17 heinäkuuta 2020

Kaikki Brembon uutuudet F1-kautta varten

F1-kilpailuissa kilpailevien Brembon jarrujärjestelmien kehitys.

Brembo vahvistaa oman, Itävallan GP-kisoissa alkaneen sitoutuneisuutensa Formula 1 -maailmanmestaruuskisoissa.
Brembo on toteuttanut jokaiselle tallille yksilöllisesti muokattuja jarrujärjestelmiä 45:een Formula 1 -kauteen pohjautuvalla kokemuksellaan.
 
Kaikki Brembon uutuudet F1-kautta varten
 
Kuusi ratkaisua hiilikuitujarrulevyille
Vuodelle 2020 suunniteltujen kilpa-autojen aerodynamiikka ei eroa erityisesti viime kauden vastaavasta ominaisuudesta, mutta moottorin suorituskyvyn parantumisen myötä myös huippunopeudet kasvavat ja siten tarvitaan pidempiä jarrutusmatkoja.

Suurin osa kilpa-autoista on varustettu hiilikuitujarrulevyillä, joiden paksuus on edessä 32 mm ja takana 28 mm. Yksittäisille osakilpailuille ennustetuista lämpötiloista ja erityisistä kilpailustrategioista riippuen jokainen kuljettaja voi valita mieleisensä kuudesta eri jarrulevyratkaisusta eteen ja kahdesta eri jarrulevyratkaisusta taakse. 

Kun vuonna 2019 Brembo tarjosi tiimeille kolme eri levytyyppiä etupyöriin (1480 reikää – erittäin tehokas jäähdytys – sijoitettuina 7 riviin kärjistettynä ratkaisuina; 1250 reikää – tehokas jäähdytys – sijoitettuina 6 riviin; 800 reikää – kohtalainen jäähdytys – sijoitettuina 4 riviin), niin vuonna 2020 vahvistetaan näiden kolmen ratkaisun asema, mutta jokaisessa on myös ulkohalkaisijaan tehty uritus, nk. "groove".
Uudessa uritetussa jarrulevysarjassa levyn ulkohalkaisijaan on työstetty kuvio, joka saa aikaan ilmaa ohjaavan segmentin, jonka kautta ilmaa pääsee puolestaan ulos jarrulevyn tuuletusrei'istä. Tämä rakenne mahdollistaa materiaalin tehokkaamman jäähdytyksen. 
Seitsemän reikärivin ja urituksen muodostama rakenne soveltuu hyvin radoille, jotka ovat erityisen rasittavia jarrujärjestelmille, kuten Shakirin rata Bahrainissa, Marina Bayn rata Singaporessa, Montrealin rata Kanadassa ja Yas Marinan rata Abu Dhabissa. Tällaisilla radoilla jarrulevyjen lämpötila saattaa nousta jopa 1200 °C:seen.
 
Takapyörissä säilyvät kuitenkin ennallaan kaksi ratkaisumallia: 1250 reikää (tehokas jäähdytys), sijoitettuina 5 riviin; 800 reikää (kohtalainen jäähdytys) sijoitettuina 3 riviin.
 
Tavoitteena keveys
Brembo jatkaa edelleen jarrujärjestelmien työstämistä erityisenä tavoitteenaan Brake by Wire -järjestelmän osien pienentäminen mahdollisimman paljon sekä alumiini-litiumjarrusatuloiden keventäminen. Brembo valmistaa perinteisiä 6-mäntäisiä jarrusatuloita, joiden maksimiarvot määräytyvät sääntöjen mukaan, 8 tiimille 10 tiimistä.
 
Samanaikaisesti yritys on pyrkinyt parantamaan toimintaherkkyyttä ja siten BBW-yksiköiden reaktiivisuutta: ajoneuvoon integroimisen aste kasvaa aina vaan, ja vuonna 2020 jopa 4 tiimiä käyttää Brembon Brake by Wire -järjestelmää.
 
Räätälöintiä, telemetriaa ja huoltoa
Jokainen tiimi määrittää ajoneuvonsa erityistarpeiden perusteella yhdessä Brembon insinöörien kanssa, mikä on ihanteellinen painon ja jäykkyyden välinen suhde, joka jarrusatuloilla on oltava. Edistyksellisten suunnittelumenetelmien avulla on onnistuttu toteuttamaan jokaiselle tiimille sellainen jarrusatulamalli, joka on mahdollistanut painon ja jäykkyyden välisen suhteen optimoinnin halutulla tavalla. Näissä olosuhteissa jotkut tiimit asettavat etusijalle jarrusatuloiden keveyden ja vähäisen jäykkyyden, kun taas toiset valitsevat perinteisempiä ratkaisuja, jotka ovat jäykempiä mutta myös painavampia. Tämän herkän tasapainon avulla Brembo pystyy kehittämään jarrujärjestelmiä täysin itsenäisesti ja erikseen jokaista tallia varten

Antureita käyttämällä tiimit tietävät joka hetki levyjen ja satuloiden lämpötilat. Näiden tietojen perusteella kuljettaja saa mahdollisia ajoneuvon jarrujen tasapainoa koskevia ilmoituksia: tällainen viesti ilmestyy, kun järjestelmä havaitsee poikkeamia ennustettuihin arvoihin nähden.
Hiilikuitujarrupalojen osalta Brembo tarjoaa vuonna 2020 tiimeille mahdollisuuden valita kahdesta eri seoksesta.

Jokainen tiimi tilaa keskimäärin 10–15 Brembo-jarrusatulasarjaa vuosittain: näillä määrillä pystytään kohtaamaan mahdolliset onnettomuudet rauhallisin mielin ja paikkaamaan joidenkin sarjojen puuttuminen tarkastusten yhteydessä. Muutamat tiimit lähtevät kuitenkin liikkeelle pienestä tilauksesta, kasvattavat sitten määrää kauden edetessä ja tekevät myöhemmät jarrusatulatilauksensa vielä optimoidummin.

Formula 1 -auton jarrusatulan käyttöikä ei ylitä 10 000 kilometriä, joiden aikana suoritetaan määräaikaistarkastuksia; ne suorittaa itse Brembo omissa tuotantolaitoksissaan. Kitkamateriaalia jokainen tiimi kuluttaa yhden kauden aikana 150–300 levyn ja enintään 600 jarrupalan verran.
Tietosuojakäytäntö">