Arahan untuk menggantikan cakera brek

Sila baca dan ikuti semua arahan dengan teliti. Anda boleh mendapatkan arahan yang sama dalam pek cakera brek. Jangan lupa untuk menyimpan arahan itu untuk keseluruhan kitaran hayat produk. Serahkan kepada pemilik baharu jika anda menjual kenderaan anda.
Arahan tersebut hanyalah garis panduan am, kerana cakera brek mungkin berbeza daripada yang digambarkan di bawah.
 
Prosedur penggantian
 
Prosedur yang diterangkan adalah untuk satu roda, dan mesti diulang pada roda gandar yang lain.
 
Menceraikan roda
1. Keluarkan roda
Mengeluarkan pad brek
2. Tanggalkan pad dan tarik balik omboh. Gunakan alat khusus! 
Menceraikan kaliper brek
3. Tanggalkan kaliper dari pelekapnya.
 
BAHAYA! Jangan putuskan talian bekalan cecair brek dari kaliper. Gantungkan kaliper, pastikan talian bekalan tidak tertarik dengan tegang.
Menceraikan hub roda jika perlu
4. Jika perlu, buka hab roda sebelum mengeluarkan cakera. Kemudian ceraikan cakera brek. 
Membersihkan muka pelekapan cakera brek baharu
5. Bersihkan muka pelekap pada cakera baharu.
 
AMARAN! Jangan kotorkan muka pelekap dengan minyak atau gris.
Membersihkan muka pelekapan cakera pada hab roda
6. Bersihkan muka pelekap cakera dengan teliti pada hab roda, keluarkan sebarang mendapan dan karat; periksa bahawa permukaan tidak rosak atau cacat, dan pulihkan kepada keadaan yang sepatutnya jika perlu.
Memeriksa putaran dan apungan akhir galas
7. Pastikan putaran lancar dan apungan hujung yang betul bagi galas roda.
Memasang semula hab roda
8. Jika hab roda belum ditanggalkan: pasangkan cakera baharu pada hab roda dan kukuhkan dengan skru pengikat; laraskan bearing jika perlu, mengikut arahan pengeluar kenderaan.
Memeriksa kesilapan putaran dengan kit metrologi
9. Jika hab roda telah dikeluarkan dalam langkah 4 (rajah D): pasangkan hab dan cakera, ketatkan skru pengikat pada tork yang ditentukan. Pasangkan pemasangan cakera hab pada gandar roda, laraskan galas dan operasi pemasangan lengkap mengikut arahan pengeluar kenderaan. 
Baca artikel tentang tork pengetatan yang betul.
Memeriksa kesilapan putaran muka pelekapan
10. Semak larian sisi cakera menggunakan kit metrologi; tolok dail mesti diletakkan seperti yang digambarkan, 5mm dari diameter luar. Kukuhkan cakera dengan beberapa nat roda untuk mensimulasikan keadaan di mana roda itu dipasang. Nilai maksimum larian bagi setiap pusingan penuh cakera ialah: 0.10 mm untuk kereta - 0.12 mm untuk kenderaan komersial. Jika perlu, keluarkan cakera dan pasangkannya semula ke hab roda dalam kedudukan yang berbeza, kemudian ulangi pengukuran.

 

AMARAN! Jalankan ujian ini dengan berhati-hati. Nilai larian yang lebih tinggi daripada yang ditunjukkan akan menyebabkan kehausan yang tidak normal dan menjana getaran apabila membrek.

Memasang semula kaliper brek
11. Jika ukuran alir keluar tidak boleh diterima, ukur habis muka pelekap hab roda; jika perlu, gantikan hab dan pasang semula cakera.

AMARAN! Nilai habisan yang dibenarkan untuk muka pelekap hab roda adalah kira-kira separuh daripada yang ditentukan untuk cakera.
Memasang semula pad baharu
12. Pasang semula kaliper pada pelekapnya; dalam kes kaliper terapung, pastikan tindakan peluncuran badan yang lancar pada pandunya.

AWAS! Pastikan bahagian getah tidak rosak. Gantikan jika perlu.
Mengaktifkan pedal brek
13. Pasangkan pad baharu, dengan spring dan pin yang berkaitan. Griskan bahagian belakang dan tepi pad di tempat yang ditunjukkan. Sambungkan penunjuk haus, jika dipasang. 
Activating the brake pedal
14. Kendalikan pedal untuk mendekatkan pad ke cakera. Ulangi proses ini sehingga perjalanan pedal adalah seperti yang sepatutnya. 
 
15. Periksa paras cecair brek dalam takungan, tambah nilai jika perlu.
16. Pasang semula roda dan ketatkan nat roda seperti yang ditunjukkan oleh pengeluar kenderaan atau seperti dalam katalog Brembo.
17. Seimbangkan roda.
 
 
Menguji dan menyesuaikan
 

Jalankan ujian jalan raya pada kenderaan, berhati-hati agar tidak menekan brek atau mengekalkan pedal ditekan selama lebih daripada 3 saat; pastikan tiada bunyi atau getaran daripada brek.

Pengguna kenderaan harus berlari dalam cakera dan pad baharu untuk sekurang-kurangnya 200 km, menekan brek dengan perlahan dan berhati-hati, dan tanpa mengaktifkan ABS.

 

AWAS! Jika brek baharu tidak dijalankan dengan betul, sistem brek boleh dihalang daripada beroperasi dengan cekap.
 
 
Maklumat am dan keselamatan
 
Produk Brembo ini telah direka bentuk untuk mematuhi semua piawaian keselamatan yang berkenaan. Produk tidak bertujuan untuk digunakan secara berbeza daripada penggunaan khusus yang telah direka dan dihasilkan. Penggunaan untuk sebarang tujuan lain, atau sebarang pengubahsuaian atau pengubahan Produk boleh menjejaskan prestasi Produk dan boleh menyebabkan Produk tidak selamat.
 

Pengubahsuaian atau penggunaan yang tidak wajar sedemikian akan membatalkan Waranti Terhad, dan boleh menyebabkan individu tersebut menggunakan Produk tersebut kepada liabiliti untuk kecederaan badan atau kerosakan harta benda kepada orang lain.

 

Pad brek tertakluk kepada haus dan oleh itu mesti diperiksa pada selang masa yang tetap.

 

Jika ketebalan bahan geseran yang tinggal pada pad kurang daripada 2 mm atau penunjuk haus menyala, gantikan semua pad pada gandar.

 

Cakera Brembo EV Kit dan pad Brembo EV Kit mesti sentiasa dipasang dengan gabungan satu sama lain. Penggabungan alat itu dengan produk yang  berbeza boleh membahayakan fungsi KIT yang betul.

 

Dalam arahan ini, amaran “BAHAYA!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mempunyai tahap kebarangkalian tinggi bahawa ia akan menyebabkan kecederaan serius atau bahkan kematian. “AWAS” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, boleh mengakibatkan kerosakan fizikal manakala “AMARAN!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mungkin boleh menyebabkan kerosakan pada kenderaan.

 

BAHAYA!

Sebelum memulakan penggantian, pastikan alat ganti sesuai untuk pembuatan dan model kenderaan. Produk ini adalah penting untuk pengendalian kenderaan yang selamat di mana ia dipasang, dan ia bertujuan untuk dipasang hanya oleh individu yang mahir dan berkelayakan yang telah dilatih dan/atau berpengalaman dalam pemasangan dan penggunaan yang dimaksudkan untuk Produk tersebut.

 

Pemasang mesti dilengkapi dengan peralatan yang sesuai dalam perdagangannya, dan dengan pengetahuan dan pengalaman untuk menangani pembaikan kenderaan. Pemasangan yang tidak betul atau tidak betul, sama ada disebabkan oleh kegagalan untuk mematuhi Arahan ini dengan setia dan sepenuhnya atau sebaliknya, akan membatalkan Waranti Terhad dan boleh menyebabkan pemasang dikenakan liabiliti sekiranya berlaku kecederaan diri atau kerosakan harta benda.

Brembo tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan atau kecederaan yang disebabkan oleh atau oleh mana-mana orang yang mengendalikan kenderaan di mana produk gantian telah dipasang dengan tidak betul.

 

AWAS!

Bahagian yang diganti mesti dilupuskan mengikut undang-undang.
Produk perlu dielakkan daripada terhentak kuat dan/atau merosakkan Produk, bahagian dan komponennya, kerana ini boleh menjejaskan kecekapannya dan boleh menyebabkannya tidak berfungsi. Jika perlu, ganti mana-mana bahagian atau komponen yang rosak. Untuk mengelakkan kecederaan kami mengesyorkan perkara berikut:
  • Sentiasa pakai sarung tangan semasa membuka dan memasang komponen dengan tepi yang tajam.
  • Jangan biarkan permukaan kulit bersentuhan langsung dengan bahan geseran pad dan kasut brek kerana ini boleh menyebabkan melecet.
Had Waranti
Kami menjamin Produk ini untuk memenuhi spesifikasi pengilang dan bebas daripada kecacatan pada bahan dan mutu kerja. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Sekiranya kecacatan ditemui, ia mesti dilaporkan dalam tempoh 60 hari dari penemuannya dan dalam tempoh dua tahun dari tarikh pembelian. Sekiranya kecacatan itu disahkan dan dilindungi oleh waranti, Produk akan dibaiki atau digantikan dengan Produk baru atau dibaik pulih sepenuhnya. Waranti tidak melindungi kerosakan yang disebabkan, secara keseluruhan atau sebahagiannya, oleh penyalahgunaan, kebakaran, kakisan kimia, penggunaan haram atau untuk tujuan selain daripada yang dimaksudkan, digunakan pada model selain daripada yang dimaksudkan, pemasangan yang salah atau bertentangan dengan apa yang ditunjukkan. oleh pengilang atau kegagalan untuk mengekalkan Produk seperti yang ditetapkan oleh Pengilang dalam arahan yang diberikan.

Ada apa-apa yang lain anda ingin bertanya?

Hubungi pasukan sokongan teknikal Brembo. Juruteknik kami akan menghubungi anda dengan secepat mungkin!
Kembali ke indeks
Pemasangan kereta
Baca artikel seterusnya
Arahan pemasangan tambahan: Cakera brek Co-cast
Dasar Privasi">