19 marraskuuta 2020

Jarrusatulan huoltaminen: miksi se on niin tärkeää?

Jarruista lähtevät äänet eivät johdu aina viallisista jarrulevyistä ja jarrupaloista. Ongelman poistamiseksi riittää usein jarrusatulan asianmukainen huolto: katsotaanpa, miten se tehdään.

Tehokkaan toiminnan takaamiseksi jarrun komponenttien täytyy koskettaa toisiaan kitkan tuottamiseksi. Kun ei kuitenkaan ole välttämätöntä hidastaa ajoneuvon vauhtia, täytyy jarrulevyjen ja jarrupalojen vetäytyä riittävästi takaisinpäin, jotta kosketus ei kestä liian pitkään ja estä liikettä tai – mikä olisi vielä pahempaa – vaurioita komponentteja kitkan aiheuttamasta kuumentumisesta johtuen.

Tällainen jatkuva kevyt kosketus jarrulevyn ja jarrupalan välillä johtaa komponenttien epätavalliseen kulumiseen, järjestelmän ylikuumenemiseen sekä ääniin ja tärinään.

Jotta jarrujärjestelmä toimii oikein ja turvallisesti, komponenttien täytyy voida liikkua vapaasti. Viimeksi mainitut on valmistettu metallista, jolloin hyödytään mekaanisesta kestävyydestä ja lämmönkestävyydestä, mutta haittapuolena on, että suurimmalla osalla metalleista on taipumus syöpyä ja heikentyä laadullisesti ajan mittaan.

Jarrusatulan ohjaimet kuuluvat osiin, joihin tulee helposti korroosiota johtuen sähkökemiallisesta reaktiosta, joka ilmenee metallin ja ympäristön välillä.
Autojen jarrujärjestelmään kohdistuu jatkuvaa rasitusta muiden korroosion leviämistä nopeuttavien tekijöiden, kuten saasteiden, veden, suolan ja lian, aiheuttamien vaikutusten lisäksi. Myös voimakas, kovalla paineella suoritettava pesu voi vaikuttaa haitallisesti ja aiheuttaa ikäviä seurauksia: korkeapaineinen vesisuihku saa jarrusatulassa olevat tiivisteet irtoamaan, jolloin liukupintojen väliin pääsee vettä. Emäksiset pesuaineet voivat lisäksi käynnistää korroosion ja hapettumisen, jotka aiheuttavat levittyään ikäviä vihellysääniä, kunnes on välttämätöntä irrottaa, tarkastaa ja käsitellä jarrusatulan kosketuskohdat asianmukaisella voiteluaineella.
 

Mikä voiteluaine tulee valita?

 
Sopivan voiteluaineen valitseminen on erittäin tärkeätä järjestelmän moitteettoman toiminnan ylläpitämiseksi. Sopimattoman voiteluaineen käyttö voi aiheuttaa päinvastaisen vaikutuksen kuin halutaan, ts. voidellut ohjaimet voivat jumittua jarrusatulaan, jolloin kannake ei enää liiku ja seurauksena on jarrujen ylikuumeneminen.
 
Markkinoilla on saatavilla erilaisia tuotteita jarrujärjestelmien voitelemiseen: kuparipohjaiset voiteluaineet ovat hyvin yleisiä, mutta galvaanisen korroosion välttämiseksi on parempi käyttää kuparittomia voiteluaineita.

Käytettävän voiteluaineen tyyppi riippuu myös käsiteltävästä kosketuskohdasta. Paljaana oleviin kosketuskohtiin, kuten tuissa ja jarrusatuloissa oleviin tukipisteisiin, tarvitaan voiteluainetta, joka ei ainoastaan pysty kestämään jarrutuksen aiheuttamia korkeita lämpötiloja, vaan joka kestää myös ”pesun” vedellä ja suojaa siten jatkuvasti korroosiolta.

Brembo B-QUIET on täydellinen ratkaisu tähän: sen kaavaan ei sisälly lainkaan metalleja, jolloin galvaanisen korroosion mahdollisuutta ei ole. Brembon voiteluaine kestää erittäin hyvin pesuja, ja sillä on korkea sulamispiste. Siten se antaa jatkuvan suojauksen pinnoille, joille sitä on levitetty. On suositeltavaa levittää sitä tukipisteisiin jarrupalan metalliosien ja jarrusatulan metalliosien väliin. Levittämisen aikana on varottava tahraamasta jarrupalojen ja jarrulevyjen kitkapintoja, koska se voisi heikentää jarrutustehoa.

Kelluvan jarrusatulan liukuohjaimet ja vastaavat tapit vaativat kuitenkin erityyppistä voiteluainetta. Jarrusatulan kumiosat (tiivisteet, pölysuojukset, tapit, ohjainten suojapalkeet) on valmistettu EPDM:stä, joka on DOT-nestejarrujen kanssa yhteensopivaa materiaalia.

EPDM voi vaurioitua, jos sen kanssa käytetään epäyhteensopivia tuotteita, kuten mineraalipohjaista öljyä tai epäyhteensopivia voiteluaineita ja pesuaineita. Kumiosat imisivät itseensä voiteluainetta ja paisuisivat ajan myötä menettäen siten pito-ominaisuutensa. Tämä aiheuttaisi vakavia vaurioita jarrusatulaan, ja tällä olisi haitallisia vaikutuksia myös jarrulevyihin ja jarrupaloihin, jarrutustehoon, mukavuuteen sekä osien käyttöikään.

Tästä syystä kannattaa valita jarrusatulan huoltotoimien yhteydessä eri kohtiin levitettävä voiteluaine huolellisesti. Kannattaa myös suorittaa asianmukaisesti kaikki voiteluun ja osien tarkastamiseen liittyvät toimet.
 
Jarrusatulan huoltaminen: miksi se on niin tärkeää?
 

Miten suoritetaan jarrusatulan huolto oikein?

 
Jarrusatulan asianmukaiseen huoltoon, jonka suorittaa ammattilainen, kuuluu useita toimenpiteitä, joilla pystytään säilyttämään kyseisen osan täysi teho:
  • Tarkasta ja puhdista jarrusatulan jouset ja kannake. Puhdista huolellisesti jarrupalojen kiinnityskohdat.
  • Voitele jarrupalan ja jarrusatulan väliset kosketuskohdat tähän tarkoitetulla voiteluaineella.
  • Tarkasta jarrusatulan männät, tiivisteet, suojukset ja liukuosat sen varmistamiseksi, ettei niissä ole vaurioita tai korroosiota ja että ne liikkuvat kunnolla. Lisäksi kannattaa tarkastaa, ettei havaittavissa ole vuotoja.
  • Puhdista ja voitele jarrusatulan liukutapit tähän tarkoitetulla voiteluaineella.
  • Käytä jokaiseen komponenttiin erityistä rasvaa.
  • Jos komponentit ovat vääntyneet tai muutoin vaurioituneet tai jos niissä on korroosiota, vaihda ne uusiin, laadukkaisiin osiin (lue lisää Brembon jarrusatuloiden korjaussarjasta).
Tietosuojakäytäntö">