Štandardné brzdové doštičky alebo doštičky Xtra: ktoré si vyberiete?

Aké sú rozdiely medzi štandardnou brzdovou doštičkou a doštičkou Xtra?
 
Rozprávali sme sa so Stefanom Previtalim, produktovým manažérom obchodnej jednotky Brembo Aftermarket, o hlavných rozdieloch medzi štandardnou brzdovou doštičkou a Xtra, aby sme používateľom pomohli pri výbere správneho komponentu pre ich brzdovú sústavu.
 
Stefano, brzdové doštičky Brembo Xtra boli vyvinuté na zvýšenie účinnosti vŕtaných brzdových kotúčov Brembo Xtra a drážkovaných brzdových kotúčov Brembo Max. Aké sú ich výhody v porovnaní so štandardnou brzdovou doštičkou?
Ekvivalent k pôvodnej doštičke je zvyčajne navrhnutý pre kotúč s brzdným povrchom, ktorý nebol opracovaný. Testy napriek tomu zaručujú viac ako uspokojivé správanie aj pri kotúčoch z radu X, aj keď výhody vyplývajúce z vŕtania alebo drážkovania kotúča nie sú zvýšené.
Naproti tomu brzdové doštičky Brembo Xtra pri použití s kotúčmi Xtra a Max zaisťujú vysokú účinnosť v kombinácii so životnosťou a zníženou hlučnosťou. Otvory a drážky sú navyše určujúcim faktorom pre samotnú doštičku, a teda pre celú brzdovú sústavu.
 
Aké percento zlepšenia možno očakávať?
Zlepšenie účinnosti sa nedá vyčísliť v absolútnych číslach, pretože zahŕňa rôzne premenné (typ automobilu, originálna brzdová sústava, štýl jazdy atď.). Namiesto toho môžeme hovoriť o konkrétnych výhodách, ktoré môže používateľ oceniť, a to aj v prípade neskúseného vodiča. Sú to pohotovejší pedál, výrazné zlepšenie jazdného komfortu a nízke opotrebenie pre daný typ výrobku. Súčiniteľ trenia, ktorý zostáva konštantný, aj keď dôjde k zmenám teploty, zabráni vzniku horúcich miest na brzdnom povrchu, ktoré spôsobujú vibrácie.
 
Sú aj ďalšie výhody pri používaní doštičiek Xtra?
Testy opotrebenia preukazujú väčšiu odolnosť na kotúčoch ako Brembo Max a Brembo Xtra v porovnaní so štandardnými doštičkami. To znamená aj redukciu prachu.
 
Dá sa posúdiť predĺženie životnosti v porovnaní so štandardnou doštičkou?
Používanie doštičiek Xtra s kotúčmi Max a Xtra zaručuje o 20 % dlhšiu životnosť v porovnaní s použitím štandardných doštičiek na rovnakých kotúčoch.
 
Ako sa dosiahlo toto zlepšenie?
Stále je to vďaka zmesi BRM X L01! Tento materiál, ktorý bol použitý na nových doštičkách Xtra, vychádza priamo z know-how spoločnosti Brembo v oblasti pôvodného vybavenia a vysoko výkonných výrobkoch, ktoré sú potrebné na skrotenie najvýkonnejších vozidiel. Kombinuje charakteristiky na dosiahnutie vynikajúceho účinku s menším hlukom, ktorý si vyžaduje špičkový segment. 
Zobrazuje doštičky Xtra a štandardné brzdové doštičky Brembo
 

Je ešte niečo, na čo sa chcete opýtať?

Kontaktujte tím technickej podpory Brembo. Naši technici sa vám ozvú čo najskôr!
Návrat na zoznam
Ako si vybrať správny výrobok
Prečítajte si nasledujúci článok
Ako pomocou funkcie vyhľadávania dielov Brembo identifikujem správny výrobok, ktorý je kompatibilný s mojím autom?
Zásady ochrany osobných údajov">