17 juli 2020

Alle nieuwtjes van Brembo voor het F1-seizoen

De ontwikkelingen voor de Brembo remsystemen die zullen deelnemen aan het F1-kampioenschap.

Brembo bevestigt zijn inzet voor het wereldkampioenschap Formule 1 dat is begonnen met de GP in Oostenrijk.
Dankzij de ervaring opgedaan gedurende 45 Formule 1-seizoenen heeft Brembo voor elk team gepersonaliseerde remsystemen gecreëerd.
 
All the latest news from Brembo for the f1 season
 
Zes oplossingen voor carbon remschijven
De aerodynamische structuur van de voor 2020 gedefinieerde racewagen vertoont geen wezenlijke verschillen ten opzichte van die van het vorige seizoen. De verbetering van de prestaties van de motor zorgen voor een hogere topsnelheid en dus een langere remafstand.
 
De meeste racewagens gebruiken carbon remschijven met een dikte van 32 mm voor en 28 mm achter. Afhankelijk van de voor de afzonderlijke Grand Prix te verwachten temperatuur en de specifieke racestrategie, kunnen de coureurs kiezen uit maar liefst zes verschillende oplossingen voor de voorste schijven en twee verschillende oplossingen voor de achterste schijven.

In 2019 heeft Brembo de teams drie soorten voorste remschijven ter beschikking gesteld (1480 perforaties - Very High Cooling - gerangschikt over 7 rijen, de meest extreme oplossing; 1250 perforaties - High Cooling - gerangschikt over 6 rijen; 800 perforaties - Medium Cooling - gerangschikt over 4 rijen). In 2020 worden deze drie verschillende soorten ventilatie bevestigd, maar wordt er voor elk type ook een bewerking op de buitendiameter gepresenteerd, de zogenaamde “groove”.
Deze nieuwe familie remschijven met “groove” wordt gekenmerkt door een bewerking op de buitendiameter van de schijf. Die zorgt voor een afwijkende externe doorsnede die op zijn beurt buiten de ventilatiegaten van de schijf uitsteekt. Door middel van deze geometrie wordt een hogere koelefficiëntie van het materiaal verkregen. 
Zo is met name de oplossing met 7 rijen perforaties met “groove” bijzonder geschikt voor de circuits die meer belastend zijn voor het remsysteem, zoals het circuit van Shakir in Bahrein, het circuit Marina Bay in Singapore, het circuit in Montreal in Canada en het circuit Yas Marina in Abu Dhabi. Op dergelijke circuits kan de temperatuur van de remschijven pieken tot 1.200°C bereiken.
 
Achter worden de twee volgende twee oplossingen bevestigd: 1250 perforaties (High Cooling), gerangschikt over 5 rijen; 800 perforaties (Medium Cooling) gerangschikt over 3 rijen.
 
Onderzoek naar gewichtsvermindering
Brembo blijft werken aan de ontwikkeling van het remsysteem. Met een bijzondere aandacht voor de verkleining van de onderdelen van de Brake by Wire en de gewichtsvermindering van de aluminium-lithium remtangen. Brembo zal aan 8 van 10 teams de traditionele remtangen met 6 zuigers leveren, de door de reglementering bepaalde maximale waarde.
 
In de tussentijd heeft het bedrijf getracht de responscapaciteit en dus de reactiviteit van de BBW-eenheden te verhogen: de mate van integratie met de voertuigen is steeds hoger en in 2020 zullen liefst 4 teams gebruik maken van de Brake by Wire Brembo.
 
Personalisatie, telemetrie en onderhoud
Elk team definieert op basis van de specifieke behoeften van de racewagen, samen met de ingenieurs van Brembo, de ideale verhouding tussen het gewicht en de stijfheid van de remtangen. Door middel van verfijnde ontwerptechnologieën is er voor elk team een model remtang ontworpen met de gewenste optimalisatie van de gewichts-/stijfheidsverhouding. In dit kader zullen enkele teams de voorkeur geven aan lichtere, maar ook minder stijve remtangen, terwijl anderen zullen kiezen voor de meer traditionele oplossingen die gekenmerkt worden door een hogere stijfheid, maar ook een lager gewicht. Een delicaat evenwicht, dat Brembo ertoe brengt om het remsysteem van elk team op volledig onafhankelijke en gescheiden manier te ontwikkelen
 
Met behulp van de sensoren zijn de teams op elk moment op de hoogte van de temperatuur van remschijven en -tangen. Op basis van deze gegevens ontvangt de coureur eventuele signaleringen voor de wijziging van de brake balance van de racewagen: deze communicatie vindt plaats wanneer er afwijkingen ten opzichte van de verwachtingen worden gedetecteerd.
Voor wat betreft de carbon remblokken biedt Brembo de teams in 2020 de keuze tussen twee verschillende compounds.
 
Gemiddeld bestelt elk team tussen 10 en 15 sets Brembo-remtangen per jaar. Dit is een correct aantal om veilig te kunnen reageren op eventuele ongevallen en het gebrek aan beschikbaarheid van enkele sets die gereviseerd worden. Enkele teams beslissen echter om in eerste instantie een kleine order te plaatsen in verband met eventuele ontwikkelingen tijdens het seizoen, en om dus later nog verder geoptimaliseerde remtangen te bestellen.

De levensduur van een remtang voor de Formule 1 bedraagt niet meer dan 10.000 km, gedurende welke er periodieke revisies zijn voorzien die rechtstreeks door Brembo in zijn productiefaciliteiten worden uitgevoerd. Voor wat betreft het frictiemateriaal, verbruikt elk team per seizoen tussen de 150 en 300 remschijven en tot 600 remblokken.
Privacybeleid">