Tweedelige remschijven: een oplossing om het gewicht en het verbruik van de auto te verlagen

 
Wat is het verschil tussen massieve remschijven en tweedelige remschijven?
Massieve schijven bestaan uit één stuk gietijzer, terwijl tweedelige schijven uit twee aparte elementen bestaan: het gietijzeren remvlak en de aluminium of stalen naaf. Deze twee componenten kunnen onderling op verschillende manieren zijn verbonden:
  • met bevestigingsbouten, in dat geval is er sprake van zwevende schijven
  • met stalen pennen, in dat geval is er sprake van geklonken schijven (bijv. BMW-premiumvoertuigen)
  • door samensmelting, in dat geval is er sprake van co-cast schijven (samengesmolten).
 
Drie Brembo remschijven: zwevend, geklonken en co-cast
 

Voordelen van tweedelige remschijven: lager gewicht


Met een aluminium (of stalen) naaf in plaats van een gietijzeren naaf, kan een totale gewichtsvermindering van de schijf van ongeveer 15% worden verkregen.
Deze vermindering lijkt misschien niet erg groot, maar in werkelijkheid heeft het een sterke invloed op het verbruik, de prestaties en het weggedrag van de auto. De reden hiervoor is dat de schijf deel uitmaakt van de onafgeveerde massa van de auto, een massa die het gedrag van het voertuig significant beïnvloedt.
 
De massa’s van het voertuig
Laten we eens kijken wat het verschil is tussen onafgeveerde massa en afgeveerde massa:
  • de onafgeveerde massa is alle massa waarvan de afstand tot het wegdek niet varieert, zoals wielen, banden, remmen, naven, steekas, veren en schokdempers
  • de afgeveerde massa daarentegen is alle massa van het voertuig die zich boven de ophangingsveren bevindt, zoals chassis, motor, carrosserie en versnellingsbak.
 
De verhouding tussen afgeveerde massa en onafgeveerde massa is een belangrijke parameter om het gedrag van een auto te bepalen en om een minimaal comfort te garanderen moet deze minimaal 5 zijn: kleine auto’s hebben een verhouding van net boven de 5, terwijl auto’s uit de topklasse meer dan 7 kunnen halen.
Hoge waarden betekenen ook een grotere nauwkeurigheid en stabiliteit waardoor de terugslag die wordt veroorzaakt door oneffenheden in het wegdek afneemt.
 
 

Prestatie en vermindering van de uitstoot

 
De wielen en de remschijven zijn massa’s die door hun draaibeweging meer motorvermogen nodig hebben. Door het gewicht van de onafgeveerde massa te verminderen, neemt het beschikbare vermogen toe en neemt het verbruik af. Hierdoor vermindert de uitstoot, wat een fundamentele doelstelling voor de auto's van de toekomst is.
 
Maar niet alleen de prestaties van de auto worden beter. Ook de prestaties van het remsysteem profiteren van het gebruik van bijvoorbeeld een zwevende remschijf. De bevestigingsbouten tussen de naaf en het remvlak geven het systeem een grotere elasticiteit waardoor mogelijke plastische vervormingen door de hoge temperaturen afnemen. Het remvlak dat een sterke verhitting ondergaat, kan bij dit soort schijven uitzetten zonder te vervormen, waardoor een permanente vervorming en spanning worden voorkomen.
 
De geklonken en zwevende schijven, die normaal worden gebruikt voor auto’s uit de hogere klasse met een zwaardere motor en voor sportieve auto’s, kunnen nu ook op midden klasse auto’s worden toegepast en zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de remkracht van het systeem, de prestatie en de uitstoot van de voertuigen.
 
Door gebruik van lichtmetalen en stalen legeringen zijn de (de)montage en het vervoer van de schijven een heel belangrijk aandachtspunt. Het is belangrijk de (de)montage instructies van deze remschijven aandachtig door te lezen, om garantiegevallen te voorkomen. Klik op  onderstaande link voor extra informatie.
 

Hebt u nog meer vragen?

Neem contact op met de helpdesk van Brembo. Onze technici zullen zo spoedig mogen antwoorden!!
Terug naar inhoudsopgave
Toelichtingen
Lees het volgende artikel
Brembo presenteert zijn aftermarket-productlijnen tijdens Automechanika Frankfurt 2022
Privacybeleid">