Arahan untuk menggantikan brek dram pada kereta dan kenderaan komersial ringan

Sila baca dan ikuti semua arahan dengan teliti. Anda boleh mendapatkan arahan yang sama dalam pek brek dram. Jangan lupa untuk menyimpan arahan itu untuk keseluruhan kitaran hayat produk. Serahkan kepada pemilik baharu jika anda menjual kenderaan anda.
Arahan pemasangan ini ialah garis panduan untuk kerja pembaikan standard dan tidak mengambil kira sebarang ciri khas yang mungkin digunakan pada sistem brek yang berbeza. Arahan khas yang dikeluarkan oleh pengeluar kenderaan dan sistem brek mesti dipatuhi secara terperinci. 
Sebelum memulakan penggantian, pastikan alat ganti yang digunakan untuk penggantian adalah sesuai untuk pembuatan dan model kenderaan.
 
 
Prosedur penggantian
 
Prosedur yang diterangkan adalah untuk satu roda, dan mesti diulang pada roda gandar yang lain.
 
Pad brek
1. Keluarkan roda.
 
2. Brek tangan mesti dilepaskan sepenuhnya.
 
3. Tetapkan semula pelarasan automatik atau manual blok brek sepenuhnya.
Smonta il tamburo del freno
4. Tanggalkan dram brek.
 
AMARAN! Jangan gunakan sebarang daya untuk mengelakkan kerosakan hab dan galas roda, penderia dan gelang bergigi.
AMARAN! Sentiasa gunakan alat khas yang ditetapkan.
Nel caso di tamburi dei freni con cuscinetti delle ruote e anelli dentati integrati, smonta queste parti per il successivo reimpiego
5. Dalam kes dram brek dengan galas roda dan gelang bergigi bersepadu, buka bahagian ini untuk penggunaan semula berikutnya (hanya jika tidak rosak dan tidak bercela).
 
Sebelum meneruskan langkah lain dalam prosedur penggantian, kami mengesyorkan anda membersihkan dan memeriksa Produk untuk pemasangan yang lebih mudah.
 
Pembersihan/pemeriksaan/pemasangan awal
 
1. Bersihkan permukaan bebibir/syim pengetangahan dalam hab roda, yang mestilah bersih sempurna, bebas karat, bebas bur dan licin; permukaan bebibir yang digilap (jangan gunakan pengisar sudut!).
 
2. Dalam kes dram brek dengan galas roda bersepadu, pasangkan bahagian baharu atau bahagian yang tidak rosak dan tidak rosak mengikut arahan; gunakan pelincir khusus yang disyorkan.
 
3. Muatkan elemen pengedap baharu untuk galas roda.
 
4. Jika ada, muatkan cincin bergigi (baru atau tidak rosak dan tidak bercela).
BAHAYA! Semua komponen brek dram, seperti silinder roda, blok brek, spring, tuil, rakap, bebibir, dsb. mesti diperiksa sebelum digunakan semula untuk memastikan ia berfungsi dengan sempurna; sebaliknya menggantikan mereka.
 
5. Melainkan dinyatakan sebaliknya, tanggalkan sepenuhnya produk anti-karat pada drum brek baru hanya sejajar dengan bebibir dan permukaan kerja. Periksa sama ada permukaan bebibir bersih, bebas bur dan tidak rosak. 
 
Periksa apakah permukaan flensa bersih, bebas duri dan tidak rusak.
Pulizia della superficie della flangia
Prosedur pemasangan
Azzera completamente la regolazione automatica o manuale dei ceppi dei freni.
1. Jika menggunakan blok brek baharu, tetapkan semula pelarasannya sepenuhnya.
, applicare uniformemente un velo molto sottile di olio anticorrosivo
2. Dalam kes hab roda yang berasingan, sapukan filem yang sangat nipis produk kalis karat (bukan tampal) secara merata pada bebibir.

 

3. Ketengahkan dram brek; bergantung pada jenis pembinaan tetap dengan skru atau dengan peranti keselamatan dan/atau dengan roda. 

4. Ketatkan secara seragam dalam corak silang silang atau (teruskan mengikut arah jam) dalam dua fasa, menggunakan tork pengetatan yang disyorkan.

5. Dalam dram brek dengan hab roda bersepadu, ketengahkan dram brek, laraskan/betulkan galas roda seperti yang disyorkan, tutup dengan penutup baharu atau yang tidak rosak dan tidak bercela.

 

Azzera completamente la regolazione automatica o manuale dei ceppi dei freni.
6. Laraskan kelegaan blok pengendalian/brek tangan seperti yang disyorkan.
Montare le ruote e serrare come al punto 13.
7. Pasangkan roda dan ketatkan seperti yang dinyatakan dalam perkara 13.

 

8. Jika sistem hidraulik dibuka, isi/jujuhkan sistem brek dengan cecair yang disyorkan.

 
 
Pemeriksaan akhir
 
AWAS! Pastikan bahagian getah tidak rosak. Gantikan jika perlu.

1. Kendalikan pedal untuk mendekatkan kasut ke dram. Ulangi proses ini sehingga perjalanan pedal adalah seperti yang sepatutnya.
2. Periksa paras cecair brek dalam takungan, tambah nilai jika perlu.
3. Seimbangkan roda.
4. Pasang semula roda dan ketatkan nat roda seperti yang ditunjukkan oleh pengeluar kenderaan atau seperti dalam katalog Brembo.
 
Menguji dan menyesuaikan
 
Jalankan ujian jalan raya pada kenderaan, berhati-hati agar tidak menekan brek atau mengekalkan pedal ditekan selama lebih daripada 3 saat; pastikan tiada bunyi atau getaran daripada brek.
Pengguna kenderaan harus berlari dalam cakera dan pad baharu untuk sekurang-kurangnya 200 km, menekan brek dengan perlahan dan berhati-hati, dan tanpa mengaktifkan ABS.
 
BAHAYA! Jika brek baharu tidak dijalankan dengan betul, sistem brek boleh dihalang daripada beroperasi dengan cekap.
 
Maklumat am dan keselamatan
Produk Brembo ini telah direka bentuk untuk mematuhi semua piawaian keselamatan yang berkenaan. Produk tidak bertujuan untuk digunakan secara berbeza daripada penggunaan khusus yang telah direka dan dihasilkan. Penggunaan untuk sebarang tujuan lain, atau sebarang pengubahsuaian atau pengubahan Produk boleh menjejaskan prestasi Produk dan boleh menyebabkan Produk tidak selamat.
 
Pengubahsuaian atau penggunaan yang tidak wajar sedemikian akan membatalkan Waranti Terhad, dan boleh menyebabkan individu tersebut menggunakan Produk tersebut kepada liabiliti untuk kecederaan badan atau kerosakan harta benda kepada orang lain.
 
Dalam arahan ini, amaran “BAHAYA!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mempunyai tahap kebarangkalian tinggi bahawa ia akan menyebabkan kecederaan serius atau bahkan kematian. “AWAS” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, boleh mengakibatkan kerosakan fizikal manakala “AMARAN!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mungkin boleh menyebabkan kerosakan pada kenderaan.

BAHAYA!
Sebelum memulakan penggantian, pastikan alat ganti sesuai untuk pembuatan dan model kenderaan. Produk ini adalah penting untuk pengendalian kenderaan yang selamat di mana ia dipasang, dan ia bertujuan untuk dipasang hanya oleh individu yang mahir dan berkelayakan yang telah dilatih dan/atau berpengalaman dalam pemasangan dan penggunaan yang dimaksudkan untuk Produk tersebut.

Pemasang mesti dilengkapi dengan peralatan yang sesuai dalam perdagangannya, dan dengan pengetahuan dan pengalaman untuk menangani pembaikan kenderaan. Pemasangan yang tidak betul atau tidak betul, sama ada disebabkan oleh kegagalan untuk mematuhi Arahan ini dengan setia dan sepenuhnya atau sebaliknya, akan membatalkan Waranti Terhad dan boleh menyebabkan pemasang dikenakan liabiliti sekiranya berlaku kecederaan diri atau kerosakan harta benda.
Brembo tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan atau kecederaan yang disebabkan oleh atau oleh mana-mana orang yang mengendalikan kenderaan di mana produk gantian telah dipasang dengan tidak betul.
 
Produk terpakai yang digantikan oleh Produk ini tidak boleh dipasang pada mana-mana produk lain. Ini boleh mengakibatkan kerosakan harta benda dan kecederaan diri, termasuk kematian. 
 
Sentiasa pastikan paras cecair brek dalam takungan berada di antara paras minimum dan maksimum yang ditunjukkan pada takungan. Tahap yang tidak betul boleh menyebabkan kebocoran cecair brek atau mengurangkan kecekapan sistem brek. Terlalu banyak atau terlalu sedikit cecair brek di dalam takungan boleh menyebabkan brek tidak berfungsi dengan baik sehingga mengakibatkan kecederaan diri, termasuk kematian. 
 
AWAS!
Bahagian yang diganti mesti dilupuskan mengikut undang-undang.
Produk perlu dielakkan daripada terhentak kuat dan/atau merosakkan Produk, bahagian dan komponennya, kerana ini boleh menjejaskan kecekapannya dan boleh menyebabkannya tidak berfungsi. Jika perlu, ganti mana-mana bahagian atau komponen yang rosak. Untuk mengelakkan kecederaan kami mengesyorkan perkara berikut:
  • Sentiasa pakai sarung tangan semasa membuka dan memasang komponen dengan tepi yang tajam.
  • Jangan biarkan permukaan kulit bersentuhan langsung dengan bahan geseran pad dan kasut brek kerana ini boleh menyebabkan melecet.
  • Gunakan peralatan yang sesuai untuk mengelakkan penyedutan habuk yang timbul semasa pembersihan bahagian.
  • Lindungi komponen elektrik yang telah dibuka daripada kelembapan.
  • Elakkan sentuhan gris dan pelincir lain dengan permukaan brek cakera dan pad kerana ini boleh menjejaskan kecekapan sistem brek dan menyebabkan kerosakan fizikal yang serius.
  • Sentiasa gantikan kedua-dua cakera brek pada gandar, menggunakan dua cakera yang disediakan. Setiap kali cakera ditukar, anda juga harus menggantikan kasutnya.
  • Jangan dedahkan komponen elektrik kepada cas elektrostatik atau hentaman yang boleh merosakkan bahagian plastik.
  • Pastikan sambungan yang betul bagi sebarang sesentuh elektrik, pastikan lampu amaran menyala. Jika tidak, lampu amaran tidak beroperasi boleh menyebabkan pengurangan kecekapan sistem brek, atau kegagalan isyarat brek. 
Had Waranti
Kami menjamin Produk ini untuk memenuhi spesifikasi pengilang dan bebas daripada kecacatan pada bahan dan mutu kerja. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Sekiranya kecacatan ditemui, ia mesti dilaporkan dalam tempoh 60 hari dari penemuannya dan dalam tempoh dua tahun dari tarikh pembelian. Sekiranya kecacatan itu disahkan dan dilindungi oleh waranti, Produk akan dibaiki atau digantikan dengan Produk baru atau dibaik pulih sepenuhnya. Waranti tidak melindungi kerosakan yang disebabkan, secara keseluruhan atau sebahagiannya, oleh penyalahgunaan, kebakaran, kakisan kimia, penggunaan haram atau untuk tujuan selain daripada yang dimaksudkan, digunakan pada model selain daripada yang dimaksudkan, pemasangan yang salah atau bertentangan dengan apa yang ditunjukkan. oleh pengilang atau kegagalan untuk mengekalkan Produk seperti yang ditetapkan oleh Pengilang dalam arahan yang diberikan.

Ada apa-apa yang lain anda ingin bertanya?

Hubungi pasukan sokongan teknikal Brembo. Juruteknik kami akan menghubungi anda dengan secepat mungkin!
Kembali ke indeks
Pemasangan kereta
Baca artikel seterusnya
Arahan untuk menggantikan kasut brek pada kereta dan kenderaan komersial ringan
Dasar Privasi">