Select your location
Select your location

Cakera brek dua bahagian

Keluaran khusus untuk kereta premium

Komponen dibuat dengan pendekatan teknikal tersuai dan penyelesaian khusus.

Keluaran cakera brek dua bahagian terdiri daripada cakera terapung, cakera komposit, cakera tuangan bersama, cakera ringan dan dua cakera tuangan.

Disebabkan oleh penyelesaian teknologi ini, Brembo menjamin tahap prestasi unggul meskipun dalam keadaan yang ekstrem, ketahanan cakera tahan lasak, keselesaan optimum semasa memandu dan sistem pembrekan kurang berat. Keluaran ini meliputi model premium daripada sebahagian daripada pembuatan kereta yang terbesar.

Kepentingan berat

Hab aluminium atau keluli, berbanding besi tuangan, membolehkan berat cakera brek berkurang sebanyak kira-kira 15% - 30%.
Dibandingkan dengan berat kenderaan, pengurangan ini boleh nampak sedikit. Walau bagaimanapun, hal ini mempunyai impak yang sangat penting terhadap penggunaan bahan api, prestasi dan gelagat kereta, memandangkan cakeranya adalah sebahagian daripada berat tak terpegas kenderaan.
 
Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pengurangan berat kenderaan dan berat tak terpegas ialah salah satu objektif utama pengeluar kereta untuk menangani keperluan pengurangan yang lebih besar dalam penggunaan bahan api dan tahap pelepasan.
Cakera terapung

Cakera terapung  

Keluaran cakera terapung terdiri daripada 26 nombor alat ganti yang diterbitkan terus daripada pengeluaran OE Brembo. Keluaran itu meliputi aplikasi yang paling eksklusif, berprestasi tinggi, yang memerlukan sistem pembrekan yang memberikan tahap prestasi unggul yang hanya boleh dijamin oleh pengalaman Brembo dalam pertandingan sukan.

Cakera terapung menampilkan hab aluminium yang memastikan pengurangan yang besar dalam berat tak terpegas, dengan kesan positif terhadap keselesaan, pengendalian jalan raya dan tahap penggunaan/pelepasan. Prestasi sistem juga mendapat manfaat daripada hab cakera yang disambungkan dengan permukaan pembrekan besi tuangan khas dengan bush penetapan. Hasilnya, dua komponen yang mengalami tekanan terma boleh mengembang secara elakstik, menghalang cakera daripada rosak dan sebarang retakan daripada membentuk disebabkan oleh pemanasan melampau.
Cakera komposit
CAKERA KOMPOSIT
Keluaran BMW daripada cakera komposit, yang boleh saling tukar sepenuhnya dengan cakera brek Original Equipment, menampilkan hab aluminium yang disambungkan dengan permukaan pembrekan besi tuangan khas melalui pin keluli.
Penyelesaian teknologi ini digunakan pada keluaran kenderaan BMW berprestasi tinggi terkini dan pada masa ini terdiri daripada lebih 50 nombor alat ganti yang berbeza.
Cakera tuang bersama
CAKERA BREK TUANGAN BERSAMA
Digunakan pada kenderaan Mercedes premium terkini – yang Brembo sudah pun menjadi Pengeluar Original Equipment - cakera brek tuangan bersama terdiri daripada hab keluli yang merupakan tuangan bersama dengan permukaan pembrekan besi tuangan karbon tinggi.

Teknologi ini bukan sahaja memastikan prestasi unggul untuk sistem pembrekan, tetapi ia juga membolehkan berat cakera itu sendiri berkurang sehingga sebanyak 15%, menyebabkan tahap penggunaan dan pelepasan yang berkurang dan pengendalian jalan raya yang lebih baik.

Cakera tuangan bersama Brembo bukan sahaja boleh ditukar ganti sepenuhnya dengan cakera brek Original Equipment, bahkan ia juga telah lulus ujian meja yang paling ketat dan diluluskan standard ECE-R90.
Cakera Dual Cast
 
 
DUA CAKERA BREK TUANGAN
Dua cakera brek tuangan ialah satu lagi penyelesaian eksklusif oleh Brembo untuk pasaran alat ganti, tersedia untuk model sukan dalam keluaran Audi, Alfa Romeo, Aston Martin, Maserati dan Mercedes AMG. 
Satu ciri penting daripada jenis cakera ialah permukaan pembrekan besi tuangan dan hab aluminium, yang menggabungkan kelebihan gelagat besi tuangan pada suhu tinggi dengan aluminium yang ringan. 

Cakera brek menjana pengurangan berat sehingga 30% (dibandingkan dengan cakera integral dalam saiz yang sama), dan kemerosotan yang ketara dalam kedua-dua penggunaan bahan api dan paras pelepasan. Penyelesaian Brembo juga meliputi pengurangan dalam pencacatan terma kekal (sehingga 70%), prestasi yang lebih baik, kurang tork sisa dan getaran.