15 maaliskuuta 2021

Kevät tulee

Jarrujen turvatarkastuksen viisi vaihetta

Kevät tulee ja tuo mukanaan kesärenkaiden vaihdon lain osoittamana ajankohtana. Juuri renkaiden vaihto onkin sopiva hetki tarkastaa myös auton jarrut.
 
Vaihe 1: yleistarkastus
 
Jos jarrut eivät täristä eikä niistä kuulu epäilyttävää ääntä, jonka vuoksi auto olisi vietävä huoltoon, tarkastuta jarrujärjestelmä 15 000–20 000 kilometrin välein välttääksesi äkilliset vaaratilanteet.
 
Renkaiden vaihto on juuri sopiva ajankohta auton ja jarrujärjestelmän hyvän toimivuuden tarkastamiseen. Jos osia on vaihdettava, sekin on syytä tehdä tässä yhteydessä.

Talven aikana auto ja sen komponentit joutuvat koville lumen, jään, sateen, maantiesuolan ja pakkasen vuoksi.
 
Vaihe 2: jarrupalat
 
Jarrupalojen kunto on hyvä, kunnes ne saavuttavat minimipaksuuden, jolloin ne eivät enää pysty suorittamaan tehtäväänsä asianmukaisella tavalla.
 
Jarrupaloissa on yleensä kulumisenilmaisin, joka kertoo, milloin ne on vaihdettava. Jarrujärjestelmästä riippuen kulumisenilmaisin voi olla sähköinen tai akustinen.

Brembo-jarrupalat takaavat erittäin lyhyen jarrutusmatkan ja erinomaisen ajomukavuuden melua ja tärinää vähentävän monikerroksisen ETE-levyn (elastomeeri, teräs, elastomeeri) ansiosta.
 
Vaihe 3: jarrulevyt
 
Myös jarrulevyt on vaihdettava, kun ne saavuttavat minimipaksuutensa. Jarrulevyn paksuus mitataan paksuusmittarilla vähintään neljästä kohdasta. Minimipaksuus on näistä mittauskohdista saatu pienin arvo. Tätä arvoa verrataan jarrulevyyn stanssattuun arvoon, jonka kohdalla on merkintä MIN TH. Jos mitattu arvo on alle kohdassa MIN TH mainitun arvon, jarrulevy on vaihdettava. Erittäin tärkeää on huomata, että jarrulevyt on vaihdettava kummallekin puolelle, vaikka vain toisen levyn paksuus olisi alle kulumisen minimitason. Brembo-jarrulevyt on maalattu UV-tekniikalla, joka suojaa erittäin hyvin korroosiolta ja vähentää ympäristövaikutuksia – unohtamatta niiden esteettisiä ominaisuuksia. Autoalan harrastelijoille tarjolla on kaikkiin jarrutustilanteisiin erinomaisesti sopivat Xtra- ja Max-jarrulevyt. Reiät ja urat antavat niille tyylikkään ulkonäön, joka yhdistyy huikean tehokkaaseen suorituskykyyn kaikissa jarrutustilanteissa.
 
Vaihe 4: jarruneste
 
Jarrunesteellä on tärkeä merkitys koko järjestelmän toiminnallisuuden kannalta. Jarruneste varmistaa oikean jarrutusmatkan ja suojaa vaaratilanteilta. Jos jarruneste on heikkolaatuista ja likaista, se voi saada aikaan pelätyn höyrylukon eli järjestelmän vaarallisen ylikuumenemisen, jonka seurauksena jarrutus ei tuota riittävän lyhyttä jarrutusmatkaa. Auto saattaa joutua luistoon, mistä voi olla vakavia seurauksia kuljettajalle, muille autoille ja jalankulkijoille. Brembo Premium -jarrunesteillä on alhainen viskositeetti ja korkea kiehumispiste, jolloin ne estävät ylivertaisesti höyrylukon muodostumista ja varmistavat tehokkaan jarrutuksen myös alhaisissa lämpötiloissa. Erinomaisten hapettumisen- ja korroosionesto-ominaisuuksiensa ansiosta Brembo-jarrunesteen kemialliset/fysikaaliset ominaisuudet säilyvät muuttumattomina pitkään myös nestepiirissä suojaten näin myös putkistoa.
 
Vaihe 5: jarrusatulat
 
Toisin kuin jarrujärjestelmän muut osat, jarrusatulat eivät vaurioidu tai murru kitkan vaikutuksesta, vaan normaalin kulumisen vuoksi tai onnettomuuksien seurauksena. Seuduilla, joilla ilmasto-olosuhteet ovat hyvin ankarat, jarrusatuloiden käyttöikä on lyhempi, sillä lumi, pakkanen, maantiesuola ja kemikaalit vaikuttavat niihin haitallisesti. Brembon jarrusatulat tarjoavat huippusuorituskykyä kaikissa ajo-olosuhteissa ja kestävyytensä ansiosta poikkeuksellisen pitkän käyttöiän. Brembon kunnostetut ja tällä tavoin ympäristöä kunnioittavat jarrusatulat ovat suorituskyvyltään vastaavat kuin uudet jarrusatulat. Valmistusprosessi sisältää kolme eri vaihetta. Tarkastuksen jälkeen jarrusatuloihin tehdään kunnostuksen ilmaiseva merkintä, jotta niitä ei enää kunnosteta toista kertaa myöhemmin. Osat toimitetaan valmiina asennettaviksi.
 
Tietosuojakäytäntö">