03 september 2019

Vijf tips voor een check van uw auto na de zomervakantie

Meer dan de 'stress van de terugkeer' is het de 'vakantiestress' waar u auto onder te lijden heeft.

Na terugkeer van de vakantie zijn we meestal weer helemaal fris en uitgerust. Maar voor uw auto geldt vaak het tegendeel! Wanneer u bijvoorbeeld uw vakantie aan zee hebt doorgebracht, is hij vaak blootgesteld geweest aan zand, zout en allerlei andere omgevingsinvloeden die de slijtage van verschillende componenten sterk kunnen versnellen. Voordat u het leven van alledag weer oppakt, is het daarom goed wat extra aandacht aan uw auto te besteden, zodat u straks weer op hem kunt rekenen voor alle ritten gedurende de week: Een algehele check-up van de conditie van uw auto na de vakantie, is dan ook beslist een goed idee!
 
Vijf tips voor een check van uw auto na de zomervakantie

Afgelopen voorjaar hebben we de belangrijkste punten voor het controleren van uw auto na de winter op een rij gezet. Met het einde van de zomer in aantocht hebben we nu hetzelfde gedaan voor het noodzakelijk onderhoud na de zomervakantie. Dit zijn onze vijf belangrijkste tips.
 
Geef uw auto aan het einde van de zomer een grondige schoonmaakbeurt
Meestal bereiden we onze auto voor de vakantie tot in de puntjes voor, maar na terugkeer besteden we vaak nauwelijks nog aandacht aan hem. Tijdens de reis wordt de auto onvermijdelijk vies, van binnen en van buiten. Vuil, stof en bladeren kunnen tot in de kleinste ruimtes doordringen. Voor het behoud van uw auto is het belangrijk alle verontreinigingen te verwijderen, zo nodig met een specifiek product of schoonmaakmiddel. Met name zand is een geduchte vijand voor uw auto: bij het minste zuchtje wind dringt het diep door in de mechanische delen, andere inwendige componenten en de motorruimte. Het luchtfilter en andere filters moeten daarom worden gecontroleerd en zo nodig worden vervangen. Om restanten zand en zout te verwijderen, is een grondige schoonmaakbeurt van de carrosserie, rubbers en andere afdichtingen, de motor en de wielen, inclusief de remmen, nodig.
Regelmatig onderhoud is essentieel voor het behoud van uw auto. Laat dit daarom niet achterwege, ook niet na terugkeer van vakantie.
 
Controleer de staat van de banden
De motor en carrosserie zijn niet de enige onderdelen van uw auto die tijdens een vakantiereis te lijden hebben. Zo kan het zeeklimaat ook van schadelijke invloed zijn op de banden: zand en zout hechten tasten het rubber aan, wat regelmatige inspectie en reiniging ervan noodzakelijk maakt om versnelde veroudering tegen te gaan. Daarnaast is het na een lange rit verstandig om het profiel te controleren: vanwege het warmere asfalt slijten de banden namelijk sneller dan normaal, vooral als ze van matige kwaliteit zijn. Ook een slecht wegdek kan het loopvlak beschadigen; als u iets abnormaals opmerkt, aarzel dan niet voor advies bij uw bandenhandelaar langs te gaan.
 
Spoel zeezout zo snel mogelijk weg
Zeelucht bevat zout en dat geldt natuurlijk ook voor het zand van het strand. De corrosieve werking van zout kan de carrosserie en andere delen van de auto aantasten. Een preventieve behandeling van de buitenzijde van de auto vermindert dit effect, maar onder vochtige omstandigheden kunnen zich overal zoutkristallen vormen, zelfs in de motorruimte. In aanvulling van de voorzorgsmaatregelen voor vertrek, verdient het daarom aanbeveling uw auto na terugkomst van vakantie grondig af te spoelen. Vergeet daarbij vooral de onderzijde niet: met name daar kunnen zoutafzettingen op lange termijn funest zijn voor de metalen onderdelen.
Hetzelfde geldt voor de motorruimte en de wielkasten, waar zich ook de onderdelen van de wielophanging en andere kwetsbare elementen bevinden. Daarmee bent u er echter nog niet: het zout in uw kleding en met name zwemspullen kan de bekleding en vloerbedekking aantasten: die moeten dus ook worden schoongemaakt, bij voorkeur voor aanvang van de terugreis.
 
Wees beducht voor de zon
Net zoals u uw huid beschermt tegen de zon, moet u ook uw auto niet onbeschermd aan de felle zon blootstellen. De zon en de hoge temperaturen kunnen namelijk schadelijk zijn voor de carrosserie: dode insecten en boomharsen die organische deeltjes bevatten, kunnen onder invloed van de hitte corrosief worden en de lak of kunststof delen onherstelbaar aantasten. Langdurige hitte kan ook verkleuring en vlekken op de carrosserie veroorzaken door het patina dat zich op de auto heeft gevormd uit uitlaatgassen, chemisch stoffen en zure regen.
Welke voorzorgsmaatregelen kunt u hiertegen nemen? Probeer allereerst zo veel mogelijk in de schaduw, in beschutte gebieden, te parkeren. Of gebruik zonneschermen om blootstelling aan de zon te beperken. Was de auto regelmatig (minstens een keer per maand) om organische resten van de lak en de ruiten te verwijderen. Na een poetsbeurt kunt u de verschillende delen van uw auto beschermen door ze met specifieke producten te behandelen. Op lak kunt u wax aanbrengen om corrosie van de carrosserie tegen te gaan, terwijl kunststof delen en het dashboard met speciale gelproducten kunnen worden behandeld. Mocht uw auto lederen stoelbekleding hebben, vergeet dan niet deze zo nu en dan te verzorgen om het leder zacht en soepel te houden.
 
Controleer de olie en filters
Tot slot is een controle van de remmen, olie en filters essentieel om ervoor te zorgen dat uw auto in topconditie verkeert voor de naderende herfst. Met name een controle van de remvloeistof is van belang voor het behoud van de schijven, blokken, klauwen en het remsysteem in z'n geheel. In een vochtige omgeving neemt de kwaliteit van de remvloeistofsnel af vanwege de hygroscopische aard ervan, oftewel de neiging om vocht uit de buitenlucht op te nemen, waardoor het risico op vapour lock toeneemt. Daarom is het belangrijk de remvloeistof op peil te houden of te vervangen volgens de specificaties van de fabrikant. Anders kan het zijn smerende werking verliezen, waardoor de schijven en blokken versnelt slijten.
Controleer de olie en filters

Waar kan ik mijn auto na de vakantie het beste laten nakijken?
 
Zoals u hebt gezien, kan de vakantie een behoorlijke aanslag vormen op de conditie van uw auto. Maar waar kunt u terecht voor een gedegen controle na terugkeer?
Vertrouw op de specialisten van Brembo Expert! Zij bieden u service op maat en kunnen u advies geven over het optimaal onderhoud van uw auto.
 
Belangrijke punten om te onthouden:
  • Een goede voorbereiding is het halve werk
  • Maak uw auto indien mogelijk ook tijdens de vakantie regelmatig schoon
  • Vergeet na terugkeer niet uw auto een complete schoonmaakbeurt te geven
Privacybeleid">