Cecair brek, teras bagi sistem brek

Hadkan Kunci Wap

Kelebihan: kurang kelikatan dan takat didih yang tinggi.

Cakera brek, kaliper, pad dan silinder utama brek adalah empat titik kardinal bagi setiap sistem brek; walau bagaimanapun, sistem itu berkemungkinan tidak berguna tanpa teras keseluruhan sistem iaitu cecair brek. Komponen ini sangat diabaikan kerana secara umum dikawal dengan agak ringkas, dengan hanya menambah berbanding penggantian yang lebih wajar, pada kekerapan penukaran yang disyorkan oleh pengeluar.
Pembentukan Kunci Wap
Kebiasaan ini meninggalkan ruang untuk Sekat Wap, pembentukan bebuih wap disebabkan oleh pendidihan cecair brek yang menggantikan cecair biasa dan dimampatkan, dengan itu menghantar injak brek ke stok penuhnya (injak mampung). Asalnya adalah kejadian di dalam keliangan tiub yang membentuk litar pembrekan, yang apabila sampai waktunya menarik lembapan ke dalam cecair, seterusnya mengurangkan takat didih dengan banyak. Hasilnya ialah kecekapan pembrekan yang berkurang.
Cecair Brek Brembo Premium
Cecair brek Brembo Premium mempunyai takat didih yang lebih tinggi yang melebihi cecair yang standard, dengan itu menawarkan rintangan yang superior untuk Sekat Wap dan memastikan kecekapan pembrekan meskipun pada suhu yang rendah. Dengan sifat antikakisan dan rintangan kepada pengoksidaan yang tinggi, cecair brek Brembo juga membolehkan ciri kimia/fizikal cecair yang tidak berubah bagi tempoh yang lama dalam litar operasi; oleh itu, mengekalkan integritinya.
Pek pelbagai format cecair brek Brembo
Pelbagai penyelesaian untuk keluaran yang lengkap
Keluaran produk Cecair Brek Brembo Premium mengandungi banyak penyelesaian, untuk memenuhi keperluan semua kenderaan.
DOT 4
Titik ebullisis yang sangat tinggi dan kelikatan yang lebih rendah daripada norma, yang memenuhi sepenuhnya peraturan, malah melebihi piawaiannya. Perlindungan daripada kakisan yang sangat baik. Sesuai untuk semua rangkaian kenderaan.
DOT 4 Kelikatan Rendah
DOT 4 LV memastikan jawapan segera bagi peranti ESP. Ini adalah pilihan terbaik untuk kebanyakan kenderaan moden, dilengkapi dengan kestabilan elektronik dan sistem kawalan brek (ABS, ESP, ACR, TCS…).
DOT 5.1
Ciri unggul dari segi ketahanan terhadap suhu tinggi dan kelikatan. Disyorkan untuk kenderaan berprestasi tinggi, termasuk model yang dilengkapi dengan ABS.
Melepasi tahap standard.
Barisan produk Cecair Brek Premium Brembo memenuhi dan melebihi standard untuk kelas 4, 5, 1 dan 6 cecair brek, sentiasa menjamin pembrekan yang selamat.
 
Parameter
Brembo
Keperluan dasar
ERBP
ERBP Basah
Kelikatan (-40°C)
≥ 260°C
≥ 170°C
1500 cSt max
≥ 230°C
≥ 155°C
≤ 1500 cSt
DOT 4 LV kelas 6
Risalah Data Keselamatan
ERBP
ERBP Basah
Kelikatan (-40°C)
≥ 260°C
≥ 170°C
750 cSt max
≥ 250°C
≥ 165°C
≤ 750 cSt
DOT 5.1 kelas 5.1
Risalah Data Keselamatan
ERBP
ERBP Basah
Kelikatan (-40°C)
≥ 265°C
≥ 185°C
900 cSt max
≥ 260°C
≥ 180°C
≤ 900 cSt
 
Nombor alat ganti Brembo
Saiz
Bekas
L 54 005
L 54 010
0,5 l
1 l
Botol plastik
Botol plastik
DOT 4 LV kelas 6
Risalah Data Keselamatan
L 54 205
L 54 210
0,5 l
1 l
Botol plastik
Botol plastik
DOT 5.1 kelas 5.1
Risalah Data Keselamatan
L 55 005
L 55 010
0,5 l
1 l
Botol plastik
Botol plastik
Dasar Privasi">