03 septembra 2019

5 tipov na kontrolu auta po návrate z dovolenky

Nebezpečenstvom pre vaše auto nie je „stres z návratu“, ale „stres z dovolenky“

Všetci sme po dovolenke aspoň trochu zrelaxovaní. Kto si ale pravdepodobne vôbec neoddýchol, je vaše auto! V skutočnosti, ak ste ho použili na cestu na dovolenku k moru, vystavili ste ho opotrebovaniu, piesku, soli a celému radu externých činiteľov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou prímorského prostredia. Kým sa vrátite do svojho každodenného života, myslite na svoje verné dopravné prostriedky a ako vás neustále sprevádzajú počas celého týždňa: najlepšie bude sa po návrate z dovolenky objednať prehliadku, ktorá vyhodnotí stav vozidla!
 
5 tipov na kontrolu auta po návrate z dovolenky

Na jar sme ilustrovali hlavné kontroly, ktoré je potrebné vykonať na vozidle, keď sa blíži letná sezóna. S blížiacim sa koncom leta je čas zistiť nevyhnutné opatrenia, ktoré je potrebné urobiť pre údržbu po dovolenke. Tu sú naše návrhy.
 
Dôležitosť starostlivého očistenia na konci leta
Zvyčajne sme pri príprave auta pred odchodom na dovolenku veľmi starostliví, ale po návrate mu nevenujeme rovnakú starostlivosť. Počas cesty sa auto nevyhnutne znečistí zvnútra aj zvonku špinou, prachom a lístím, ktoré môžu preniknúť až do textílií. Aby zostali vo výbornom stave, je potrebné ich očistiť špeciálnym výrobkom a použiť dezinfekčný prostriedok. Najmä piesok je jedným z najhorších nepriateľov vášho automobilu: pri najmenšom vánku môže preniknúť do mechanických častí, priestoru pre cestujúcich a ďalších vnútorných komponentov. Tiež by sa mali skontrolovať a prípadne vymeniť filtračné prvky. Preto, aby ste odstránili zvyšky piesku a soli, je potrebné starostlivo vyčistiť karosériu, tesnenia, motor a kolesá vrátane bŕzd.
Pravidelná údržba je kľúčom k predĺženiu životnosti vášho auta a riadnej starostlivosti o jeho zdravie, a to aj po návrate z dovolenky.
 
Aj pneumatiky sa opotrebúvajú
Motor a karoséria nie sú jedinými namáhanými komponentmi. Škodlivé vplyvy mora môžu mať dopad aj na pneumatiky: piesok a soľ na ne negatívne vplývajú, je preto potrebné vykonať vizuálnu kontrolu a potom ich pravidelne čistiť, aby nedošlo k znehodnoteniu. Po najazdení veľkého počtu kilometrov sa tiež odporúča skontrolovať opotrebovanie pneumatík. Pneumatiky majú tendenciu ľahšie sa opotrebovávať na horúcejšom asfalte, najmä ak nie sú kvalitné. Rovnako môže dezén pneumatiky poškodiť aj hrboľatý povrch vozovky; ak spozorujete niečo neobvyklé, neváhajte navštíviť miestneho špecialistu na pneumatiky.
 
Soľ má korozívne účinky
Morský vzduch je slaný a piesok a voda sú zjavne tiež plné soli: korozívne účinky týchto prvkov môžu poškodiť karosériu a ďalšie súčasti automobilu. Preventívne ošetrenie karosérie znižuje mieru znehodnotenia, ale pri vysokej vlhkosti sa môžu kryštály soli tvoriť kdekoľvek, dokonca aj v priestore motora. Preto okrem opatrení prijatých pred odjazdom odporúčame po návrate z dovolenky aj dôkladné vyčistenie vozidla, aby sa eliminovali zvyšky solí. Takisto nezabudnite, že soľ je aj na vašom odeve a plavkách, takže to môže mať vplyv na čalúnenie (na čo treba pamätať ešte pred nasadnutím do auta).
Nemal by sa zanedbať ani podvozok. V tejto oblasti sa hromadí morská soľ a vytvárajú sa zvyšky, ktoré z dlhodobého hľadiska nenávratne korodujú kovové časti. Najlepšie je tento komponent dôkladne umyť a odstrániť soľ, a to aj preto, že v tejto časti vozidla sa nachádza aj systém odpruženia a ďalšie citlivé prvky.
 
Pozor na slnko
Rovnako ako chránite svoju pokožku pred slnečným žiarením, mali by ste pamätať aj na ochranu svojho auto pred účinkami priameho slnečného žiarenia. Slnko a vysoké teploty sú v skutočnosti pre karosériu problémom: v lete sa na farbe a plastových častiach zhromažďuje hmyz a miazga zo stromov, ktoré obsahujú organické častice, ktoré môžu mať na prudkom slnku korozívny efekt, čo má nezvratný vplyv na farbu. Dlhodobé vystavenie teplu tiež predstavuje riziko zoslabenia brzdného účinku a poškvrnenia karosérie následkom výfukových plynov, prachu s obsahom chemikálií a kyslého dažďa, ktoré sa usadzujú na aute.
Aké preventívne opatrenia môžete prijať? V prvom rade skúste parkovať v tieni, na krytom mieste alebo pomocou slnečných clon čo najviac obmedzte pobyt na slnku. Pravidelne umývajte auto (aspoň raz mesačne), aby ste odstránili organické zvyšky z laku a skla. Nezabudnite na ošetrenie špeciálnymi výrobkami: po umytí môžete naniesť vosk, ktorý spomalí korozívny proces farby, zatiaľ čo na palubnú dosku, plastové časti a kožené čalúnenie je potrebné naniesť krémové, gélové alebo balzamové výrobky, aby zostali mäkké.
 
Skontrolujte olej a filtre
Na záver dodáme, že kontrola bŕzd, oleja a filtrov je základným úkonom, ktorý by ste mali urobiť, aby ste zaistili, že auto bude pred nadchádzajúcou jesennou sezónou v najlepšom možnom stave. Najmä kontrola brzdovej kvapaliny môže chrániť kotúče, doštičky, strmene a celú brzdovú sústavu. Vlhké prostredie nie je dobré kvôli degradácii brzdovej kvapaliny, hlavne preto, že je hygroskopická, inými slovami má tendenciu absorbovať vlhkosť, a tým napomáhať vzniku bublín pary. Preto je dôležité doplniť alebo vymeniť brzdovú kvapalinu, presne podľa pokynov výrobcu, ešte predtým, ako sa začne zhoršovať mazací účinok s následným opotrebovaním bŕzd, kotúčov a doštičiek.
Skontrolujte olej a filtre

Kde by ste si mali nechať skontrolovať auto po návrate z dovolenky?
 
„Stres z dovolenky“ teda môže byť pri opotrebovaní vášho auta problémom. Ste pripravení vykonať potrebnú kontrolu po návrate z dovolenky?
Zverte svoje auto sieti Brembo Expert! Nájdete tu pomoc na mieru a najlepšie tipy na údržbu vášho auta.
 
Kľúčové body, na ktoré treba pamätať:
  • neváhajte s vykonaním preventívneho ošetrenia.
  • ak je to možné, auto počas dovolenky pravidelne umývajte.
  • po návrate majte na pamäti celkové čistenie.
Zásady ochrany osobných údajov">