Aanhaalmomenten

Een goede werking van het remsysteem hangt direct af van een correct aanhaalmoment van de wielbouten.
 

 

Het belang van een correct aanhaalmoment van de wielbouten wordt vaak genegeerd, vooral bij vervangingswerkzaamheden van de banden. Een verkeerd gemonteerd wiel kan van invloed zijn bij trillingen in het stuurwiel tijdens het remmen. Of bij een algemene storing van het remsysteem. Bovendien heeft het ernstige gevolgen voor de veiligheid van het voertuig en van de passagiers.

 

Een te hoog of een te laag aanhaalmoment van de wielmoeren of -bouten kan mogelijk rampzalige gevolgen hebben. Te strak aangedraaide moeren en bouten kunnen vervormen, langer worden en breken, vooral als er over gaten en verkeersdrempels wordt gereden.

 
Handmatige aanscherping van de moeren en bouten van het wiel van een voertuig
 

In de afgelopen jaren is de gewoonte erin geslopen om luchtgereedschap op max kracht te gebruiken. Hierdoor wordt het schroefdraad bij elke installatie systematisch aangetast, waardoor belangrijke onderdelen, zoals bouten, schroeven of moeren, kapot gaan. Het kan ook gebeuren dat andere onderdelen - zoals de naven - worden beschadigd wanneer de schroeven worden aangedraaid. Het gevolg hiervan is een onjuiste bevestiging van de wielnaaf, een situatie die vaker voorkomt dan men denkt.

 

Het correct vastdraaien van de wielbouten is een steeds belangrijker onderwerp als gevolg van de voortdurende ontwikkeling van voertuigen.

De steeds grotere afmetingen van auto’s - zowel in de hoogte als wat betreft de wielen – en tegelijkertijd de kleine afmeting van de naaf, is de reden waarom de groep wiel-schijf-naaf in een moderne auto veel meer te lijden heeft van de krachtsverschillen dan een voertuig van 20 of 25 jaar geleden.

 

Onregelmatig vastgedraaide wielmoeren kunnen in korte tijd een zeer kleine speling tussen de groep naaf-schijf-wiel veroorzaken, met enkele problemen tot gevolg.

Aangezien de schijf afwisselend tegen het remblok wrijft en dat vaker doet na een eerste remming, zal het remblok proberen om zijn positie op de schijf te regelen, waardoor sterkere trillingen kunnen ontstaan.

Door de afwisselende wrijving (soms zelfs zichtbaar als we het wiel met de handen bewegen) warmt de schijf in de ene zone meer op dan in de andere en wanneer het remmoment komt, voelt de gebruiker een duidelijke trilling op het stuurwiel, veroorzaakt door de onregelmatigheid van de wrijving op de schijf als gevolg van de verschillende temperaturen.

 

Het is erg eenvoudig om dit geval te onderscheiden van het meer algemene geval van een ‘kromme schijf’. In dit laatste geval trilt het stuurwiel, maar het pedaal niet als dit probleem zich voordoet. Gedurende de gehele levensduur van die specifieke schijf en die specifieke remblokken, vervormt de schijf en vertonen ook de remblokken een onregelmatige slijtage. Als gevolg van de vervorming van de schijf door de constante en afwisselende wrijving, begint ook het pedaal te trillen.

 
Hoe kunnen de wielen correct worden vastgedraaid?
 
Het vastdraaien van de wielen wordt gedaan met behulp van een momentsleutel met een specifiek aanhaalmoment, gerelateerd aan de afmetingen, het materiaal van de moeren en bouten en het type schroefdraad. Over het algemeen wordt het aanhaalmoment in het onderhoudsboekje van het voertuig aangegeven.
 

Er kan een traditionele pulssleutel met een lagere instelling worden gebruikt (het aanhaalmoment van het gereedschap mag niet hoger zijn dan het voorgeschreven aanhaalmoment) of sleutels met een koppelbegrenzingsfunctie, wat garandeert dat het voorgeschreven aanhaalmoment niet wordt overschreden.

 

Het gebruik van een lager aanhaalmoment dan hetgene is voorgeschreven, kan leiden tot het loskomen van de bouten, terwijl een hoger aanhaalmoment vervorming van de remschijven of het risico op breken en problemen bij het losdraaien van de bouten  kan veroorzaken.

Om een goed contact tussen wiel, schijf en naaf te garanderen, is het goed om de moeren kruislings aan te halen door eerst de ene moer en daarna de tegenoverliggende moer aan te halen (in plaats van de volgende in lijn).


Voorbeelden van kruislings aanhalen met 4, 5 of 6 bouten:
 
Pictogram: de stervormige aanscherping met 4, 5 en 6 bouten
 
De wielen zijn correct gemonteerd als de moeren met het door de fabrikant van het voertuig voorgeschreven aanhaalmoment zijn aangehaald en het wiel goed op de naaf is uitgelijnd.
 

Hebt u nog meer vragen?

Neem contact op met de helpdesk van Brembo. Onze technici zullen zo spoedig mogen antwoorden!!
Terug naar inhoudsopgave
Onderhoud
Lees het volgende artikel
Directionele remblokken
Privacybeleid">