19 maart 2019

Wakker worden, het is lente!

Alle signalen waar u op moet letten voor het onderhoud van de remmen

De wintermaanden kunnen een zware invloed hebben op het remsysteem van uw auto: hier volgen enkele tips over de signalen die duiden op de noodzaak tot controle en onderhoud van de schijven, remklauwen en remblokken.
 
Na een winter van vocht, ijzel, regen en kou, lijken met de komst van het voorjaar plotseling ook de zintuigen weer te ontwaken. Het is een uitnodiging om wakker te worden uit de winterslaap en weer van de natuur - en de betere rijomstandigheden - te genieten. Het ontluikende groen buiten doet ons vaak al snel het slechte winterweer vergeten, maar het gevaar is dat we daarmee ook de invloed ervan op de conditie van de schijven en remblokken van onze auto vergeten. De versnelde verslechtering van deze cruciale delen van het remsysteem als gevolg van langdurige regen, lage temperaturen, ijzel en pekel, mag echter niet worden onderschat. Naast het voor steeds meer mensen inmiddels rituele omruilen van de winterbanden voor de zomerbanden, is het daarom een goed idee aan het begin van het voorjaar de remmen aan een check-up te onderwerpen om overmatige slijtage en eventuele gebreken tijdig aan het licht te brengen. Maar wat moet er worden gecontroleerd, waar moet u op letten en welke onderhoudswerkzaamheden moet u laten uitvoeren om problemen te voorkomen?  
 
 
Alarmsignalen: wanneer is het tijd voor een check-up van de remmen?
 
Wanneer het lenteweer onze zintuigen op scherp zet, kunnen we ook signalen opvangen over het minder goed functioneren van het remsysteem: Verdachte geluiden en trillingen tijdens het remmen, de aanwezigheid van cirkelvormige groeven of barsten op het remoppervlak, symptomen van oververhitting en het als gevolg daarvan oplichten van het waarschuwingslampje. Wanneer u zulke signalen waarneemt, is het raadzaam niet te wachten tot de eerstvolgende onderhoudsbeurt of apk-keuring om de remmen te laten controleren. Gewoonlijk is een controle van het remsysteem om de 15.000 of 20.000 km voorzien, maar de langdurige blootstelling aan winterse omstandigheden kan de slijtage van het remsysteem versnellen en maakt het optreden van mogelijke problemen onvoorspelbaar. Daarom is het een goede gewoonte om bij de bandenwissel aan het einde van het winterseizoen ook een grondige inspectie uit te voeren van de frictiematerialen en andere onderdelen die specifiek zijn bedoeld voor de actieve veiligheid van het voertuig.

Iets anders dat moet worden gecontroleerd, is de remvloeistof, dat door zijn hygroscopische aard de neiging heeft om vocht uit de omgeving te absorberen via de leidingen van het hydraulisch circuit. Hierdoor kan het kookpunt van de remvloeistof lager komen te liggen, met alle risico's op de vorming van dampbellen in het circuit ('vapour lock') van dien: dit veroorzaakt een aanzienlijk langere remweg, juist in de meest kritieke situaties. Om dit gevaarlijke fenomeen te voorkomen, moeten de intervallen die door de fabrikant zijn voorgeschreven voor de controle en de verversing van de remvloeistof strikt worden nageleefd. 
 
 
Remschijven, remklauwen en remblokken: onderhoud na de check-up
 
Wat vanzelfsprekend ook aandacht verdient, zijn fysieke aspecten als de dikte van schijven en remblokken. Om de vereiste veiligheidsniveaus en de prestaties van de schijf te garanderen, moet het remvlak een minimale dikte hebben die wordt aangegeven als Minimum Thickness (Min TH). Hetzelfde geldt voor de remblokken. Natuurlijk geven elektrische of akoestische slijtage-indicatoren geven aan wanneer vervanging noodzakelijk is omdat de dikte van de blokken geringer is dan minimaal door de fabrikant wordt aanbevolen. Maar het vakkundig oog van de monteur kan ook andere redenen voor vervanging herkennen. Gemiddeld slijt dit onderdeel twee keer snel als de remschijf. Daarom is het belangrijk bij het vervangen van de schijven ook altijd tegelijk de remblokken te vervangen. 
 
Wat de remklauwen betreft, liggen de mogelijke gevaren vooral in de normale achteruitgang als gevolg van veroudering en slijtage van deze componenten. Dit proces gaat versneld in de wintermaanden, wanneer de wegen vaak zijn bedekt met regenplassen, ijzel, sneeuw of strooizout. Dat strooizout heeft, afgezien van het positieve effect op de rijveiligheid door het laten smelten van het ijs op de weg, ook een negatieve kant: het werkt corrosie van metalen oppervlakken in de hand en tast, behalve de lak van de auto, ook de rubber onderdelen in de remklauwen en andere delen van het remsysteem aan. Om gebrekkig functioneren of zelfs uitval van de remklauwen te voorkomen, is het daarom raadzaam deze bij uw vertrouwde garagebedrijf zorgvuldig te laten inspecteren. Als alternatieve oplossing voor reparatie biedt Brembo een breed assortiment gereviseerde remklauwen, die dankzij het gebruik van nieuwe onderdelen en een reeks specifieke tests aan dezelfde technische normen voldoen als de originele remklauwen.
 
Ook in het voorjaar is het dus verstandig aandacht aan het remsysteem te besteden. Met geavanceerde oplossingen die de betrouwbaarheid van de verschillende componenten vergroten en de slijtage ervan beperken, doet Brembo er alles aan om u van een goede werking van het remsysteem te verzekeren. Een voorbeeld hiervan zijn de nieuwe Brembo Xtra-remblokken, waarvan het frictiemateriaal is vervaardigd van een speciale compound die bestaat uit meer dan dertig verschillende materialen. In combinatie met de Brembo Max- of Brembo Xtra-schijven combineren deze hoogwaardige remblokken optimale remprestaties met een lange levensduur en een stille werking, ook voor auto's met een hoog prestatieniveau. 
 

Het ontwikkelen en produceren van efficiënte remsystemen is onze specialiteit. Het enige wat u hoeft te doen om het hele jaar veilig te kunnen rijden, is de conditie van uw remsysteem in de gaten houden en de seizoenswisselingen benutten om te controleren of vervroegd onderhoud en vervanging van onderdelen noodzakelijk zijn! 
Privacybeleid">