Vilken bromsvätska är rätt för min bil?

När ska jag byta den? Är bromsvätskor utbytbara?
 
Bromssystemets korrekta funktion är inte bara beroende av underhållet av de ingående mekaniska och hydrauliska komponenterna, utan också av kvaliteten på bromsvätskan som ska omvandla bromspedalens mekaniska tryck till ett hydrauliskt tryck i bromsoket.

Förutom denna viktiga roll ansvarar bromsvätskan också för att smörja bromssystemet och hålla dess komponenter fria från korrosion.
 

När?

Normalt rekommenderas det att byta bromsvätskan enligt tillverkarens anvisningar; uppgifter som kan variera beroende på vilken typ av bromsvätska som används. Nedbrytningen av bromsvätskan går ganska snabbt, även i närvaro av minimala mängder vatten, och därför rekommenderar vi i allmänhet att den byts efter 2 till 3 år.
Med tiden tenderar bromsvätska att absorbera fukt utifrån genom porositeten hos bromsslangarna. Detta leder till en successiv försämring av de ursprungliga egenskaperna, särskilt för kokpunkten som i en bromsvätska kan vara betydligt lägre efter 3 års användning än för en ny bromsvätska. Detta ger långsammare reaktion vid bromsning och leder i vissa fall till att bromspedalen trampas i botten utan bromsverkan: resultatet av Vapor Lock där bromsvätskan kokar när man når höga temperaturer under bromsningen.
Dessutom bör bromsvätskan vara klar och ren. En mörk, grumlig vätska indikerar att den har absorberat föroreningar och att det är dags att byta den.
 

Vilken?

I bilens underhållshandbok kan du kontrollera vilken bromsvätska du ska använda till din bil.
I allmänhet uppfyller bromsvätskorna DOT 4 och DOT 4 med låg viskositet de tekniska kraven för 90 % av bilarna som körs i Europa och i världen i stort.
Brembo DOT 4 är en bromsvätska som är lämplig för alla bilar, från de äldsta till de senaste, även med antiblockeringssystem (ABS).
För den senaste generationen bilar, som förutom ABS-systemet har elektronisk stabilitetskontroll eller antispinn (ESP, ASR, TCS, EBD), föreslår vi en bromsvätska med ännu högre prestanda, särskilt vad gäller viskositet vid låga temperaturer. Det handlar om bromsvätskan Brembo DOT 4 LV (Low viscosity).
I dessa elektroniska system strömmar vätskan genom styrmekanismerna (vanligtvis ventiler med mycket trånga passager) och det är mycket viktigt att flytegenskaperna är goda just på grund av behovet av en exakt och omedelbar trycköverföring.
För dem som tänker sig än en ännu mer sportig användning av bilen och bromsarna kan vi föreslå DOT 5.1 som ett alternativ till DOT 4 LV. Den kräver dock ett underhåll som är ännu högre än DOT 4 pga. av sina avancerade egenskaper.
 

Är bromsvätskor utbytbara?

Bromssystemen är konstruerade för att använda en specifik typ av bromsvätska. Bilen borde därför fortsätt att använda samma typ av bromsvätska under hela livslängden, eftersom komponenterna i bromssystemet har utformats, valts och testats för att arbeta med just den bromsvätskan. Även om vätskorna DOT 3 och DOT 4 är glykolbaserade är den kemiska sammansättningen för varje vätsketyp olika och får därför en annan effekt på systemet. För att säkerställa att systemet fungerar som förväntat är det bäst att använda den bromsvätska som tillverkaren rekommenderar.

Om du känner behov av att förbättra bromsarnas prestanda kan du alternativt använda en bromsvätska med högre specifikationer än de ursprungliga.
 
Därför är det tillåtet att byta från exempelvis DOT 3 till DOT 4 eller från DOT 4 till DOT 4LV. I vissa fall rekommenderas det också. Det är däremot farligt att byta till en DOT med längre kvalitet än vad tillverkaren rekommenderar.
 

Mer information

Vad är bromsvätskans funktion och varför är det viktigt att underhålla den:
 
 

Är det något annat du vill fråga oss?

Kontakta Brembo tekniksupport. Våra tekniker kommer att kontakta dig så snart som möjligt!
Gå tillbaka till innehållsförteckningen
Hur väljer man rätt produkt
Läs nästa artikel
Standard eller Xtra bromsbelägg: vilka ska du välja?
Sekretesspolicy">