X Range: bästa prestanda och säkerhet

 
Serien Brembo X-Range består av: hålförsedda bromsskivor Brembo Xtra, slitsade (på bromsytan) bromsskivor Brembo Max och bromsbeläggen Xtra.

När det finns hål eller slitsar på bromsytan så får man mycket bättre prestanda på bromssystemet, tack vare följande egenskaper:
  • större grepp
  • rengöring och förnyande av friktionsmaterialet
  • vattendispersion
  • gasdispersion
  • förbättrad kylning av bromssystemet
 
Xtra bromsskiva och Max bromsskiva med tillhörande Xtra bromsbelägg 
 

Fördelar med hål och slitsar på bromsytan

 
Hål och slitsar (en slags kanaler) på bromsskivan som garanterar ett bättre grepp och därigenom ett snabbare och mer effektivt svar från bromssystemet eftersom detta ökar friktionskoefficienten.

Dessutom tillåter hålförsedda eller slitsade bromsskivor en ökad rengöring och kontinuerligt förnyande av bromsbeläggens friktionsmaterial, tack vare den "skrapande" effekten som rengör ytan på bromsbelägget från farlig materialuppbyggnad.

En tredje fördel är att vattenhinnan bryts som annars finns på bromsskivan under körning i vått väglag. Specifikt förbättrar den slitsade bromsytan, som är riktad utåt, vattendispersionen för eventuellt vatten på skivans yta.

På samma vis kommer hål och slitsar att öka gasdispersionen för gaser som uppstår vid höga temperaturer mellan bromsbeläggets och bromsskivans ytor, och som ger upphov till fadingfenomen, som i sin tur reducerar friktionskoefficienten och därigenom bromseffekten.

Närvaro av hål och slitsar medför en förbättring av värmedispersionskapaciteten på både bromsskiva och bromsbelägg, med ökad prestanda på hela bromssystemet som resultat.
 

Bromsbelägg Xtra i BRM X L01

 
Bromsskivor med hål och slitsar kan framkalla ett större slitage på bromsbeläggen, och därför är det bra att använda sig av bromsbelägg specifikt utvecklade för detta ändamål, som beläggen Xtra di Brembo, gjorda av blandningen BRM X L01. Detta material, som består av 30 olika komponenter, har provkörts av Brembo både på sportbilar i premiumklassen och på fordon i mellanklassen för de som älskar sportkörning - och det garanterar en större stabilitet i friktionskoefficienten i alla typer av användning, och undviker heta punkter (hot spots) på bromsytan. Detta reducerar vibrationer och förbättrar bromskänslan för föraren, vilket ger maximal körprecision. Användning av materialet BRM X L01 garanterar dessutom längre livslängd och jämnare slitage, vilket reducerar uppkomst av damm vilket håller fälgarna rena.
 

Utformning och produktion och typgodkända enligt ECE R 90

 
Utformning och produktion av hålförsedda och slitsade bromsskivor ska uppfylla de hårda kraven för att garantera maximala nivåer på härdighet, prestanda, livslängd och, framför allt, säkerhet.

Utformningen ska förutse en specifik studie av varje hål och slits angående deras antal, dimension, form och placering, och bearbetningen skall följas av test i dynamometerprovbänk och på väg för att garantera maximal prestanda och för att tillfredsställa alla de säkerhets- och beständighetskrav som biltillverkarna ställer. Därför är hela serien av bromsskivor Xtra och Max typgodkända enligt ECE R 90.

Vi rekommenderar därför att du vänder dig till företag med gedigen erfarenhet i utformning och produktion av bromsskivor med hål och slitsar, och alltid använda bromsbelägg som är specifikt framtagna och testade för att användas med dessa specialbromsskivor.

Är det något annat du vill fråga oss?

Kontakta Brembo tekniksupport. Våra tekniker kommer att kontakta dig så snart som möjligt!
Gå tillbaka till innehållsförteckningen
Synpunkter
Läs nästa artikel
Bromsvätska: varför den är fundamental för bilens bromssystem
Sekretesspolicy">