Standard eller Xtra bromsbelägg: vilka ska du välja?

Vad är skillnaden mellan ett standardbelägg och ett Xtra-belägg?
 
Vi intervjuar Stefano Previtali, Group Product Manager på Brembo Aftermarket Business Unit, och talar om de huvudsakliga skillnaderna mellan ett standard-bromsbelägg och ett Xtra-bromsbelägg - för att hjälpa användaren att välja rätt komponent för sitt bromssystem.
 
– Stefano, Brembo Xtra bromsbelägg har utvecklats för att förstärka prestandan på borrade Brembo Xtra och slitsade Brembo Max bromsskivor. Vad är fördelarna jämfört med ett vanligt standardbromsbelägg?
– Ett originalbromsbelägg är vanligtvis designat för en bromsskiva utan bearbetad yta. Men tester garanterar en mer än tillfredsställande effekt även med skivor ur serien X Range, även om fördelarna med borrade eller slitsade skivor då inte ytterligare stärks.
Med Brembo Xtra-bromsbelägg, däremot, då de används tillsammans med Xtra och Max-skivor, säkerställer en hög prestanda tillsammans med reducerade missljud och hög slitstyrka. Dessutom utgör hålen och slitsarna en bestämmande faktor för bromsbeläggen själva, och därigenom för hela bromssystemet.
 
– Vilken procentuell förbättring kan man förvänta sig?
– Prestandaökningen kan inte bestämmas i absoluta termer, eftersom de inblandade variablerna är många (typ av bil, ursprungligt bromssystem, körstil, etc.). Vi kan istället tala om konkreta fördelar som användaren kan uppskatta - även då det gäller en oerfaren förare. Dessa fördelar är till exempel ett snabbare svar från pedalen, en markant förbättring av körkomforten och lågt slitage för produkttypen. En friktionskoefficient som förblir konstant även då temperaturen förändras förebygger "hot spots" från att uppstå på bromsytan, något som kan skapa varmvibrationer.
 
– Finns det andra fördelar med att använda Xtra-bromsbeläggen?
– Slitagetest visar högre slitstyrka jämfört med standardbromsbelägg på skivor som Brembo Max och Brembo Xtra. Detta betyder dessutom en dammreducering.
 
– Kan man bedöma denna ökning i slitstyrka jämfört med ett standardbromsbelägg?
– Att använda Xtra bromsbelägg tillsammans med Max och Xtra bromsskivor ger 20 % bättre slitstyrka jämfört med då du använder standardbromsbelägg på samma skivor.
 
– Hur har den senaste förbättringen uppnåtts?
– Det är hela tiden tack vare BRM X L01-blandningen! Materialet som har använts till de nya Xtra bromsbeläggen kommer rakt ifrån Brembos sakkunskap inom området för originalutrustning och högpresterande High Performance-produkter som krävs för att tämja de största motoreffekterna. Det kombinerar egenskaperna som utmärkt prestanda behöver, med mindre missljud som toppsegmentet kräver. 
Visa Brembo Xtra bromsbelägg och Brembo standardbromsbelägg
 

Är det något annat du vill fråga oss?

Kontakta Brembo tekniksupport. Våra tekniker kommer att kontakta dig så snart som möjligt!
Gå tillbaka till innehållsförteckningen
Hur väljer man rätt produkt
Läs nästa artikel
Hur kan jag hitta rätt produkt till min bil med sökfunktionen i Brembo Parts?
Sekretesspolicy">