Bromsvätska: varför den är fundamental för bilens bromssystem

 
Bromsskivor, bromsok, bromsbelägg e bromshydraulik är de fyra huvudpunkterna i varje bromssystem, men deras korrekta funktion kommer alltid att hänga på bromsvätskan, en vätska som överför den kraft med vilken föraren trycker på bromspedalen till systemet.
 

Bromsvätskor: egenskaper och typer

 
En bromsvätska karakteriseras framför allt av sin inkompressibilitet, men det finns två andra viktiga parametrar som karakteriserar de olika typerna av bromsvätska: kokpunkt och viskositet.
  • Moderna fordon använder sig framför allt av glykolbaserade bromsvätskor, alltså de som identifieras med förkortningen DOT (Department of Transportation). De mest använda identifieras med förkortningarna DOT3, DOT4, DOT5.1, som identifierar en minimumstandard vad gäller kokpunkt och viskositet.
  • Vissa fordon har i stället ett centraliserat broms- och kopplingssystem, och använder sig av en mineralbaserad bromsvätska, som benämns LHM. 
 
Vätskorna DOT och LHM får aldrig blandas.
 
En serie bromsvätskor som identifieras med förkortningen DOT (Department of Transport) och LHM, med mineralbas
 

Arbetstemperatur och Vapor lock

 
Bromssystem och bromsvätska kan arbeta under olika temperaturområden och under de svåraste förhållandena kan temperaturen nå upp till 200 °C. 
Om arbetstemperaturen överstiger kokpunkten för vätskan kommer ångbubblor att skapas som kommer att göra att vätskans inkompressibilitet försvinner, ett fenomen som kallas Vapor Lock - med resultatet att bromssträckan förlängs. Det handlar om ett fenomen som beror på absorbering av fukt utifrån sker genom rörens och slangarnas porositet - vilket skapar ångbubblor redan innan vätskan uppnår den kokpunkt som står på förpackningen.
 

Viskositet och elektroniska bromssystem

 
Även viskositeten å bromsvätskan är en viktig del för ett korrekt fungerande bromssystem, speciellt på moderna fordon med antiblockeringssystem (ABS) och elektroniska antispinnsystem (ESP).
Vätskan flödar genom dessa styrmekanismer (vanligtvis genom ventiler med mycket reducerad passage) och det är av fundamental vikt att vätskan är mycket flytande för att en precis och omedelbar överföring ska kunna ske.
Dessutom ska en högpresterande bromsvätska kunna tillåta korrekt funktion på systemet även under mycket hårda klimatvillkor, så parametern viskositet är mycket viktig för att det inte ska bli fördröjningar i responsen.

Andra viktiga egenskaper för en bromsvätska är skydd mot korrosion, smörjkapacitet, kompatibilitet med elastomerer och en optimal värmestabilitet.
Bromsvätskan ska kontrolleras enligt underhållsschemat från tillverkaren, och bytas ut den då det behövs - detta är en grundläggande del av underhållet på bromssystemet, och förbättrar säkerheten på din bil.

Är det något annat du vill fråga oss?

Kontakta Brembo tekniksupport. Våra tekniker kommer att kontakta dig så snart som möjligt!
Gå tillbaka till innehållsförteckningen
Synpunkter
Läs nästa artikel
Sats för reparation av bromsok
Sekretesspolicy">