18 januari 2019

Tien verhalen van het raceseizoen 2018 waarin Brembo een rol speelde

Het raceseizoen van 2018 heeft weer heel wat bijzondere verhalen opgeleverd.

Meervoudige kampioenen, piepjonge talenten, vrouwen die hun mannelijke tegenstanders het nakijken geven en oude rotten die van geen ophouden weten: het raceseizoen van 2018 heeft weer heel wat bijzondere verhalen opgeleverd. We hebben de tien meest opzienbarende voor u verzameld, heel verschillend, maar met één gemeenschappelijke factor: de rol van Brembo. 
 
2018 was het jaar dat Lewis Hamilton zijn vijfde wereldtitel in de Formule 1 pakte en dat Valentino Rossi in dienst van Yamaha voor het eerst met lege handen bleef staan. Toyota lukte het eindelijk de 24 uur van Le Mans te winnen, terwijl Ducati zijn tweecilinder Panigale R met pensioen stuurde.

Sommige kampioenschappen - zoals het WRC en de Moto3 - bleven spannend tot in de laatste race, terwijl andere al in een vroeg stadium werden beslist, zoals de Formule 1 en MotoGP om er maar een paar te noemen. Velen hebben prestaties neergezet die ongekend zijn in de geschiedenis van hun tak van de auto- of motorsport. Hun opzienbarende records willen we hier met u delen. Ze zijn misschien niet bij iedereen bekend, maar zullen ongetwijfeld nog lang in de boeken blijven staan. 

Het zal u niet verbazen dat in alle gevallen de remmen een hoofdrol spelen: wie hard wil rijden, moet immers ook hard kunnen remmen. Maar om races of een kampioenschap te kunnen winnen, moet het remsysteem niet alleen krachtig, maar ook betrouwbaar zijn. En waar het aankomt op prestaties en betrouwbaarheid, komt Brembo ten tonele.
 
 
Vrouwen die mannen verslaan

Dankzij de 3 punten die ze haalde in de laatste race op Magny-Cours in Midden-Frankrijk, won de 21-jarige Spaanse Ana Carrasco het WK Supersport 300. Het was de eerste keer in de motorsporthistorie dat een vrouw een wereldtitel veroverde in een raceklasse die openstaat voor zowel mannen als vrouwen.
 
De stalen remschijven en gesinterde remblokken op haar Kawasaki Ninja 400, getuned door het DS Junior Team, presteerden onberispelijk. Om de kosten binnen de perken te houden, verbiedt het reglement dure onderdelen voor deze instapklasse. Carrasco gebruikte daarom aftermarket-remcomponenten van Brembo die speciaal zijn ontwikkeld om het beste te halen uit een motorfiets van 150 kg.
 
 
 
Een historische achternaam keert terug

Na een tweede plaats in de voorlaatste race op Hockenheim, kon Mick Schumacher zich tot Europees kampioen in de Formule 3 laten kronen. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader Michael, die in 2004 met Ferrari de laatste van zijn zeven wereldtitels in de Formule 1 pakte.
 
Net als Schumacher-senior, die al zijn overwinningen boekte met Brembo-remmen op zijn bolide, vertrouwde ook zijn 19-jarige zoon op Brembo: zijn Dallara van Prema Theodore Racing was uitgerust met gietijzeren 18mm-schijven met - al naar gelang de omstandigheden het vereisten - 24 of 48 koelsleuven.
 
 
De jongste zevenvoudig kampioen ooit

Met zijn overwinning in de GP van Japan in Suzuka stelde Marc Márquez de wereldtitel in de MotoGP veilig met nog twee races te gaan: het was voor het Spaanse fenomeen zijn vijfde wereldtitel in zes seizoenen in de koningsklasse van de motorsport en zijn zevende in alle categorieën. Daarmee was hij de eerste coureur zevenvoudig wereldkampioen werd voor zijn 26ste.
 
De gemene deler van alle overwinningen van Márquez is het Brembo-remsysteem, al was dat niet altijd hetzelfde: in 2010, toen hij de 125-klasse won, moest hij het doen met tweezuiger-remklauwen en met behulp van bussen gemonteerde stalen schijven, maar in de MotoGP rijdt hij altijd met carbon-schijven - zelfs in de regen - en vierzuigerremklauwen.
 
 
Zeventien keer eerste

Ondanks zijn sleutelbeenbreuk half juni, domineerde Jeffrey Herlings de MXGP dit seizoen: met een score 933 punten en een voorsprong van 151 punten op zijn naaste rivaal greep hij overtuigend de titel. Zijn zeventien zeges in één jaar zijn een ongekend record in de motorcross.
 
De Red Bull Factory Racing KTM 450 SX-F 2018 waarop Herlings in 2018 reed heeft op het voorwiel een enkele Brembo-remklauw: een uit één stuk aluminium gefreesde zwevende klauw met twee 24mm-zuigers. De oranje KTM had verder een Brembo-rempomp met geïntegreerd reservoir.
 
 
Four of a kind voor rea

Sinds Jonathan Rea in 2015 voor Kawasaki ging rijden, moesten zijn rivalen genoegen nemen met de kruimels: in de laatste vier seizoenen won de Noord-Ier vier keer het WK Superbike. Geen andere rijder, zelfs Carl Fogarty niet, pakte ooit eerder vier keer op rij de titel in deze populaire klasse.
 
De samenwerking tussen Kawasaki en Brembo gaat verder dan de levering van serieproducten: Rea's ZX-10R is uitgerust met EVO vierzuiger-remklauwen van aluminium, geschikt voor grotere remblokken dan normaal. De machine is verder uitgerust met 336mm-schijven. Van staal, want carbonschijven zijn sinds 1994 reglementair niet toegestaan in de Superbike-klasse.
 
 
Een droomdebuut voor een jonge turk

Minder dan twee maanden na het winnen van de Red Bull Rookies Cup, kreeg de jonge Turkse rijder Can Oncu een wild card om in Valencia zijn kunnen te bewijzen in de Moto3. Het was een droomdebuut: hij kwalificeerde zich als vierde en won daarna de race op het natte asfalt. Met een leeftijd van 15 en 115 dagen was hij daarmee de jongste GP-winnaar ooit.
 
De KTM RC 250R Rookies waarop hij het hele seizoen reed en de KTM RC 250GP van het Red Bull KTM Ajo-team waarop hij in Spanje in de Moto3 debuteerde, hebben dezelfde remcomponenten: een remklauw en rempomp van Brembo. Alleen heeft de Rookies KTM een enkele vierzuiger-remklauw, terwijl de Red Bull Ajo beschikt over een dubbele tweezuigerklauw.
 
 
Komst van de tweede generatie

Voor het vijfde seizoen introduceerde de Formula E nieuwe Spark-frames van de tweede generatie (Gen2): daarmee ging de topsnelheid omhoog van 225 km/h tot 280 km/h, terwijl de acceleratie van 0 tot 100 werd bekort tot een luttele 2,8 seconde. Bovendien hoefden de rijders dankzij sterkere batterijen niet meer naar binnen om tijdens de race van auto te wisselen.
 
Vanwege het hogere gewicht van de nieuwe auto's en het feit dat de remmen nu op de hele raceafstand moesten zijn berekend, was Brembo als enige remmenleverancier voor alle teams aangewezen. Daarbij werd gekozen voor carbonschijven en -remblokken, aluminium monobloc-remklauwen met vier zuigers en een enkelwerkende tandem-hoofdremcilinder.
 
 
 
Einde aan een lange periode van droogstaan

Toen Kimi Raikkonen in 2014 terugkeerde naar Ferrari, had hij nooit gedacht dat hij zo lang zou moeten wachten om de hoogste trede van het erepodium opnieuw te mogen betreden. Zijn flink op de proef gestelde geduld werd uiteindelijk beloond in de Grand Prix van de Verenigde Staten: met zijn zege in Austin maakte de Fin een einde aan een reeks van 112 races zonder successen.
 
Brembo maakte zijn debuut in de Formule 1 in 1975 met de levering van een kleine partij gietijzeren schijven aan Ferrari. Sindsdien hebben er altijd remonderdelen van Brembo op de rode bolides uit Maranello gezeten. In 1982 breidde de samenwerking zich verder uit tot de levering van remklauwen, eerst tweedelige remklauwen en later monobloc-klauwen. 
 
 
 
Het WRC blijft een frans onderonsje

Aan de vooravond van de laatste wedstrijd van het wereldkampioenschap rally, gehouden in Australië, waren er drie coureurs die streden om de titel. De meest koelbloedige van het trio won: Sébastien Ogier. De Fransman voltooide hiermee een indrukwekkende reeks van zes achtereenvolgende wereldtitels, die hij elk won met meer dan 200 punten, de magische grens die de goeden van de groten scheidt.
 
Het M-Sport-team voorzag Ogiers Ford Fiesta WRC in 2018 van een volledig Brembo-remsysteem: voor de rally's op asfalt werden 370mm-schijven gemonteerd, op het onverharde werd gekozen voor 300mm-schijven, in beide gevallen altijd met een spiebaan tussen de naaf en de asstomp. De remklauwen zijn vervaardigd van aluminium en speciale legeringen en verder is de auto uitgerust met ultralichtgewicht pedalen.
 
 
 
Hij overtrof niet alleen fangio, maar ook zichzelf

Met zijn winst in het WTCC negen jaar geleden was Gabriele Tarquini de oudste autocoureur ooit die een wereldkampioenschap op zijn naam schreef. Daarmee verbrak de destijds 47-jarige Italiaan het record van de legendarische Juan Manuel Fangio, die in 1957 als 46-jarige de Formule 1 won. Voor Tarquini was de koek echter nog niet op: in 2018 greep de oude rot de titel in het WTCR-kampioenschap. Op 56-jarige leeftijd!
 
Om de rest van het veld in deze nieuwe wereldbekerstrijd over dertig races achter zich te houden, maakt Tarquini gebruik van een Hyundai i30 N TCR, getuned door het BRC Racing Team. Net als de identieke i30 waarmee Yvan Muller tweede werd in het kampioenschap, was de auto van de Italiaanse veteraan uitgerust met gietijzeren schijven, aluminium remklauwen en een hoofdremcilinder van Brembo.  
 
Privacybeleid">