Jaká je nejlepší volba pro mé auto, kotouče Max nebo Xtra?

Před zakoupením výrobku Brembo se ujistěte, že je kompatibilní s vaším vozem. Zde vám řekneme, jak zjistíte, zda jsou kotouče Max nebo Xtra pro vás tou nejlepší volbou.
 
Kotouče Brembo Max mají drážky a kotouče Brembo Xtra jsou příčně vrtané. Obě tyto úpravy výrazně zvyšují výkonnost vaší brzdové soustavy, a to díky těmto vlastnostem:
 
Ikona označující charakteristiku zvýšení přítlaku kotoučů Brembo
Zvýšená přilnavost destičky/kotouče
Ikona označující charakteristiku čistění a renovace třecího materiálů kotoučů Brembo
Udržování čistého povrchu destičky a odstraňování starého třecího materiálu
 
Ikona označující charakteristiku disperze vody a rozptylu plynů u kotoučů Brembo
Podpora vytištění vody a odvádění plynu
Ikona označující charakteristiku lepšího chlazení brzdné soustavy s kotouči Brembo
Zlepšení chlazení brzd
 
 
 
Příčně vrtané otvory nebo drážky v brzdovém kotouči zajišťují lepší přilnutí mezi kotoučem a destičkou. To se projeví rychlejší reakcí brzd a celkově účinnější brzdovou soustavou. Je to proto, že otvory a drážky zvyšují koeficient tření povrchu kotoučů, což zlepšuje brzdný výkon, zejména na začátku brzdění.
 
Další důležitou výhodou kotoučů s příčným vrtáním nebo s drážkami je to, že udržují destičku čistou a nepřetržitě odstraňují starý třecí materiál, takže je s rotorem v kontaktu pouze nový materiál destičky. Otvory také tříští vodní film, který by se mohl vytvářet na brzdném povrchu. To znamená, že i za mokra brzdová soustava reaguje efektivně již při prvním sešlápnutí brzdového pedálu. Podobným způsobem drážky směřující ven účinněji vylučují veškerou vodu hromadící se na povrchu kotouče, což zajišťuje předvídatelnější chování za každých povětrnostních podmínek.
 
Spolu s vylučováním vody, otvory a drážky také zlepšují schopnost kotouče rozptýlit plyny uvolněné mezi destičkou a samotným kotoučem při vysokých teplotách. Tyto plyny, které vznikají při vysokých teplotách během hoření pryskyřic používaných pro výrobu třecího materiálu, mohou snížit koeficient tření mezi kotoučem a destičkou, což vede ke ztrátě brzdné účinnosti známé jako zeslabení brzdného účinku. Díky příčně vyvrtaným otvorům nebo drážkám v brzdových kotoučích dokáže samotný kotouč tyto plyny vyloučit rychleji a velmi rychle tak obnovit optimální brzdné podmínky.
 
Drážky a otvory zvyšují i schopnost soustavy odvádět teplo generované kotoučem a destičkou, čímž se zlepšuje výkonnost celé brzdové soustavy.

Jelikož byly vyvinuty zejména za účelem zlepšení brzdného výkonu, za určitých podmínek a v závislosti na designu destičky a použitého třecího materiálu mohou příčně vrtané nebo drážkované kotouče vést k rychlejšímu opotřebení brzdových destiček.
 
Obecně lze říci, že příčně vrtané a drážkované kotouče nabízejí z hlediska výkonu srovnatelné výhody. Drážkované kotouče se používají častěji v motosportu, protože poskytují lepší vylučování vody a plynu, zatímco kotouče s příčným vrtáním se používají častěji na sportovních silničních vozidlech, protože nejsou tak drsné vůči třecímu materiálu destiček. Z čistě estetického hlediska dodávají vozu sportovnější vzhled naopak kotouče s příčným vrtáním.
 
Protože příčné vrtání i drážky jsou obsaženy v konstrukci kotouče, čímž ho mohou potenciálně oslabit, je zřejmé, že design a výrobní proces hrají zásadní roli při zajišťování spolehlivosti - pokud jde o mechanickou pevnost a životnost a především bezpečnost kotouče. 

Počet, velikost a umístění každého jednotlivého otvoru a drážky musí být během procesu navrhování přesně definované pro každý konkrétní kotouč.
 
Výsledný opracovaný kotouč se pak podrobí zkouškám na zkušebním zařízení a na cestě, aby se zajistilo, že poskytuje vynikající účinnost ve všech jízdních podmínkách a splňuje všechny požadavky na bezpečnost, mechanickou pevnost a životnost stanovené výrobcem vozidla.
 
Pokud tedy hledáte kotouč s drážkou nebo příčným vrtáním nebo kotouč s oběma řešeními, který nabízí nejen vynikající účinnost, ale také zvyšuje bezpečnost, je důležité, abyste si vždy vybrali výrobek od výrobce s prokázanými zkušenostmi v oblasti návrhu a výroby těchto komponentů.
 
V kostce: jak je zřejmé z následující tabulky, kotouče Brembo Max (s drážkami) a Brembo Xtra (s příčným vrtáním) mají stejné výhody.
 
VÝHODY Brembo MAx Brembo Xtra
 Pohotovější a efektivnější brzdění    
Starý třecí materiál se neustále odstraňuje a odkrývá se nový materiál    
Účinné vylučování vody    
Vynikající odolnost vůči ztrátě brzdného účinku    
Zlepšené chlazení brzd    
Schválení ECE-R90    
Vynikající odolnost proti korozi    
Snadná kontrola opotřebení    
 
 
Změňte svůj vzhled. Co vám více vyhovuje - sportovnější, agresivnější charakter kotouče s příčným vrtáním nebo rozhodná elegance kotouče s drážkou?
 
Aby brzdová soustava fungovala správně, je nezbytné, abyste si vybrali správný výrobek pro své auto. Ujistěte se, že jste zvolili správné katalogové číslo.

Je ještě něco, na co se chcete zeptat?

Kontaktujte tým technické podpory Brembo. Naši technici se vám ozvou co nejdříve!
Návrat na seznam
Jak si vybrat správný výrobek
Přečtěte si následující článek
Proč mají některé kotouče řady Xtra průchozí otvory, zatímco jiné mají slepé otvory (jamky)?
Zásady ochrany osobních údajů">