Arahan untuk menggantikan induk klac dan silinder induk brek

Sila baca dan ikut semua arahan dengan teliti. Anda boleh mendapatkan arahan yang sama dalam pek silinder induk brek. Jangan lupa untuk menyimpan arahan itu untuk keseluruhan kitaran hayat produk. Serahkan kepada pemilik baharu jika anda menjual kenderaan anda.
 
Maklumat Am
 
1. Gunakan cecair brek yang disyorkan oleh pengeluar.
2. Cecair brek mesti diganti sepenuhnya selepas takungan bendalir telah dicuci dengan teliti dengan isopropil alkohol atau alkohol bermetil.
3. Disebabkan sifat teknikal produk, silinder induk klac dan induk brek mesti digantikan oleh juruteknik bertauliah dan perkara yang sama perlu dibuktikan melalui invois sekiranya berlaku tuntutan.
4. Kebanyakan kenderaan baharu dipasang dengan silinder hamba sepusat yang dipasang di dalam dudukan hab kotak gear; untuk menggantikan unit ini, kotak gear perlu ditanggalkan.
5. Sesetengah silinder hamba sepusat ini mempunyai talian bekalan dan tiub penjujuh, jadi penjujuhan sistem ini biasanya mudah. Lain-lain kenderaan mempunyai satu talian bekalan dengan sambungan tiub luaran di mana sistem dibuang. Hal ini boleh menyukarkan penjujuhan dan kami menasihatkan anda agar mengikut arahan pengilang dengan tepat.​​​​​​​
6. Pada beberapa sistem baharu ini, tiub yang menyambungkan silinder induk klac ke silinder induk brek dipegang pada tempatnya di dalam silinder dengan klip dan dimeterai dengan cincin-o kecil. Pastikan tiub ini dipasang dengan betul untuk mengelakkan kebocoran.​​​​​​​
7. Sesetengah kenderaan kini mempunyai silinder induk klac yang dipasang di dalam kenderaan, dan adalah penting untuk mengikuti prosedur yang betul apabila mengeluarkannya, kerana ia mungkin perlu untuk mengeluarkan atau melonggarkan item kritikal seperti tiang stereng.
 
 
Prosedur penggantian
 
1. Sokong kenderaan dan sokongnya menggunakan dirian yang sesuai.
2. Tanggalkan trim telaga kaki dengan mengikut garis panduan yang disediakan oleh pengeluar kenderaan
3. Putuskan sambungan tiub dari silinder, tutup port dengan palam getah untuk mengelakkan cecair daripada bocor keluar.
4. Tanggalkan silinder induk klac atau silinder induk brek dengan mengikut garis panduan yang disediakan oleh pengeluar kenderaan
5. Berhati-hati dengan diameter/saiz omboh semasa menggantikan silinder.
 
 
Prosedur pemasangan
 
1. Gantikan silinder induk klac dan silinder induk brek pada masa yang sama.​​​​​​​
2. Pasangkan silinder mengikut arahan pengeluar kenderaan.​​​​​​​
3. Pastikan silinder induk klac 100% berbaris dan selamat untuk mengelakkan rod tolak menolak ke dalam silinder secara bersudut.
4. Sambungkan tiub.​​​​​​​
5. Ketatkan skru dan nat pada tork yang sesuai.​​​​​​​
6. Gantikan cecair brek.​​​​​​​
7. Keluarkan klac.​​​​​​​
8. Kendalikan pedal klac beberapa kali.​​​​​​​
9. Periksa paras minyak brek dan tambah nilai jika perlu kemudian pasangkan semula penutupnya.​​​​​​​
10. Periksa sistem untuk mengesan kebocoran.​​​​​​​
11. Periksa kedudukan pedal dan laraskan jika perlu.​​​​​​​
12. Pasang semula trim telaga kaki dengan mengikut garis panduan yang disediakan oleh pengeluar kenderaan​​​​​​​
13. Lakukan pandu uji dan periksa brek dan klac berfungsi.
 
 
Maklumat am dan keselamatan
Produk Brembo ini telah direka bentuk untuk mematuhi semua piawaian keselamatan yang berkenaan. Produk tidak bertujuan untuk digunakan secara berbeza daripada penggunaan khusus yang telah direka dan dihasilkan. Penggunaan untuk sebarang tujuan lain, atau sebarang pengubahsuaian atau pengubahan Produk boleh menjejaskan prestasi Produk dan boleh menyebabkan Produk tidak selamat.
 
Pengubahsuaian atau penggunaan yang tidak wajar sedemikian akan membatalkan Waranti Terhad, dan boleh menyebabkan individu tersebut menggunakan Produk tersebut kepada liabiliti untuk kecederaan badan atau kerosakan harta benda kepada orang lain.
 
Dalam arahan ini, amaran “BAHAYA!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mempunyai tahap kebarangkalian tinggi bahawa ia akan menyebabkan kecederaan serius atau bahkan kematian. “AWAS” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, boleh mengakibatkan kerosakan fizikal manakala “AMARAN!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mungkin boleh menyebabkan kerosakan pada kenderaan.

BAHAYA!
Sebelum memulakan penggantian, pastikan alat ganti sesuai untuk pembuatan dan model kenderaan. Produk ini adalah penting untuk pengendalian kenderaan yang selamat di mana ia dipasang, dan ia bertujuan untuk dipasang hanya oleh individu yang mahir dan berkelayakan yang telah dilatih dan/atau berpengalaman dalam pemasangan dan penggunaan yang dimaksudkan untuk Produk tersebut.

Pemasang mesti dilengkapi dengan peralatan yang sesuai dalam perdagangannya, dan dengan pengetahuan dan pengalaman untuk menangani pembaikan kenderaan. Pemasangan yang tidak betul atau tidak betul, sama ada disebabkan oleh kegagalan untuk mematuhi Arahan ini dengan setia dan sepenuhnya atau sebaliknya, akan membatalkan Waranti Terhad dan boleh menyebabkan pemasang dikenakan liabiliti sekiranya berlaku kecederaan diri atau kerosakan harta benda.
Brembo tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan atau kecederaan yang disebabkan oleh atau oleh mana-mana orang yang mengendalikan kenderaan di mana produk gantian telah dipasang dengan tidak betul.
 
Produk terpakai yang digantikan oleh Produk ini tidak boleh dipasang pada mana-mana produk lain. Ini boleh mengakibatkan kerosakan harta benda dan kecederaan diri, termasuk kematian. 
 
Sentiasa pastikan paras cecair brek dalam takungan berada di antara paras minimum dan maksimum yang ditunjukkan pada takungan. Tahap yang tidak betul boleh menyebabkan kebocoran cecair brek atau mengurangkan kecekapan sistem brek. Terlalu banyak atau terlalu sedikit cecair brek di dalam takungan boleh menyebabkan brek tidak berfungsi dengan baik sehingga mengakibatkan kecederaan diri, termasuk kematian. 
 
AWAS!
Bahagian yang diganti mesti dilupuskan mengikut undang-undang.
Produk perlu dielakkan daripada terhentak kuat dan/atau merosakkan Produk, bahagian dan komponennya, kerana ini boleh menjejaskan kecekapannya dan boleh menyebabkannya tidak berfungsi. Jika perlu, ganti mana-mana bahagian atau komponen yang rosak. Untuk mengelakkan kecederaan kami mengesyorkan perkara berikut:
  • Sentiasa pakai sarung tangan semasa membuka dan memasang komponen dengan tepi yang tajam.
  • Jangan biarkan permukaan kulit bersentuhan langsung dengan bahan geseran pad dan kasut brek kerana ini boleh menyebabkan melecet.
Had Waranti
Kami menjamin Produk ini untuk memenuhi spesifikasi pengilang dan bebas daripada kecacatan pada bahan dan mutu kerja. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Sekiranya kecacatan ditemui, ia mesti dilaporkan dalam tempoh 60 hari dari penemuannya dan dalam tempoh dua tahun dari tarikh pembelian. Sekiranya kecacatan itu disahkan dan dilindungi oleh waranti, Produk akan dibaiki atau digantikan dengan Produk baru atau dibaik pulih sepenuhnya. Waranti tidak melindungi kerosakan yang disebabkan, secara keseluruhan atau sebahagiannya, oleh penyalahgunaan, kebakaran, kakisan kimia, penggunaan haram atau untuk tujuan selain daripada yang dimaksudkan, digunakan pada model selain daripada yang dimaksudkan, pemasangan yang salah atau bertentangan dengan apa yang ditunjukkan. oleh pengilang atau kegagalan untuk mengekalkan Produk seperti yang ditetapkan oleh Pengilang dalam arahan yang diberikan.

Ada apa-apa yang lain anda ingin bertanya?

Hubungi pasukan sokongan teknikal Brembo. Juruteknik kami akan menghubungi anda dengan secepat mungkin!
Kembali ke indeks
Pemasangan kereta
Baca artikel seterusnya
Arahan untuk menggantikan silinder roda
Dasar Privasi">