Aká je tá správna brzdová kvapalina pre moje auto?

Kedy ju mám vymeniť? Sú brzdové kvapaliny zameniteľné?
 
Správne fungovanie brzdovej sústavy závisí nielen od údržby jeho mechanických a hydraulických komponentov, ale aj od kvality brzdovej kvapaliny, ktorej úlohou je premena mechanického stlačenia pedálu na hydraulický tlak v brzdovom strmeni.

Okrem tejto životne dôležitej úlohy je brzdová kvapalina zodpovedná aj za udržiavanie namazania brzdovej sústavy a ochranu jej komponentov pred koróziou.
 

Kedy?

Zvyčajne sa odporúča vymeniť brzdovú kvapalinu podľa špecifických odporúčaní výrobcu, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od typu použitého výrobku. Zhoršenie stavu brzdovej kvapaliny je pomerne rýchle, a to aj za prítomnosti minimálneho množstva vody, a preto spravidla odporúčame vymeniť ju po uplynutí 2 až 3 rokov.
Postupom času má brzdová kvapalina tendenciu cez póry brzdových potrubí absorbovať vonkajšiu vlhkosť. To vedie k postupnému zhoršovaniu jej pôvodných vlastností, najmä bodu varu, ktorý môže byť u 3-ročnej brzdovej kvapaliny podstatne nižší ako u úplne novej brzdovej kvapaliny. To vedie k pomalšej reakcii pri brzdení a v niektorých prípadoch nemá stlačenie brzdového pedálu žiadny účinok: tento jav sa nazýva Vapour lock – vzniknuté bubliny pary – a brzdová kvapalina pri ňom vrie, pretože pri brzdení dosahuje vysoké teploty.
Okrem toho by mala byť brzdová kvapalina ideálne priezračná a čistá. Tmavá a zakalená brzdová kvapalina naznačuje, že sa v nej nahromadili nečistoty, a že je čas ju vymeniť.
 

Ktorú kvapalinu?

Správnu brzdovú kvapalinu pre vaše auto môžete skontrolovať v príručke údržby.
Všeobecne platí, že brzdové kvapaliny DOT 4 a DOT 4 s nízkou viskozitou spĺňajú technické požiadavky pre 90 % automobilov jazdiacich v Európe a na celom svete.
Brzdová kvapalina Brembo DOT 4 je vhodná na použitie vo všetkých automobiloch, od najstarších po najnovšie modely, vrátane tých, ktoré sú vybavené protiblokovacími systémami (ABS).
Pre vozidlá najnovšej generácie, ktoré majú okrem systému ABS aj systémy kontroly stability alebo trakcie (ESP, ASR, TCS, EBD), odporúčame ešte výkonnejšiu kvapalinu, najmä pokiaľ ide o viskozitu pri nízkych teplotách. Máme na mysli brzdovú kvapalinu Brembo DOT 4 LV (s nízkou viskozitou).
V týchto elektronických systémoch kvapalina preteká riadiacimi mechanizmami (vo všeobecnosti sú to ventily s veľmi úzkymi priechodmi) a je nevyhnutné, aby kvapalina prúdila hladko, najmä kvôli potrebe presného a okamžitého prenosu tlaku.
Pre používateľov, ktorí uprednostňujú športovejšie využitie svojho automobilu a jeho bŕzd, odporúčame ako alternatívu k nášmu DOT 4 LV použiť brzdovú kvapalinu DOT 5.1, ktorá si však vzhľadom na svoje vlastnosti vyžaduje ešte starostlivejšiu údržbu ako kvapaliny DOT 4.
 

Sú brzdové kvapaliny zameniteľné?

Brzdové sústavy automobilov sú navrhnuté tak, aby využívali špecifický typ kvapaliny. Automobil by teda mal po celý čas svojej životnosti stále používať tento konkrétny typ kvapaliny, najmä preto, že vnútorné komponenty brzdovej sústavy boli navrhnuté, vybrané a testované na prevádzku s touto konkrétnou kvapalinou. Aj keď sú všetky kvapaliny DOT 3 a DOT 4 na báze glykolu, chemické zloženie každého typu kvapaliny je odlišné, preto bude mať na sústavu iný vplyv. Aby ste zaistili, že systém funguje tak, ako má, najlepšie urobíte, keď budete naďalej používať brzdovú kvapalinu odporúčanú výrobcom.

Prípadne, ak cítite potrebu zlepšiť účinnosť bŕzd, môžete použiť brzdovú kvapalinu s lepšími špecifikáciami ako sú pôvodné. 

Preto je úplne v poriadku vymeniť napríklad DOT 3 za DOT 4 alebo DOT 4 za DOT 4LV. V niektorých prípadoch je to dokonca vhodné. Bolo by však nebezpečné vymeniť kvapalinu za nižšiu DOT, ako je odporúčaná výrobcom.
 

Zistite viac

Čo robí brzdová kvapalina a prečo je dôležitá jej údržba:
 
 

Je ešte niečo, na čo sa chcete opýtať?

Kontaktujte tím technickej podpory Brembo. Naši technici sa vám ozvú čo najskôr!
Návrat na zoznam
Ako si vybrať správny výrobok
Prečítajte si nasledujúci článok
Štandardné brzdové doštičky alebo doštičky Xtra: ktoré si vyberiete?
Zásady ochrany osobných údajov">