03 září 2019

5 tipů pro kontrolu auta po návratu z dovolené

Nebezpečím pro vaše auto není „stres z návratu“, ale „stres z dovolené“

Všichni jsme po dovolené aspoň trochu zrelaxovaní. Kdo si ale pravděpodobně vůbec nepohověl, je vaše auto! Ve skutečnosti, pokud jste ho použili na cestu na dovolenou k moři, vystavili jste ho opotřebení, písku, soli a řadě externích činitelů, které jsou nedílnou součástí přímořského prostředí. Než se vrátíte do svého každodenního života, myslete na své věrné dopravní prostředky a jak vás neustále doprovázejí během celého týdne: nejlepší bude si po návratu z dovolené objednat prohlídku, která vyhodnotí stav vozidla!
 
5 tips for your car check up when return from your holidays

Na jaře jsme ilustrovali hlavní kontroly, které je třeba provést na vozidle, když se blíží letní sezóna. S blížícím se koncem léta je čas zjistit nezbytná opatření, které je třeba přijmout při údržbě po dovolené. Zde jsou naše návrhy..
 
Důležitost pečlivého očištění na konci léta
Obvykle jsme při přípravě auta před odjezdem na dovolenou velmi pečliví, ale po návratu mu nevěnujeme stejnou péči. Během cesty se auto nutně znečistí zevnitř i zvenku špínou, prachem a listím, které mohou proniknout až do textilií. Aby zůstaly ve výborném stavu, je třeba je očistit speciálním výrobkem a použít dezinfekční prostředek. Zejména písek je jedním z nejhorších nepřátel vašeho automobilu: při sebemenším vánku může proniknout do mechanických částí, prostoru pro cestující a dalších vnitřních komponentů. Dále je nutné zkontrolovat a případně vyměnit filtrační prvky. Proto, abyste odstranili zbytky písku a soli, je třeba pečlivě vyčistit karoserii, těsnění, motor a kola včetně brzd.
Pravidelná údržba je klíčem k prodloužení životnosti vašeho auta a řádné péče o jeho zdraví, a to i po návratu z dovolené.
 
I pneumatiky se opotřebovávají
Motor a karoserie nejsou jedinými namáhanými komponenty. Škodlivé vlivy moře mohou mít dopad i na pneumatiky: písek a sůl je negativně ovlivňují, a proto je proto třeba provést vizuální kontrolu a pak je pravidelně čistit, aby nedošlo k úpadku kvality. Po ujetí velkého počtu kilometrů se také doporučuje zkontrolovat opotřebení pneumatik. Pneumatiky mají tendenci se snadněji opotřebovávat na žhavějším asfaltu, zejména pokud nejsou kvalitní. Rovněž může dezén pneumatiky poškodit i hrbolatý povrch vozovky; pokud zaznamenáte něco neobvyklého, neváhejte navštívit místního specialistu na pneumatiky.   
 
Sůl má korozivní účinky
Mořský vzduch je slaný a písek a voda jsou zjevně také plné soli: korozivní účinky těchto prvků mohou poškodit karoserii a další součásti automobilu. Preventivní ošetření karosérie snižuje míru znehodnocení, ale při vysoké vlhkosti se mohou krystaly soli tvořit kdekoli, dokonce i v prostoru motoru. Proto kromě opatření přijatých před odjezdem doporučujeme i po návratu z dovolené důkladné vyčištění vozidla, aby se odstranily zbytky soli. Rovněž nezapomeňte, že sůl je i na vašem oděvu a plavkách, takže to může mít vliv na čalounění (na co je třeba pamatovat ještě před nasednutím do auta).
Neměli byste zanedbat ani podvozek. V této oblasti se hromadí mořská sůl a vytvářejí se zbytky, které z dlouhodobého hlediska nenávratně korodují kovové části. Nejlepší je tento komponent důkladně umýt a odstranit sůl, a to i proto, že v této části vozidla se nachází také systém odpružení a další citlivé prvky.
 
Pozor na slunce
Stejně jako chráníte svou pokožku před slunečním zářením, měli byste pamatovat i na ochranu svého auto před účinky přímého slunečního záření. Slunce a vysoké teploty jsou ve skutečnosti pro karoserii problémem: v létě se na barvě a plastových částech shromažďuje hmyz a míza ze stromů, které obsahují organické částice, které mohou mít na prudkém slunci korozivní efekt, což má nevratný vliv na barvu. Dlouhodobé vystavení teplu také představuje riziko vyblednutí a poskvrnění karoserie následkem výfukových plynů, prachu s obsahem chemikálií a kyselého deště, které se usazují na autě.
Jaká preventivní opatření můžete přijmout? V první řadě zkuste parkovat ve stínu, na krytém místě nebo pomocí slunečních clon co nejvíce omezte pobyt na slunci. Pravidelně myjte auto (alespoň jednou měsíčně), abyste odstranili organické zbytky z laku a skla. Nezapomeňte na ošetření speciálními výrobky: po umytí můžete nanést vosk, který zpomalí korozivní proces barvy, zatímco na palubní desku, plastové části a kožené čalounění je třeba nanést krémové, gelové nebo balzamovací výrobky, aby zůstaly měkké.
 
Zkontrolujte olej a filtry
Na závěr dodáme, že kontrola brzd, oleje a filtrů je základním úkonem, který byste měli udělat, abyste zajistili, že auto bude před nadcházející podzimní sezónou v co nejlepším možném stavu. Zejména kontrola brzdové kapaliny může chránit kotouče, destičky, třmeny a celou brzdovou soustavu. Vlhké prostředí není dobré kvůli degradaci brzdové kapaliny, hlavně proto, že je hygroskopická, jinými slovy má tendenci absorbovat vlhkost, a tím napomáhat vzniku plynové kapsy. Proto je důležité doplnit nebo vyměnit brzdovou kapalinu, přesně podle pokynů výrobce, ještě předtím, než se začne zhoršovat mazací účinek s následným opotřebením brzd, kotoučů a destiček.
Check oil and filters
Kde byste si měli nechat zkontrolovat auto po návratu z dovolené?
 
„Stres z dovolené“ tedy může být při opotřebení vašeho auta problémem. Jste připraveni provést potřebnou kontrolu po návratu z dovolené?
Svěřte své auto síti Brembo Expert! Najdete zde pomoc na míru a nejlepší tipy na údržbu vašeho auta
 
Klíčové body, na které je třeba pamatovat:
  • neváhejte s provedením preventivního ošetření
  • pokud je to možné, auto během dovolené pravidelně umývejte
  • po návratu mějte na paměti celkové čištění.
Zásady ochrany osobních údajů">