Kompositbromsskivor: en lösning för att reducera fordonets vikt och förbrukning

 
Vad är skillnaden mellan helintegrerade skivor och kompositbromsskivor (i två delar)?
De första består av en enda del i gjutjärn medan skivorna i två delar består av två separata element: bromsyta av gjutjärn och navet av aluminium eller stål. Dessa två komponenter kan fästas till varandra på olika sätt:
  • genom låsbussningar, och då kallas de för flytande
  • genom ståltappar, och då kallas de för nitade (t. ex. BMW premiumfordon)
  • genom fusion, och då kallas de för co-cast (sammangjutna).
 
Tre Brembo bromsskivor: flytande, nitade och co-cast (sammangjutna)
 

Fördelar med en bromsskiva i två delar: viktreducering


Genom att använda ett nav av aluminium (eller av stål) istället för av gjutjärn, kan man få en totalviktreducering av bromsskivan på cirka 15 %.
Denna reducering kan verka obetydlig, men faktum är att den inverkar starkt på bilens förbrukning, prestanda och hantering. Anledningen till detta är att bromsskivan är en del av den ofjädrade vikten på bilen - vikter som inverkar starkt på fordonets uppförande.
 
Bilens vikter
Nu tittar vi på skillnaden mellan ofjädrade och fjädrade vikter:
  • en ofjädrad vikt är allting vars avstånd till marken är oförändrad, som hjul, däck, bromsar, nav, hjulspindlar, fjädring och dämpare
  • en fjädrad vikt består av alla de vikter på fordonet som befinner sig över fjädringen, som chassi, motor, karosseri, växellåda.
 
Förhållandet mellan fjädrad och ofjädrad vikt är en fundamental parameter för fordonets uppförande, och för att garantera minsta möjliga komfort måste den vara lika med minst 5: ett fordon i småbilsklassen ligger precis över 5, medan en bil i de övre klasserna kan överstiga 7.
Höga värden betyder även en större precision och stabilitet, vilket reducerar effekten av ojämnheter i marken.
 
 

Prestanda och reducering av utsläpp

 
Hjul och bromsskivor är vikter som engagerar större effekter från motorn beroende på deras rotationsrörelser. Att lyckas reducera den ofjädrade vikten ökar den disponibla effekten och minskar förbrukningen, och därigenom får man en reducering av utsläpp, något som är ett grundläggande mål för framtidens bilar.
 
Men det är inte bara bilens prestanda som förbättras. Även bromssystemets prestanda förbättras då man t. ex. använder en flytande bromsskiva. Låsbussningarna mellan navet och bromsytan ger systemet en högre elasticitet, vilket reducerar möjligheten för plastisk deformation som beror på höga temperaturer. Bromsytan, som utsätts för hög uppvärmning, kan på denna typ av bromsskivor utvidgas utan att deformeras, vilket gör att man kan undvika permanenta deformationer och spänningar.
 
De nitade och flytande bromsskivorna, som vanligen används för bilar i den högre klassen och i sportklassen, kan även användas på bilar med mindre prestandakrav, och medför då en betydande förbättring av systemets bromskapacitet, prestanda och fordonets utsläpp.

Är det något annat du vill fråga oss?

Kontakta Brembo tekniksupport. Våra tekniker kommer att kontakta dig så snart som möjligt!
Gå tillbaka till innehållsförteckningen
Synpunkter
Läs nästa artikel
Framtidens bromsar: Kort historia om bilen
Sekretesspolicy">