Wat is de juiste remvloeistof voor mijn auto?

Wanneer moet ik de vloeistof verversen? Zijn de vloeistoffen onderling uitwisselbaar?
 
De goede werking van het remsysteem is, naast het onderhoud van de mechanische en hydraulische onderdelen van het systeem, ook afhankelijk van de kwaliteit van de remvloeistof die de mechanische druk van het pedaal moet omzetten in een hydraulische druk in de remklauw.

Naast deze belangrijke rol, zorgt de remvloeistof er ook voor dat het remsysteem gesmeerd blijft en de onderdelen van het systeem beschermd worden tegen corrosie.
 

Wanneer?

Normaal gesproken wordt aangeraden om de remvloeistof te verversen volgens de specifieke aanwijzingen van de fabrikant, aanwijzingen die kunnen variëren afhankelijk van het gebruikte type product. De kwaliteit van de remvloeistof vermindert tamelijk snel, ook in aanwezigheid van minimale hoeveelheden water; als algemene richtlijn raden wij daarom aan om de vloeistof te verversen na een periode tussen de 2 en de 3 jaar.
Met het verstrijken van de tijd heeft de remvloeistof de neiging om extern vocht te absorberen als gevolg van de poreusheid van de remleidingen. Dit leidt tot een geleidelijke afname van de oorspronkelijke kenmerken: met name het kookpunt zal in een 3 jaar oude vloeistof aanzienlijk lager zijn ten opzichte van dat van de nieuwe vloeistof. Dit veroorzaakt een minder snelle reactie tijdens het remmen en, in enkele gevallen, een loze beweging van het pedaal: dit is het zogenaamde verschijnsel Vapour Lock, het koken van de remvloeistof bij het bereiken van hoge temperaturen tijdens het remmen.
Bovendien zou de vloeistof, bij voorkeur, een heldere kleur moeten hebben en schoon moeten zijn. Een donkere en troebele vloeistof duidt op een opname van onzuiverheden en betekent dat het tijd is om de vloeistof te verversen.
 

Welke?

De correcte remvloeistof wordt aangegeven in de onderhoudshandleiding van de auto.
Over het algemeen voldoen de remvloeistoffen DOT 4 en DOT 4 Low viscosity aan de technische eisen van 90% van de in Europa en wereldwijd aanwezige auto’s.
De remvloeistof DOT 4 Brembo is geschikt voor gebruik op alle auto’s, van de oudste tot de meest recente, ook op voertuigen uitgerust met een antiblokkeerremsysteem (ABS).
Voor auto’s van de nieuwste generatie die, naast het ABS-systeem, ook zijn uitgerust met systemen voor de controle van stabiliteit en aandrijving (ESP, ASR, TCS, EBD) raden we echter een vloeistof aan met hogere prestaties voor wat betreft de viscositeit bij lage temperaturen. Dit is de remvloeistof Brembo DOT 4 LV (Low viscosity).
In deze elektronische systemen stroomt de vloeistof door de besturingsmechanismen (meestal zijn dit kleppen met zeer beperkte doorgang) en is het van fundamenteel belang dat de vloeistof zeer vloeibaar is, vooral in verband met de noodzaak voor een nauwkeurige en onmiddellijke overdracht van de druk.
Voor wie zijn auto en de remmen echter op een sportievere manier wenst te gebruiken, kunnen wij als alternatief voor de DOT 4 LV de vloeistof DOT 5.1 aanbevelen, vloeistof die vanwege zijn kenmerken echter een nog aandachtiger onderhoud dan DOT 4 behoeft.
 

Zijn de vloeistoffen uitwisselbaar?

De remsystemen van auto’s zijn ontworpen voor gebruik met een specifiek type remvloeistof. De auto moet derhalve gedurende zijn gehele levensduur hetzelfde type vloeistof blijven gebruiken, omdat de interne componenten van het remsysteem zijn ontworpen, geselecteerd en beproefd om te functioneren met die bepaalde vloeistof. Hoewel de vloeistoffen DOT 3 en DOT 4 allen op glycolbasis zijn, verschilt de chemische samenstelling van de diverse vloeistoffen en zullen ze verschillende gevolgen hebben voor het systeem. Om de voorziene werking van het systeem te garanderen, moet bij voorkeur de door de fabrikant aanbevolen remvloeistof worden gebruikt.
 
Als alternatief en in geval u de prestaties van uw remmen wenst te verbeteren, kan er een remvloeistof worden gebruikt met specificaties die hoger zijn dan de oorspronkelijk voorziene kenmerken.

Zo is, bijvoorbeeld, de overgang van DOT 3 naar DOT 4, of van DOT 4 naar DOT 4LV absoluut toegestaan. En in enkele gevallen ook raadzaam. Daarentegen is het gevaarlijk om over te gaan naar een lagere DOT ten opzichte van wat wordt aanbevolen door de fabrikant.
 

Toelichting

Wat is de functie van de remvloeistof en waarom is het onderhoud ervan belangrijk:
 
 

Hebt u nog meer vragen?

Neem contact op met de helpdesk van Brembo. Onze technici zullen zo spoedig mogen antwoorden!!
Terug naar inhoudsopgave
Zo kiest u het juiste product
Lees het volgende artikel
Standaard of Xtra-remblok: wat is de beste keuze?
Privacybeleid">