25 iunie 2020

Vara 2020: revenirea mașinilor

Pentru a avea o vară liniștită, nu subestimați importanța verificării frânelor

Ne-am lăsat mult timp mașinile parcate în garaj sau pe trotuarul din afara caselor. Recomandarea de a ieși cât mai puțin posibil din casă a dus la eliminarea blocajelor de pe șosele, dar a generat și un fel de abstinență pentru cei care obișnuiau să conducă în fiecare zi.
 
Pe locuri, fiți gata, start: gata de drum
În această vară, vom avea șansa de a recupera timpul pierdut: lipsa zborurilor disponibile și dorința multora de a renunța la ideea de a călători cu avionul sau cu trenul va determina utilizarea mașinii pentru vacanțe.

Acesta este exact motivul pentru care dorim ca mașina noastră să funcționeze ca un ceas elvețian, chiar și atunci când suntem la sute de kilometri de casă. Defecțiunile nu sunt planificate în planurile noastre de vacanță, în special în ceea ce privește sistemul de frânare.
 
Treceți pe la un mecanic Brembo Expert
Din motivele de mai sus, vă recomandăm insistent ca, înainte de plecare, să verificați mașina, de preferință de către un mecanic Brembo Expert calificat: datorită pregătirii tehnice garantate de Brembo, acesta se va asigura că mașina dvs. este verificată complet.
 
Specialistul va verifica în special următoarele:
  • nivelurile de lichid (lichid de răcire, lichid de frână și lichid de spălare parbriz) și starea lor
  • grosimea discurilor și plăcuțelor de frână
  • prezența oricăror caneluri sau fisuri pe suprafața discurilor de frână
  • starea generală a etrierelor de frână
  • starea luminilor mașinii (faruri laterale, faruri de fază lungă și faruri de fază scurtă, faruri de ceață, lumini de frână, lumini indicatoare etc.)
  • bateria mașinii
  • funcționarea sistemului de aer condiționat
  • uzura și presiunea anvelopelor
 
Evident, toate aceste componente trebuie să fie într-o stare excelentă, deoarece chiar dacă una dintre ele se dovedește extrem de uzată (plăcuța sau discul de frână) sau nu funcționează perfect (etrierele sau alte componente hidraulice ale sistemului de frânare) sau și-au pierdut o parte din performanță (lichidul de frână), rezultatul final este o frânare necorespunzătoare, uneori din cauza unei întârzieri în ceea ce privește momentul în care apăsati pedala, iar alteori din cauza unei eficiențe scăzute.
 
 
 
 
Și la ieșirea din atelier...
Oricine consideră că a lăsat în urmă toate problemele posibile la preluarea mașinii de la mecanic, greșește grav. Deoarece acestea sunt componente mecanice și hidraulice, este necesară o perioadă de rodaj de aproximativ 300 km pentru ca sistemul de frânare să funcționeze perfect.

În această perioadă, vă recomandăm să nu solicitați prea intens materialul de frecare.
Cel mai bine este să evitați frânarea bruscă și să încercați să nu solicitați frânele prea mult timp. Dimpotrivă, este de preferat să frânați ușor și scurt pentru a permite alinierea corectă a plăcuțelor de frână cu discurile de frână.

Dacă tipul de călătorie în care intenționați să plecați implică utilizarea intensivă a
sistemului de frânare, cel mai bine este să duceți mașina la verificat frânele și să înlocuiți eventualele componente necorespunzătoare cu câteva zile înainte de plecare, astfel încât să aveți timp să efectuați rodajul în condiții ideale.
 
Aveți grijă la situațiile neobișnuite
Chiar dacă sistemul de frânare este în stare excelentă, nu trebuie să uitați niciodată că timpul de frânare și distanța de frânare sunt legate și de setul de anvelope montate la mașina dvs. Într-adevăr, cu timpi de răspuns identici ai șoferilor și caracteristici identice ale sistemului de frânare, se pot obține rezultate foarte diferite în funcție de tipul de anvelope folosite.

Pentru a transmite tot cuplul de frânare pe suprafața asfaltului, este nevoie de anvelope de calitate, în stare bună și umflate la presiunea corectă. Aceasta este invers proporțională cu cantitatea de cauciuc a anvelopei care este în contact cu suprafața asfaltului: dacă sunt umflate prea puțin, distanța de frânare crește, iar dacă sunt umflate prea mult, controlul mașinii în timpul frânării devine mai greu.

De aceea, în timpul vacanțelor, este bine să verificați frecvent presiunea în anvelope, pentru a nu fi surprinși de frânarea mai lungă decât de obicei, ceea ce este potențial periculos.
 
Atenție! Pe lângă verificarea mașinii înainte de a porni într-o călătorie lungă, este bine să nu uitați de verificarea tehnică periodică, care este o obligație legală, precum și de lucrările de service stabilite de producători la datele respective.
Politică de confidențialitate">