17 iulie 2020

Toate noutățile Brembo pentru la sezonul F1

Inovațiile pentru sistemele de frânare Brembo care vor concura în campionatul F1.

Brembo își confirmă din nou angajamentul în Campionatul Mondial de Formula 1, care a luat startul cu GP-ul Austriei.
Datorită experienței acumulate în 45 de sezoane de Formula 1, Brembo a realizat sisteme de frânare personalizate pentru fiecare scuderie.
 
Toate noutățile Brembo pentru la sezonul F1
 
Șase soluții de discuri din carbon
Configurația aerodinamică a monopostului definită pentru 2020 nu diferă prea mult de cea din sezonul trecut, dar odată cu îmbunătățirea prestațiilor motorului crește viteza maximă, lucru care implică frânări mai lungi.
 
Majoritatea monoposturilor vor utiliza discuri din carbon cu o grosime de 32 mm pe față și discuri de 28 mm pe spate. În funcție de temperaturile prevăzute în timpul Marelui Premiu și în funcție de strategia specifică a cursei, fiecare pilot va putea opta pentru una dintre cele șase soluții de discuri pe față și pentru una dintre cele două soluții de discuri pe spate. 

Dacă în 2019 Brembo oferea echipelor trei tipuri de discuri pe față (1480 de orificii - Very High Cooling - dispuse pe 7 rânduri ca cea mai extremă soluție; 1250 de orificii - High Cooling - dispuse pe 6 rânduri; 800 de orificii - Medium Cooling - dispuse pe 4 rânduri), în 2020 sunt confirmate aceste trei tipuri de ventilație, dar fiecare dintre ele este prezentată și cu o prelucrare a diametrului extern, așa-zisul „groove”.
Noua familie de discuri dotată cu „groove” este caracterizată de o prelucrare a diametrului extern al discului, care creează o secțiune divergentă față de aerul care iese prin orificiile de ventilație ale discului. Această geometrie permite o eficiență de răcire mai mare a materialului. 
În special soluția cu 7 rânduri de orificii cu „groove” se adaptează circuitelor mai dificile pentru sistemul de frânare, precum circuitele Shakir din Bahrain, Marina Bay din Singapore, Montreal din Canada și Yas Marina din Abu Dhabi. Pe astfel de trasee, temperatura discurilor poate atinge 1200°C.
 
Pentru spate rămân confirmate două soluții: 1250 de orificii (High Cooling), dispuse pe 5 rânduri; 800 de orificii (Medium Cooling) dispuse pe 3 rânduri.
 
În căutarea unei greutăți reduse
Brembo continuă să lucreze la sistemul de frânare, axându-se în special pe miniaturizarea maximă a pieselor care compun tehnologia Brake by Wire și pe reducerea greutății etrierelor din aluminiu-litiu. Brembo va furniza tradiționalele etriere cu 6 pistoane, valoarea maximă stabilită de regulament, pentru 8 echipe din 10.
 
În același timp, compania a încercat să crească rapiditatea răspunsului și a reactivității unităților BBW: nivelul de integrare cu automobilele este tot mai mare și, în 2020, 4 echipe vor utiliza tehnologia Brake by Wire Brembo.
 
Personalizare, telemetrie și întreținere
În funcție de cerințele specifice ale automobilului, fiecare echipă definește împreună cu inginerii Brembo raportul ideal între greutate și rigiditate pe care trebuie să îl aibă etrierele. Metodele sofisticate de proiectare au permis proiectarea pentru fiecare echipă a unui model de etrier, lucru care a facilitat optimizarea raportului greutate-rigiditate dorit. În acest scenariu, unele echipe vor prefera etriere mai ușoare, dar și mai puțin rigide, iar altele vor opta pentru soluții mai conservatoare, caracterizate de o rigiditate mai mare, dar și de o greutate mai mare. Un echilibru delicat, care face ca Brembo să dezvolte în mod complet autonom și separat sistemul de frânare pentru fiecare scuderie

Cu ajutorul senzorilor, echipele sunt la curent în orice moment cu temperatura discurilor și a etrierelor. În funcție de aceste date, îi semnalează pilotului eventuale informații pentru modificarea raportului brake balance al monopostului: această comunicare are loc atunci când se înregistrează anomalii față de valorile prevăzute.
În ceea ce privește plăcuțele din carbon, în 2020 Brembo pune la dispoziția echipelor plăcuțe din două amestecuri diferite.

În medie, orice echipă comandă între 10 și 15 seturi de etriere Brembo pe an: acest număr le permite să facă față în siguranță eventualelor accidente și lipsei disponibilității anumitor seturi pentru revizie. Unele echipe, însă, fac la început o comandă redusă, prevăzând o creștere pe durata sezonului, iar ulterior fac o altă comandă de etriere și mai optimizate.

Durata de viață utilă a unui etrier pentru Formula 1 nu depășește 10.000 km, timp în care sunt prevăzute revizii periodice, efectuate direct de Brembo în cadrul departamentelor de producție proprii. În ceea ce privește materialul de frecare, fiecare echipă consumă în decursul sezonului între 150 și 300 de discuri și până la 600 de plăcuțe.
Politică de confidențialitate">