, datorită unităților de producție din Europa, America de Nord și de Sud și China, Brembo este, practic, un Producător de piesă originală de peste trei decenii.
 
În continuare, iată 10 diferențe între Original Equipment și Matching Quality. Dar, înainte de a aprofunda diferențele dintre cele două tipuri, iată o recomandare utilă pentru a identifica imediat și ușor produsele Original Equipment.
 
Cum se recunoaște un produs Original Equipment

Cum se recunoaște un produs Original Equipment

 
Toate produsele Original Equipment pot fi recunoscute imediat, deoarece au pe ambalaj logoul furnizorului de OE.
 
Din același motiv, este foarte simplu să recunoașteți imediat produsele OE din gama Brembo Aftermarket. Practic, pe cutiile de plăcuțe, discuri, etriere recondiționate, saboți de frână și tamburi Brembo se găsește logoul furnizorului de OE.
1. Este ușor de spus „fontă”
 
Din punct de vedere istoric, discurile de frână au fost fabricate întotdeauna din fontă și chiar și astăzi majoritatea autovehiculelor în circulație utilizează acest material, în afară de super-mașinile exclusive care utilizează materiale carbon-ceramice. Cu toate acestea, mulți nu știu că termenul „fontă” include mai multe tipuri de variante, care se diferențiază prin compoziția chimică și, prin urmare, prin performanțe.
 
Brembo ajunge să folosească peste 40 de variante diferite de fontă. Alegerea componentelor Original Equipment reflectă exact materialul echipamentului de origine. Componentele standard nu garantează aceeași echivalență.
 

2. Lumea vastă a plăcuțelor de frână

 
Gama de plăcuțe de frână Brembo asigură o siguranță maximă la frânare, grație controlului absolut asupra tuturor etapelor de producție: de la cercetare și dezvoltare până la testare, trecând prin realizarea materialului de fricțiune și prelucrările mecanice.
 
Brembo folosește pentru plăcuțe peste 100 de materiale compozite diferite, concepute pentru a oferi întotdeauna cea mai potrivită soluție pentru tipul de autovehicul și de stil de condus, atât în ceea ce privește performanța, cât și confortul. Este o utopie să-ți imaginezi o asemenea varietate pentru un producător de Matching Quality.
 

3. Aparențele sunt uneori înșelătoare

 
La prima vedere, un disc de frână de calitate ieftină poate părea similar cu un Original Equipment, dar cine se poate asigura că, după câteva luni, cele două sunt încă identice din punct de vedere estetic? Nu este sigur că efectul vopsirii se păstrează și după utilizarea piesei pe un autovehicul.
 
Discurile Brembo cu vopsire UV, pe de altă parte, garantează o rezistență mai mare la coroziune, așa cum au confirmat atât testele în camera de ceață salină, cât și de testele de rezistență la umiditate. Acest lucru nu doar satisface plăcerea estetică a utilizatorului autovehiculului, ci se traduce și printr-o protecție mai mare a discului împotriva coroziunii și a agenților atmosferici.
 

4. Unirea face puterea

 
Brembo lucrează îndeaproape cu Producătorii de automobile în faza de realizare a noilor modele, începând de la stadiul de prototip, pentru a valida cel mai eficient sistem de frânare. Studiul componentelor de frânare, inclusiv testele statice și rutiere, este optimizat pentru modelul de autovehicul care urmează să fie echipat cu acestea.
 
Tocmai această colaborare permite companiei Brembo să cunoască și, prin urmare, să reproducă toleranțele stricte prevăzute pentru componentele de frânare din echipamentele de origine, ale căror valori variază pentru fiecare instalație. Nu se poate spune același lucru și despre producătorii de componente standard care pot suferi deformarea benzii de frânare (DTV) și oscilația discurilor în timpul rotației (run out).
 

5. Secretul se află în interior

 
Pe vremuri, pentru a identifica un disc bun, era suficient să ne uităm la suprafață și la finisaje. Discurile moderne, pe de altă parte, sunt mult mai complexe decât ați putea crede, datorită camerelor de ventilație din interiorul lor, pentru a reduce temperatura cât mai rapid posibil, iar acestea sunt imposibil de văzut fără a secționa discul.
 
Diferitele discuri Original Equipment se disting prin ventilația cu cuie (PVT) brevetată de Brembo. Această tehnologie, datorită formei și distribuției cuielor, reușește să creeze o circulație a aerului în interiorul camerei de ventilație care permite o îndepărtare mai bună a căldurii, precum și generarea unei bariere împotriva formării fisurilor. Pe discurile Brembo de ultimă generație, cuiele au o geometrie diferită și sunt dispuse pe trei circumferințe de-a lungul benzii de frânare. Neavând drepturi asupra acestora, producătorii de Matching Quality nu pot utiliza ventilația PVT.
 

6. Dar și exteriorul iese în evidență

 
Plăcuțele Brembo sunt supuse unui tratament termic de suprafață, cunoscut sub numele de scorching, care garantează o eficiență maximă chiar și la cele mai ridicate temperaturi.
Tratamentul „scorching”, care de obicei nu este prevăzut pentru plăcuțele de calitate ieftină, permite să se elimine preventiv gazele care pot cauza o reducere semnificativă a coeficientului de fricțiune dintre disc și plăcuță la temperaturi ridicate. Prin urmare, fenomenele de „fading” dispar, iar comportamentul de frânare este constant.
 

7. Liniște, se frânează

 
Pe lângă asigurarea unei frânări optime, plăcuțele Brembo Original Equipment asigură un confort ridicat în timpul frânării. Reușesc să facă acest lucru datorită diferitelor straturi care formează „shim”-ul, adică secvența de cauciuc, oțel și cauciuc care realizează amortizarea. Dar alegerea fundamentală, atât în acest caz, cât și în ceea ce privește performanța, se referă la materialul compozit, care, pe lângă asigurarea unei frânări sigure, trebuie să garanteze un confort maxim și absența zgomotelelor sau a șuierăturilor neplăcute.
 
Sunt puțini producătorii de plăcuțe Matching Quality care investesc în cercetare și dezvoltare în legătură cu acest aspect.
 

8. Nimic nu scapă ochilor vigilenți

 
O componentă de frânare Brembo este introdusă pe piață numai dacă trece cele mai severe teste, desfășurate în toate condițiile de utilizare, inclusiv cele mai extreme. Se începe cu probe pe bancuri statice, în care este supusă la cicluri de încărcare mai mari decât cele care pot fi aplicate fizic vehiculului în diferite condiții de mediu.
 
Se trece apoi la probe pe bancuri dinamice, prin care se simulează dinamica autovehiculului care va fi echipat cu acestea. Și în acest caz se exercită sarcini mai mari decât cele de funcționare, pentru a verifica rezistența, eficiența, confortul și funcționalitatea. În final se trece la testele rutiere. Este dificil ca o întreprindere care produce componente de calitate ieftină să aibă resursele, metodologiile și utilajele necesare pentru a realiza toate acestea.
 

9. Montare facilitată

 
Ambalajul plăcuțelor de frână Brembo oferă informații utile și datele tehnice ale produsului, precum și simbolurile certificărilor internaționale necesare pentru diferitele piețe.

Instalarea este facilitată și de o gamă largă de accesorii și de seturi de montare, prezente în cutie, dar care pot fi descărcate și de pe site. Un ajutor indispensabil cazul plăcuțelor direcționale, a căror montare pe latura greșită mărește nivelul de zgomot și uzura și reduce performanțele de frânare.
 

10. Trăiască sustenabilitatea

 
Angajamentul Brembo față de sustenabilitate și mediu cuprinde toate activitățile, încă din primele etape ale cercetării și dezvoltării, pentru a realiza produse, soluții și procese din ce în ce mai sustenabile. Această abordare este evidentă și în diferitele procese de realizare a componentelor standard.
 
Vopseaua utilizată de Brembo implică uscarea cu lămpi cu UV. Deoarece vopselurile UV sunt realizate pe bază de apă, se diferențiază de vopselurile tradiționale pe bază de solvenți chimici. Prin urmare, consumul de energie este mai mic și nu se emit Compuși Organici Volatili.
 
Original Equipment - Brembo
Politică de confidențialitate">