Pentru a funcționa eficient, componentele frânei trebuie să intre în contact unele cu altele pentru a genera frecare. Cu toate acestea, atunci când vehiculul nu trebuie să încetinească, este esențial ca discurile și plăcuțele de frână să fie retrase suficient pentru a nu provoca contact prelungit și a împiedica mișcarea sau, mai grav, deteriorarea componentelor din cauza căldurii excesive generate de frecare.
Acest contact ușor constant între discul de frână și plăcuța de frână poate provoca pe termen lung uzura neregulată a componentelor, supraîncălzirea sistemului de frânare și producerea zgomotului și vibrațiilor.
Pentru ca un sistem de frânare să funcționeze corect și în siguranță, componentele trebuie să se poată mișca liber. Componentele sunt realizate din metal pentru a beneficia de rezistența mecanică și de rezistența termică a materialului, dar partea negativă este că majoritatea metalelor tind să se corodeze și să se deterioreze în timp.
Ghidajele etrierului reprezintă una dintre componentele cele mai susceptibile la coroziune, din cauza reacției electrochimice care are loc între metal și împrejurimile acestuia.
Sistemul de frânare al unui vehicul este supus în mod constant la stres, precum și la alți factori precum poluarea, apa, sarea și murdăria, care accelerează viteza de coroziune. Chiar și spălarea agresivă la presiune înaltă poate fi dăunătoare și poate genera consecințe neplăcute: un jet de apă de înaltă presiune este suficient pentru a îndepărta garniturile de protecție de la etriere și pentru a crea infiltrații de apă între suprafețele de alunecare. În plus, detergenții alcalini pot provoca coroziune și oxidare, care ar putea genera scârțâituri nedorite, ceea ce face necesară dezasamblarea, repararea și tratarea punctelor de contact ale etrierului cu un lubrifiant dedicat.
Ce lubrifiant ar trebui folosit?
Alegerea lubrifiantului potrivit este extrem de importantă pentru a asigura funcționarea corectă a sistemului de frânare. Utilizarea lubrifiantului nepotrivit ar putea avea efectul opus celui dorit, cu alte cuvinte ghidaje unsuroase care devin acide în etrier, făcând suportul să-și piardă mobilitatea și ducând la supraîncălzirea frânelor.
Există mai multe produse disponibile în comerț pentru lubrifierea sistemului de frânare: lubrifianții pe bază de cupru sunt foarte populari, dar, pentru a evita oxidarea galvanică, se recomandă să folosiți în schimb lubrifianți fără cupru.
În plus, tipul de lubrifiant de utilizat depinde de suprafața de contact care trebuie tratată. Punctele de contact expuse, cum ar fi punctele de sprijin de pe suporturi și etriere, necesită un lubrifiant care nu trebuie doar să facă față temperaturilor ridicate generate de frânare, ci și unul care să reziste la spălarea cu apă pentru a continua să ofere protectie impotriva coroziunii.
Brembo B-QUIET este soluția perfectă pentru aceasta: formula utilizată este complet fără metal, deci nu există absolut nicio posibilitate de coroziune galvanică. Lubrifiantul Brembo este extrem de rezistent la spălare și are un punct de topire ridicat, oferind protecție continuă pentru suprafețele pe care este aplicat. Vă recomandăm să îl aplicați la punctele de sprijin dintre părțile metalice ale plăcuței de frână și etrier; în timpul aplicării, aveți grijă să evitați contaminarea suprafeței de frecare a plăcuțelor și discurilor de frână, deoarece acest lucru ar putea compromite performanța de frânare.
Ghidajele glisante ale unui etrier flotant și pinii aferenți necesită un alt tip de lubrifiant. Părțile din cauciuc ale etrierului (garnituri de protecție, capace de praf, capace și învelișuri din cauciuc ale pinilor glisanți) sunt produse folosind EPDM, un material compatibil cu fluidele de frână DOT.
EPDM s-ar putea deteriora în cazul utilizării de produse incompatibile, cum ar fi uleiuri minerale, lubrifianți și detergenți nepermiși. Piesele de cauciuc ar absorbi lubrifiantul și s-ar umfla în timp, pierzându-și capacitatea de etanșare. Acest lucru ar putea cauza deteriorări grave ale etrierului de frână, cu consecințe și asupra discurilor și plăcuțelor de frână, asupra performanței și confortului la frânare, precum și asupra durabilității componentelor.
Acesta este motivul pentru care, atunci când efectuați lucrări de întreținere a etrierului, este indicat să alegeți cu atenție lubrifiantul corect și să-l aplicați cu grijă în zonele specifice și, de asemenea, este recomandabil să efectuați corect toate sarcinile legate de lubrifiere și inspecția componentelor.
Cum se efectuează corect întreținerea etrierului de frână?
Întreținerea adecvată a etrierelor, efectuată de un profesionist, implică o serie de sarcini care garantează eficiența deplină a componentei:
- Inspectați și curățați arcurile și suportul etrierului. Curățați bine scaunele plăcuțelor;
- Lubrifiați punctele de contact dintre plăcuța de frână și etrier cu lubrifiant special;
- Verificați pistoanele, garniturile, capacele și componentele glisante ale etrierului, pentru a vă asigura că acestea nu prezintă deteriorări și coroziune și că alunecă fără probleme. De asemenea, este recomandabil să verificați dacă nu există scurgeri;
- Curățați și lubrifiați pinii glisanți ai etrierului cu lubrifiant special;
- Utilizați unsoare specifică pentru fiecare componentă;
- În cazul componentelor deteriorate, corodate sau îndoite, înlocuiți-le cu componente noi, de calitate (aflați mai multe despre kitul de reparație a etrierelor de frână Brembo).