Max of Xtra? Welke schijven kan ik het beste voor mijn auto kiezen?

Controleer voordat u een Brembo-product aanschaft of het geschikt is voor uw auto: Lees hier hoe u de juiste keuze maakt tussen Max- en Xtra-schijven.
 
Brembo Max-schijven hebben groeven in het remvlak, terwijl Brembo Xtra-schijven zijn voorzien van perforaties. Beide oplossingen zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de remprestaties door:
 
Pictogram dat duidt op het kenmerk van verhoging van grip voor de Brembo-remschijven
Verhoging van de grip
Pictogram dat duidt op de kenmerken voor reiniging en vernieuwing van het wrijvingsmateriaal van de Brembo-remschijven
Afschrapen en schoonhouden van het frictiemateriaal
 
Pictogram dat duidt op de kenmerken voor afvoer van het water en gasdissipatie van de Brembo-remschijven
Betere afvoer van water en gassen
Pictogram dat duidt op het kenmerk van de beste koeling van het remsysteem voor de Brembo-remschijven
Betere koeling
 
 
 
Perforaties of groeven in een remschijf verhogen de grip en zorgen voor een directere en krachtigere respons van het remsysteem. Dat komt doordat ze de wrijvingscoëfficiënt van het remvlak verhogen, wat met name tijdens de eerste aangrijping voor een betere remwerking zorgt.
 
Een ander belangrijk voordeel dat geperforeerde en gegroefde schijven bieden, is dat ze het frictiemateriaal van de remblokken voortdurend afschrapen en zo vrijhouden van afzettingen. De perforaties zorgen er verder voor dat zich geen waterfilm op het remvlak kan vormen. Daardoor reageren de remmen ook op een nat wegdek uiterst direct tijdens de initiële remfase. De groeven, die van binnen naar buiten lopen, vervullen een vergelijkbare taak: ze zorgen voor een efficiënte afvoer van water dat op het oppervlak van de schijf neerslaat, waardoor het remgedrag onder alle weersomstandigheden min of meer gelijk is.
 
Op dezelfde manier waarop ze water afvoeren, zorgen de perforaties en groeven ook voor een betere afvoer van de gassen die zich bij hoge temperaturen tussen de remblokken en de schijf vormen. Deze gassen, die vrijkomen door verbranding van de harsen in het frictiemateriaal bij oververhitting, kunnen fading veroorzaken, een verschijnsel waarbij de wrijvingscoëfficiënt tussen remschijf en remblok - en dus ook de vertragende werking van het remsysteem - afneemt. De aanwezigheid van perforaties of groeven in het remvlak zorgt voor een snelle afvoer van deze gassen, waardoor de remwerking optimaal blijft.
 
Tot slot zorgen de perforaties of groeven ook voor een betere warmteafvoer van de schijf en de blokken, wat de prestaties van het gehele remsysteem ten goede komt.

Aangezien geperforeerde of gegroefde schijven specifiek zijn ontworpen voor het bieden van hogere prestaties, kan de toepassing ervan in de praktijk soms gepaard gaan met een verhoogde slijtage van de remblokken. Of en in welke mate dit gebeurt, is afhankelijk van het specifieke ontwerp van de schijf en de materialen die voor de remblokken worden gebruikt.
 
Perforaties en groeven bieden over het algemeen dezelfde voordelen op het gebied van prestaties. Bij auto's die worden gebruikt voor competitieve doeleinden wordt meestal gekozen voor schijven met groeven, omdat die een wat betere afvoer van water en gassen bieden. Voor sportieve versies van seriemodellen krijgen geperforeerde schijven vaker de voorkeur, omdat die minder agressief zijn voor het frictiemateriaal van de remblokken. Ook hun sportieve looks spelen bij deze beslissing dikwijls een rol.
 
Aangezien de perforaties en groeven in principe de structuur van de schijf verzwakken, wordt in de ontwikkelingsfase en bij de productie bijzonder veel aandacht besteed aan de sterkte, duurzaamheid en vooral ook de veiligheid van de schijven.
 
Tijdens de ontwikkeling worden na een zorgvuldige studie eerst het aantal, de afmetingen en het patroon van de perforaties en groeven voor elke specifieke schijf vastgesteld.
 
Daarna worden proefmodellen van de schijf onderworpen aan een serie tests op de remmentestbank en op de weg om te controleren of ze aan de veiligheids- en constructie-eisen van de autofabrikanten voldoen en om ervan verzekerd te zijn dat ze altijd en onder alle omstandigheden optimale prestaties bieden.
 
Wanneer u een schijf zoekt met groeven, perforaties of beide, die hoge prestaties combineert met maximale veiligheid, is het daarom belangrijk te kiezen voor een product van een bedrijf dat over een ruime ervaring beschikt op het gebied van de ontwikkeling en productie van dergelijke schijven.
 
Samengevat bieden Brembo Max-schijven (met groeven) en Brembo Xtra-schijven (met perforaties) over het algemeen dezelfde voordelen. Dit zijn:
 
Voordelen Brembo MAx Brembo Xtra
Directere en krachtigere respons    
Afschrapen en schoonhouden van het frictiemateriaal    
Betere waterafvoer    
Hoge bestendigheid tegen fading    
Betere koeling van de schijven    
ECE R90-goedkeuring    
Optimale bestendigheid tegen corrosie    
Eenvoudige controle op slijtage    
 
 
Een kwestie van stijl: kiest u voor een sportieve en stoere look met perforaties of geeft u de voorkeur aan een elegante en stijlvolle schijf met groeven?
 
Om verzekerd te zijn van een goede werking van het remsysteem van uw auto, is het belangrijk dat u het product met de juiste code zoekt en daarbij zorgvuldig te werk gaat.

Hebt u nog meer vragen?

Neem contact op met de helpdesk van Brembo. Onze technici zullen zo spoedig mogen antwoorden!!
Terug naar inhoudsopgave
Zo kiest u het juiste product
Lees het volgende artikel
Sommige schijven van de Xtra-serie hebben volledige perforaties, maar andere hebben blinde perforaties. Waarom is dat?
Privacybeleid">