01 joulukuuta 2018

Talvesta selviäminen

5 syytä, miksi Brembo-jarrut eivät kärsi kylmästä

Rei'itettyjen levyjen korroosion estävän UV-suojauksen takaavasta paremmasta pidosta alkaen kaikki Brembo-ratkaisut, jotka suojaavat jarrulaitteistoasi talvikauden haitoilta.
 
Kuin näkymätön armeija, kylmän kauden saapuminen laittaa vuosi vuodelta jarrulaitteiston kestävyyden kovalle koetukselle. Vesi, kosteus, jää, lumi ja yleensäkin armottomat kylmät lämpötilat. Talven vaativista ilmasto-olosuhteista huolimatta Brembon tarjontaan kuuluu lukuisia teknisesti edistyneitä ratkaisuja, joilla jarrulaitteiston tehokkuus ja suorituskyky saadaan säilymään huippukunnossa. Huomion kiinnittäminen jarrulevyjen, -palojen, -satuloiden ja nesteen kuntoon saattaa ehkäistä toimintahäiriöitä ja estää liian pitkän jarrutusmatkan aiheuttamat vaarat.

Seuraavassa esitellään viidestä perustavan laatuisen tärkeästä kohdasta muodostuva yhteenveto, jossa kerrotaan kuinka ajoneuvo valmistellaan talvisäätä varten. 
 
  • UV-suojaus korroosiota vastaan
 
Pitkä ja märkä talvikausi altistaa jarrulevyt kemiallisille tekijöille, jotka nopeuttavat korroosion syntymistä huomattavasti.
 
Ilman sopivia varotoimia pitkään kestävä kontakti näihin komponentteihin kerääntyvän jään ja maantiesuolan kanssa saattaa vahingoittaa niiden suorituskykyä jarrutuksessa. Jarrulevyt ja -palat nimittäin ovat alttiita samoille ilmasto-olosuhteille, jotka ruostuttavat auton kaikkia metalliosia. Brembon UV-maalatut jarrulevyt on ihanteellinen ratkaisu, joka tarjoaa kunnollisen kestävyyden ilmasto-olosuhteiden, kosteuden, kylmien lämpötilojen korroosiovaikutusta vastaan talvikuukausien aikana.
 
Tavallisesta maalauksesta poiketen jarrutuspinnan, navan ja ulkohalkaisijan suojapinnoitus takaa levyn säilymisen huippukuntoisena, kuten on osoitettu suolasumutestauksessa koeolosuhteissa. Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden puuttumisen ansiosta UV-maali vähentää CO2-päästöjen ympäristövaikutusta.
 
 
  • Kosteusongelmia? hyvästä jarrunesteestä voi olla apua! 
 
Jarruneste on hygroskooppista, eli sen erityisominaisuutena on imeä kosteutta – jota talvella ei todellakaan puutu! - laskien kiehumispistettään.
 
Vaarallinen höyrylukko-ilmiö tarkoittaa juuri tätä: jarrulaitteiston ylikuumetessa nesteen sisältämä vesi nostaa todennäköisyyttä, että jarruneste saavuttaa nopeasti kiehumispisteen, minkä seurauksena ajoneuvon pysähtymiseen tarvittava matka pitenee.
 
Suorituskykyä uhkaa lisäksi matalien lämpötilojen vaikutus nesteen viskositeettiin ja sitä kautta jarrutuksen tehostuksen ja vakaudenvalvonnan elektronisiin järjestelmiin. Turvallisen jarrutuksen takaamiseksi Brembo tarjoaa jarrutusnesteen, jonka kiehumispiste on vaadittua standardia korkeampi ja joka siis vastustaa paremmin höyrylukkoilmiötä.
 
Brembo Premium Brake Fluid -jarrunestesarjan alhaisemman viskositeetin ja korroosiota estävien ominaisuuksien ansiosta nesteen kemialliset ominaisuudet ja suorituskyky pysyvät muuttumattomina.
 
 
  • Suojassa sateelta (ja kitkan aiheuttamilta ääniltä)
 
Jotta talvi ei toisi kylmän ja sateen kanssa mukanaan epämiellyttäviä ääniä, on jarrupalojen vaihdon aikana suositeltavaa käyttää jarruille tarkoitettua voiteluainetta.
 
Jarrusatuloiden ja -palojen metallisten kontaktipintojen väliin levitettävä Brembo B-QUIET vähentää tehokkaasti jarrulaitteistosta tulevaa ääntä säilyttäen sen komponentit hyväkuntoisina.     
 
 
 
  • Rei'itetyt levyt sadetta vastaan
 
Liukkaalla asfaltilla renkaiden pito laskee ja lumen peittämä tienpinta saattaa sisältää pitävyydeltään vaihtelevia kohtia myös samalla osuudella.
 
Jos lisäämme tähän vielä jäisen pinnan aiheuttamat ennalta-arvaamattomat tilanteet, on täysin selvää, että talvi on tieturvallisuuden kannalta erittäin ongelmallista aikaa. Varovaisuus ajettaessa ja talvirenkaiden käyttö pystyvät tietenkin auttamaan huonojen pito-olosuhteiden jarruttamiselle aiheuttamien ongelmien ehkäisemisessä.

Mutta sade ei vaikuta ainoastaan tienpinnan pito-ominaisuuksiin. Jarrulevyjen pintaan muodostuva ohut vesikerros voi vaikuttaa myös jarrulaitteiston pidon syntymiseen jarrutuksen alussa. Näissä tilanteissa Brembo Xtra -levyjen jarrutuspinnan rei'itys saattaa auttaa tehokkaasti, sillä se katkaisee jarrutuspinnalle keräytyvän vesikerroksen tehostaen näin koko laitteiston suorituskykyä.
 
 
  • Uudistetut ja hyvin toimivat jarrusatulat!
 
Sateet ja talvisen ilmaston matalat lämpötilat saattavat tuottaa erilaista likaa ja vuotoja, jotka voivat päästä jarrulaitteiston sisälle. 

Jarrusatuloiden kunnon heikkenemisen pääasiallinen syy onkin juuri ilmasto-olosuhteet. Jään muodostusta estämään käytetty maantiesuola on myös tähän vaikuttava lisäsyy. Näistä syistä juuri talvi on jarrusatuloiden suurin vihollinen. Kosteus sekä suolan ja ilmasto-olosuhteiden voimakkaat reaktiot saattavat aiheuttaa korroosiota satulan runkoon, jarrusylinteriin sekä tiivisteisiin.

Seuraukset saattavat olla vakavia ja aiheuttaa jopa satuloiden lukkiutumisen.
Brembo tarjoaa Aftermarket-tuotteenaan myös uudistettuja jarrusatuloita: satuloiden runko uudistetaan, puhdistetaan ja testataan sen jälkeen kun kuluneet osat on vaihdettu uusiin komponentteihin ja pinta on suojattu erityiskäsittelyllä. Uudistetut Brembo-jarrusatulat ovat, paitsi kannattavia ja luotettavia, myös luontoystävällinen ratkaisu.

* Uudistettuja jarrusatuloita on saatavilla vain eräillä markkina-alueilla.
 
Tietosuojakäytäntö">