Geventileerde remschijf met schoepen of pijlers: de verschillen

Waarom worden er geventileerde schijven gebruikt?

 
De thermische belasting van een remschijf kan zeer hoog oplopen; alle bewegingsenergie van het voertuig wordt tijdens het remmen omgezet in warmte. Afhankelijk van het verschil in thermische geleidbaarheid van het gietijzer van de schijf en het wrijvingsmateriaal van het remblok, wordt in de meeste gevallen vastgesteld dat meer dan 80% van de gegenereerde warmte door de schijf wordt geabsorbeerd.
 
De koeling van de schijf is dus van essentieel belang voor een goede werking van het remsysteem. De koeling vindt plaats door middel van luchtcirculatie als gevolg van de verplaatsing van het voertuig, maar vooral door de beweging van de lucht veroorzaakt door de rotatie van de remschijf zelf.
Om de grote hoeveelheid warmte af te voeren, moeten geschikte oplossingen worden toegepast om de correcte werking van de rem te garanderen. De oplossing om grote hoeveelheden warmte af te voeren kan door het vergroten van het oppervlak door middel van een grotere ventilatiekanaal of andere ventilatievormen. Geventileerde schijven garanderen een betere koeling ten  opzichte van de massieve schijven die vooral gebruikt worden op de achteras van middelgrote voertuigen of op de vooras van compacte auto’s en city cars.
 
Brembo heeft al sinds enkele jaren de technologie ventilatie met pijlers PVT (Pillar Venting Technology) gepatenteerd waarmee, dankzij de vorm en de plaatsing van de pijlers, een luchtcirculatie in de ventilatiekamer tot stand wordt gebracht en een grotere hoeveelheid warmte kan worden afgevoerd; verder zijn de pijlers zodanig geplaatst dat er een goede barrière wordt gevormd tegen de vorming en de toename van scheuren.
 
Sinds de jaren negentig heeft deze technologie voortdurende ontwikkelingen ondergaan en zijn met name de prestaties verbeterd voor de toepassing op zware voertuigen en voertuigen onderworpen aan sterke thermische belastingen.
 
Het laatste nieuws van Brembo is het patent PTV Plus, bestemd voor vrachtwagens en auto’s met hoge prestaties, dat de remprestaties verder verbetert en alle eerder ontwikkelde technologieën omvat.
 
Geventileerde remschijf met schoepen vergeleken met geventileerde remschijven met pinnen
 

Welke verbeteringen biedt een PVT-ventilatie ten opzichte van een traditionele ventilatie?

 
De hoge temperatuur die zich tijdens het remmen ontwikkelt, resulteert na verloop van tijd tot de slijtage van de schijf en dus een afname van de remprestaties en een overmatige slijtage van de remblokken.
 
De PVT-ventilatie zorgt, dankzij een verbeterd koelsysteem, voor een 40% hogere weerstand tegen thermische scheuren, waardoor de slijtage wordt beperkt en de gemiddelde levensduur van de remschijven en remblokken toeneemt.
 
Brembo is in de loop van de jaren de kwaliteit van de geventileerde PVT-schijven blijven verbeteren door de patenten T Pillar en Star Pillar voor de vrachtwagensector op te nemen.
De oplossing T Pillar is ontworpen om het binnendringen van deeltjes in de ventilatiekamer van de schijven voor vrachtwagens te voorkomen, terwijl de oplossing Star Pillar de weerstand tegen thermische scheuren verder verhoogt.
 
Ook dankzij de tijdens de ontwikkeling van deze patenten verworven kennis, was het mogelijk om het systeem PVT Plus te ontwikkelen, bestemd voor zowel de vrachtwagensector als de sector personenwagens voor wat betreft het topklassesegment en de voertuigen met hoge prestaties
.
 
Toont de pinnen van de remschijf met de vorm van een Latijns kruis

Waarin bestaat de oplossing PTV Plus?

 
Het ventilatiesysteem PTV Plus zorgt voor een verbeterde ventilatie ten opzichte van de eerdere systemen en garandeert een verdere toename van de levensduur van de remblokken en remschijven.

De speciale vorm van de pijlers, de vorm van het zogenaamde Latijnse kruis, en hun plaatsing zorgen voor een verhoging van 30% van de weerstand tegen thermische scheuren, naast een vermindering van het gewicht van de schijf tot 10%.

Dit geeft een aantal voordelen, niet alleen tijdens het remmen, maar ook voor wat betreft de algemene prestaties van het voertuig. Een lager gewicht betekent immers ook een lager brandstofverbruik, lagere CO2-uitstoot en verbetering van de bestuurbaarheid.
 

Wat betekent dit alles voor de rijveiligheid?

 
Om voor elk remsysteem hoge prestaties voor wat betreft de veiligheid te garanderen, voorziet het nieuwe ventilatiesysteem PVT Plus verschillende geometrieën voor elke remschijf, speciaal bestudeerd voor het specifieke voertuig waarop de schijf gemonteerd moet worden.
 

En voor wat betreft de bijstand en het onderhoud?

 
In het geval van remschijven met gebogen schoepen en een gerichte ventilatie, zijn voor het linker- en het rechterwiel verschillende remschijven voorzien, terwijl met het gebruik van de oplossing PVT Plus beide remschijven vervangen kunnen worden door één enkel product dat, gezien de hoge prestaties, gelijke of hogere prestaties dan de schijven met gerichte schoepen garandeert. Dit zorgt ervoor dat de montage en het beheer van de reserveonderdelen eenvoudiger is.
 

Hebt u nog meer vragen?

Neem contact op met de helpdesk van Brembo. Onze technici zullen zo spoedig mogen antwoorden!!
Terug naar inhoudsopgave
Zo kiest u het juiste product
Lees het volgende artikel
Xtra remblokken: dingen die u misschien nog niet wist
Privacybeleid">