25 juni 2020

Sommaren 2020: bilens återkomst

För en lugn sommar ska du inte underskatta vikten av att låta kontrollera bromsarna

Under en längre tid har vi låtit våra bilar stå stilla i garaget eller på gatan. Rekommendationen att vara ute så lite som möjligt har förstås lättat på trafiktrycket på våra vägar, men den har även gett lite abstinens åt alla som var vana vid att köra bil varje dag.
 
Färdiga, gå! Nu kör vi
I sommar kommer vi att få ta igen lite av vår förlorade tid: det finns endast mycket få flyg tillgängliga, och det är dessutom många som önskar att få slippa flyg och tåg vilket gör att många kommer att välja bilen under semestern.

Så just därför vill vi förstås att vår bil fungerar som ett urverk, även då vi är hundratals kilometer hemifrån. Det finns inte tid för stillestånd under semestern, och speciellt då inte på bromssystemet.
 
Kör förbi hos Brembo Eexpert-mekanikern
Därför rekommenderar vi varmt att du innan du låter kontrollera din bil, helst hos en mekaniker som är kvalificerad Brembo Expert: tack vare den tekniska utbildningen som garanteras av Brembo kan han eller hon utföra en komplett kontroll på hela bilen.
 
Den professionella mekanikern kommer att specifikt kontrollera:
  • Alla vätskenivåer (kylvätska, bromsvätska, och spolarvätska) och att de är i god kondition 
  • Tjocklek på bromsbelägg och skivor
  • Eventuella spår eller sprickor på skivornas yta
  • Bromsokens funktion
  • Funktion på hela bilens belysning (positionsljus, hel- och halvljus, dimljus, stoppljus, körriktningsvisare, etc)
  • Bilbatteriet
  • Tillstånd för klimatanläggningens kompressor
  • Slitage och tryck på alla däck
 
Naturligtvis måste alla dessa komponenter vara i utmärkt skick, eftersom det räcker med att endast en av dem är sliten (ett belägg eller en bromsskiva) eller inte perfekt fungerande (bromsok eller andra hydrauliska komponenter i bromssystemet), eller att den förlorat en del av sin kapacitet (bromsvätska) och resultatet blir en mycket dålig inbromsning, kanske för att den sker sent efter att du trycker ned pedalen, eller för att den helt enkelt inte är effektiv.
 
 
 
 
Och när du kör ut från verkstaden...
Det är viktigt att tänka på följande så fort man kör ut från mekanikerns verkstad. Eftersom det handlar om mekaniska och hydrauliska komponenter så krävs en inkörningssträcka på cirka 300 km för att bromssystemet ska vara helt i perfekt tillstånd.

Under denna inkörningssträcka rekommenderar vi att du inte överbelastar friktionsmaterialet.
Det är bäst att undvika hårda inbromsningar och att inte hålla pedalen nedtryckt under lång tid.  Det är istället bättre att du gör mjuka och korta inbromsningar, vilket gör att bromsbelägg och skivor slits korrekt.

Om din semester kommer att innebära hård användning av bromssystemet är det bäst att du tar bilen på en kontroll och byter ut delar i ett förebyggande underhåll: då kan du lugnt utföra inkörningen under perfekta villkor.
 
Däck och däcktryck
Även om ditt bromssystem är i perfekt kondition så ska du inte glömma bort att bromstid och bromssträcka även beror på de däck som är monterade på bilen. Man kan nämligen få mycket olika resultat beroende på däcken, oavsett om bromsreaktionen är god hos föraren och bromssystemet är i perfekt kondition.

För att kunna överföra allt bromsmoment till asfalten behövs ett kvalitetsdäck som är i god kondition och som är pumpat till korrekt däcktryck. Det senare är i direkt relation till den yta av däcket som har kontakt med asfalten: om däcken har för dåligt tryck ökar bromssträckan - och om det är överpumpat blir bilen svår att styra under inbromsning.

Så under din semester är det bra om du ofta kontrollerar däcktrycket för att inte utsätta dig för längre bromssträckor än nödvändigt, vilket kan vara farligt.
 
Observera! Förutom en kontroll av bilen innan du far ut på långtur bör bilen dessutom, enligt lagen, vara besiktigad, och alla serviceingrepp som krävs av tillverkaren bör vara utförda med korrekta intervaller.
Sekretesspolicy">