25 juni 2020

Zomer 2020: de revanche van de auto

Onderschat, niet het belang van een controle van de remmen, voor een geruste zomer

Onze auto’s hebben langere tijd stilgestaan in de garage of langs de stoeprand. Het verzoek om zoveel mogelijk thuis te blijven, heeft geleid tot minder verkeersdrukte op het hoofdwegennet, maar ook in enige mate tot onthoudingsverschijnselen voor wie gewend was om elke dag te rijden.
 
Klaar voor de start? Rijden maar!
Deze zomer kunnen we de verloren tijd inhalen: de mindere beschikbaarheid van vluchten en de wens van velen om geen gebruik te maken van vliegtuigen en treinen, zal het gebruik van de auto voor de vakantie sterk doen stijgen.

En daarom is het belangrijk dat onze auto gesmeerd loopt, ook op honderden kilometers van huis. Problemen mogen zich tijdens onze vakantie niet voordoen, vooral geen problemen van het remsysteem.
 
Ga langs bij de Brembo Expert monteur
Wij raden u om deze redenen ten zeerste aan om, voordat u vertrekt, de auto te laten controleren door, bij voorkeur, een als Brembo Expert gekwalificeerde monteur: op basis van de door Brembo gegarandeerde technische opleiding zal hij de auto aan een volledige check-up onderwerpen.
 
zo controleert hij met name:
  • het niveau en de goede staat van de vloeistoffen (koelvloeistof, remvloeistof en ruitensproeiervloeistof) 
  • de dikte van remblokken en -schijven
  • de aanwezigheid van eventuele groeven of scheuren op het oppervlak van de remschijven
  • de conditie van de remtangen in het algemeen
  • de staat van de verlichting van de auto (stadslicht, grootlicht en dimlicht, mistlampen, remlicht, richtingaanwijzers, enz.)
  • de accu van de auto
  • de werking van de klimaatregeling
  • de slijtage en de spanning van de banden
 
Natuurlijk moeten al deze onderdelen in uitstekende staat verkeren: wanneer ook maar één van hen te versleten is (remblokken of -schijven) of niet perfect functioneert (remtang of andere hydraulische onderdelen van het remsysteem), of wanneer de oorspronkelijke kenmerken zijn aangetast (remvloeistof), dan zal dit resulteren in slechte prestaties van het remsysteem, met een vertraagde respons ten opzichte van het moment van intrappen van het pedaal, of met een weinig doeltreffend resultaat.
 
 
 
 
En wanneer u de garage verlaat...
Als u van mening bent dat alle problemen definitief zijn opgelost nadat de monteur u de auto weer heeft afgeleverd, dan heeft u het verkeerd. We hebben het hier over mechanische en hydraulische onderdelen die een inrijperiode van ongeveer 300 km behoeven om het remsysteem weer perfect operationeel te maken.

Over deze afstand wordt het zwaar belasten van het frictiemateriaal afgeraden.
Het is beter om plotseling en langdurig remmen te voorkomen. Zorg er daarentegen voor dat er soepel en kort geremd wordt om de correcte uitlijning tussen remblokken en remschijven te verzekeren.

Als u een reis heeft geprogrammeerd die een intensief gebruik van het remsysteem voorziet, dan is het raadzaam om de remmen al enkele dagen vóór vertrek te laten controleren en eventuele defecte onderdelen te laten vervangen, zodat er een inrijperiode onder optimale omstandigheden mogelijk is.
 
Nog een belangrijk aspect
Ook met een remsysteem dat in optimale omstandigheden verkeert, mag niet vergeten worden dat de remafstanden- en tijden ook beïnvloed worden door de op de auto gemonteerde banden. Afhankelijk van de gebruikte banden kunnen er, bij gelijke reactietijden van de bestuurder en gelijke kenmerken van het remsysteem, zeer verschillende resultaten worden verkregen.

Om al het remkoppel aan het asfalt over te dragen moet een band van goede kwaliteit en in goede conditie zijn en moet hij de correcte spanning hebben. De bandenspanning is omgekeerd evenredig aan de omvang van het contact met het asfalt: een te lage bandenspanning zorgt voor een langere remweg, terwijl een te hoge spanning de bestuurbaarheid van de auto tijdens het remmen bemoeilijkt.

Tijdens de vakantie is het dus raadzaam om de bandenspanning vaak te controleren, om niet geconfronteerd te worden met langere en potentieel gevaarlijke remacties.
 
Let op! Vergeet niet om, naast de controle van de auto voorafgaand aan een lange reis, de wettelijk verplichte periodieke revisie te laten uitvoeren, evenals de door de fabrikant aanbevolen servicebeurten met de vooraf bepaalde frequenties.
Privacybeleid">