Onderdelen: de 10 factoren die het verschil aangeven tussen Original Equipment en Matching Quality

Onder de vele vragen die door steeds meer mensen aan Brembo worden gesteld, gaat één van de lastigste over de remonderdelen. Met uitzondering van de banden is alles wat periodiek aan een auto moet worden vervangen - zoals motorolie, remblokken, koelvloeistof en filters - niet met het blote oog zichtbaar en dus moeilijk te beoordelen.
 
Eén van de hardnekkigste problemen gaat over de tweedeling tussen Original Equipment (OE) en Matching Quality (standaardonderdelen) voor de remmen, maar ook voor de ruiten, de elektrische onderdelen en zelfs voor het uitlaatsysteem. De twee termen zijn al moeilijk voor wie de Engelse taal niet machtig is en vaak wordt de metafoor van het generieke geneesmiddel gebruikt.
Maar dat gaat niet op, want het verschil tussen Original Equipment en Matching Quality is groot, en niet alleen wat betreft de bekendheid van het merk of de reclame-investeringen, zoals we verderop in dit artikel zullen aantonen. Maar eerst een nadere toelichting die u zal helpen om Brembo beter te leren kennen.
 
Als fabrikant van remsystemen en -onderdelen voor de eerste uitrusting van vele automodellen (en motorfietsen) van de belangrijkste fabrikanten, met fabrieken in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en China, is Brembo al meer dan drie decennia een Original Equipment Manufacturer.
 
Hieronder worden 10 verschillen tussen Original Equipment en Matching Quality behandeld. Maar voordat we de verschillen tussen de twee begrippen gaan behandelen, geven we een handige tip om de Original Equipment-producten meteen en gemakkelijk te herkennen.
 
Originele kit reserveonderdelen met op de verpakking het OE-logo (original equipment)

Een Original Equipment-product herkennen

 
Alle Original Equipment-producten zijn onmiddellijk herkenbaar, omdat ze het OE supplier-logo op de verpakking hebben.

Daarom worden de OE-producten van het Brembo Aftermarket-assortiment meteen herkend. Op de dozen met remblokken, remschijven, gereviseerde remtangen, remschoenen en remtrommels van Brembo staat namelijk het OE supplier-logo.

1. Het is al gauw gietijzer

 
Van oudsher werden remschijven altijd van gietijzer vervaardigd en nu nog maken de meeste auto’s in het verkeer gebruik van dit materiaal, behalve de exclusieve supercars die carbo-keramisch materiaal gebruiken. Veel mensen weten echter niet dat de term gietijzer vele verschillende soorten varianten omvat, die verschillen in chemische samenstelling en dus in prestaties.
 
Brembo gebruikt meer dan 40 verschillende varianten van gietijzer. In feite is de keuze voor Original Equipment-onderdelen een exacte weerspiegeling van het materiaal van de eerste uitrusting. Dezelfde gelijkwaardigheid wordt niet door standaardonderdelen gegarandeerd.
 

2. De grote wereld van het remblok

 
Brembo's assortiment remblokken garandeert maximale remveiligheid, dankzij een absolute controle over alle productiestadia. Denk hierbij aan onderzoek, ontwikkeling, tests, de productie van wrijvingscompounds en mechanische bewerkingen.
 
Brembo gebruikt voor de remblokken meer dan 100 verschillende compounds, die ontwikkeld zijn om altijd de beste oplossing voor het type auto en de rijstijl te bieden, zowel wat betreft de prestaties als wat betreft het comfort. Zo’n grote verscheidenheid is voor een Matching Quality-producent niet voor te stellen.
 

3. Schijn bedriegt

 
Op het eerste gezicht kan een remschijf van goedkope kwaliteit gelijkwaardig lijken aan een Original Equipment, maar wie kan garanderen dat de twee na een paar maanden nog steeds esthetisch niet van elkaar te onderscheiden zijn? Het is namelijk niet zeker dat het effect van een coating ook na de montage op een auto blijft gehandhaafd.
 
Brembo-remschijven met uv-coating garanderen echter een grotere corrosiebestendigheid, zoals is bevestigd door zowel de test in de zoutnevelkamer als de duurzaamheidstests tegen vocht. Dit draagt niet alleen bij aan het esthetisch genot van de autogebruiker, maar vertaalt zich ook in een grotere bescherming van de schijf tegen corrosie en weersinvloeden.
 

4. Eendracht maakt macht

 
Brembo werkt tijdens de ontwikkeling van nieuwe modellen al vanaf de prototypefase nauw samen met de autofabrikanten, zodat het meest efficiënte remsysteem kan worden verkregen. Het onderzoek van de remonderdelen, met inbegrip van statische tests en wegtests, is geoptimaliseerd voor het automodel waarin ze worden gebouwd.
 
En juist deze samenwerking stelt Brembo in staat de kleine toleranties die voor OE-remonderdelen vereist zijn en die voor elk systeem verschillen, te kennen en dus te reproduceren. Hetzelfde kan niet worden gezegd van fabrikanten van standaardonderdelen, die dus onderhevig kunnen zijn aan vervorming van het remvlak (DTV) en schommelingen van de schijven tijdens het draaien (run out).
 

5. Het geheim zit van binnen

 
Om in het verleden een goede remschijf te herkennen, was het voldoende om naar het oppervlak en de afwerkingen te kijken. Moderne remschijven zijn echter veel complexer dan men denkt, dankzij de ventilatiekamers in de schijven om de temperatuur zo snel mogelijk af te voeren, die onmogelijk te zien zijn zonder de schijf te ontleden.
 
Verschillende Original Equipment-schijven onderscheiden zich door de ventilatie met pijlers (PVT) die door Brembo gepatenteerd zijn. Dankzij de vorm en verdeling van de pijlers kan deze technologie een luchtcirculatie in de ventilatiekamer creëren die een grotere warmteafvoer mogelijk maakt en een barrière vormt tegen scheurvorming. Op de Brembo-remschijven van de laatste generatie hebben de pijlers een andere vorm en zijn ze op drie omtrekken langs het remvlak geplaatst. De Matching Quality-producenten mogen geen gebruik maken van de PVT-ventilatie, omdat het een patent van Brembo is.
 

6. Ook de buitenkant is speciaal

 
Brembo-remblokken worden onderworpen aan een thermische oppervlaktebehandeling, bekend als scorching, die ook bij de hoogste temperaturen de grootste efficiëntie garandeert.
 
Door het scorchen kunnen de gassen die bij hoge temperaturen een aanzienlijke verlaging van de wrijvingscoëfficiënt tussen de remschijf en het remblok kunnen veroorzaken, preventief worden geëlimineerd. Dit resulteert in minder fading en een constant remgedrag en is meestal niet aanwezig bij remblokken van goedkope kwaliteit.
 

7. Stil, er wordt geremd

 
Naast een optimale remwerking garanderen de Brembo Original Equipment-remblokken een hoog comfort tijdens het remmen. Ze zijn hiertoe in staat door de verschillende lagen waaruit de shim bestaat, d.w.z. een opeenstapeling van rubber, staal en rubber die voor de demping zorgt. Maar net als voor de prestaties is de belangrijkste keuze ook in dit geval de compound, die naast een veilige remwerking het grootste comfort en de afwezigheid van lawaai of gefluit moet garanderen.
 
Het is duidelijk dat maar weinig producenten van Matching Quality-remblokken in dit onderzoeks- en ontwikkelingsaspect investeren.
 

8. Niets ontgaat Big Brother

 
Een Brembo-remonderdeel wordt pas op de markt gebracht nadat het de strengste tests heeft doorstaan, die onder alle gebruiksomstandigheden worden uitgevoerd, ook de meest extreme. Het begint met tests op statische testbanken waar de onderdelen worden onderworpen aan belastingscycli die hoger zijn dan wat fysiek op het voertuig van toepassing is in verschillende omgevingsomstandigheden.
 
Daarna volgen de tests op dynamische testbanken waar de dynamiek van het voertuig waarop het onderdeel wordt gemonteerd wordt nagebootst. Ook in dit geval worden hogere belastingen toegepast dan de bedrijfsbelasting om weerstand, efficiëntie, comfort en werking te testen. Ten slotte zijn er de wegtests. Een bedrijf dat goedkope onderdelen produceert beschikt nauwelijks over de middelen, methodes en machines om dit alles uit te voeren.
 

9. Eenvoudige montage

 
De verpakking van de Brembo-remblokken geeft nuttige informatie en technische productgegevens en toont de symbolen van de internationale certificeringen die door de verschillende markten worden vereist.

De installatie is bovendien nog eenvoudiger door een uitgebreid assortiment accessoires en montagekits, die zich in de doos bevinden, maar ook van de website kunnen worden gedownload. Een onmisbare hulp bij directionele remblokken, waarvan de montage aan de verkeerde kant het lawaai en de slijtage vergroot en de remprestaties vermindert.
 

10. Duurzaamheid

 
De inzet van Brembo voor de duurzaamheid en het milieu betreft alle activiteiten vanaf de eerste onderzoeks- en ontwikkelingsfasen om steeds duurzamere producten, oplossingen en processen te vervaardigen. Deze aanpak komt ook tot uiting in de verschillende fabricageprocessen van de standaardonderdelen.
 
De coating die door Brembo wordt gebruikt wordt met uv-lampen gedroogd. Omdat de uv-coatings op waterbasis zijn vervaardigd, verschillen ze van de traditionele coatings op basis van chemische oplosmiddelen. Het energieverbruik is dus lager en er worden geen vluchtige organische stoffen uitgestoten.
 
Originele kit reserveonderdelen met een breed scala aan accessoires

Hebt u nog meer vragen?

Neem contact op met de helpdesk van Brembo. Onze technici zullen zo spoedig mogen antwoorden!!
Terug naar inhoudsopgave
Zo kiest u het juiste product
Lees het volgende artikel
Geventileerde remschijf met schoepen of pijlers: de verschillen
Privacybeleid">