Arahan untuk menggantikan pad brek pada kereta dan kenderaan komersial ringan

Sila baca dan ikuti semua arahan dengan teliti. Anda boleh mendapatkan arahan yang sama dalam pek pad brek. Jangan lupa untuk menyimpan arahan itu untuk keseluruhan kitaran hayat produk. Serahkan kepada pemilik baharu jika anda menjual kenderaan anda.
Arahan pemasangan ini ialah garis panduan untuk kerja pembaikan standard dan tidak mengambil kira sebarang ciri khas yang mungkin digunakan pada sistem brek yang berbeza. Arahan khas yang dikeluarkan oleh pengeluar kenderaan dan sistem brek mesti dipatuhi secara terperinci. 
Pad brek mesti diganti dalam set gandar. Hanya gunakan pad brek yang disyorkan khusus untuk jenis kenderaan tertentu anda. 
 
Pernyataan umum penting
Pad brek adalah sebahagian daripada sistem brek dan oleh itu adalah bahagian kritikal keselamatan. Oleh itu, semua kerja mesti dijalankan dengan penuh berhati-hati. Pad brek hanya boleh digantikan oleh orang yang mempunyai kepakaran yang diperlukan. Kerja yang tidak betul boleh mengakibatkan kegagalan sepenuhnya pada sistem brek.
 
Prosedur penggantian

Sebelum anda mula bekerja pada sistem brek, lampirkan notis amaran pada stereng untuk menunjukkan bahawa kenderaan sedang dalam proses pembaikan, cangkukkan tayar yang tidak melakukan apa-apa kerja, naikkan kenderaan menggunakan dongkak dan pastikan kestabilannya. 

Kami mengesyorkan anda mula menggantikan pad pada satu sisi gandar pada satu masa. 

Brek kedua boleh berfungsi sebagai panduan untuk kedudukan yang betul bagi bahagian individu semasa pemasangan semula.

 

AMARAN! Spring/klip yang menahan pad mungkin berada di bawah tegangan spring; legakan dengan cara terkawal dan kekalkan di tempatnya menggunakan badan kaliper.

Jangan kendalikan brek sebaik sahaja pad ditanggalkan.
 
Berikut ialah prosedur untuk menggantikan pad brek (a) tanpa membuka kaliper dan (b) dengan kaliper yang dibuka separa.
 
a) Penggantian pad tanpa menceraikan kaliper: untuk Kaliper Tetap (Raj.1) dan Kaliper Terapung, jika pad boleh dikeluarkan dari atas (Raj.2).
Pad brek
Fig 1. Pad brek
Cakera
Fig 2. Cakera

1. Keluarkan plat penutup, jika ada.
2. Tanggalkan peranti keselamatan seperti pin penahan, lengan pengapit, spring atau skru yang digunakan untuk mengetatkan pad brek.
3. Putuskan sambungan penyambung penunjuk haus, jika ada.
AMARAN! Elakkan sebarang kebocoran cecair brek dalam takungan cecair dan salirkan sedikit jika perlu. Jika dikendalikan secara tidak wajar, cecair brek boleh menyebabkan kecederaan atau kerosakan yang serius. Patuhi arahan pengeluar cecair brek dengan teliti. 
4. Elakkan sebarang kebocoran cecair brek dalam takungan cecair dan toskan sedikit jika perlu.
5. Dengan kaliper tetap, tarik pad keluar dari badan kaliper.
6. Dengan kaliper terapung, mulakan dengan membuka pad brek pada bahagian omboh, kemudian alihkan kaliper gelongsor sehingga pad lain boleh dikeluarkan dari pin (jika berkaitan).
7. Tanggalkan sebarang syim dan gantikan dengan yang baru jika rosak. Jangan ceraikan sebarang aksesori yang diikat pada omboh brek. Ini mesti dibaiki secara profesional oleh bengkel yang dibenarkan sahaja, mengikut arahan pengeluar kenderaan. 

b) Penggantian pad dengan menceraikan separa kaliper: Untuk kaliper fist: Jika pengeluaran pad dari atas tidak boleh dilakukan, lihat Raj. 3
Kaliper
Fig 3. Kaliper
 
 
1. Jika penunjuk haus disediakan, cabut penyambung.
2. Bergantung pada konfigurasi kaliper, buka spring pengunci, skru pengikat, kepingan pandu atau bolt.
 
AMARAN! Elakkan sebarang kebocoran cecair brek dalam takungan cecair dan salirkan sedikit jika perlu. Jika dikendalikan secara tidak wajar, cecair brek boleh menyebabkan kecederaan atau kerosakan yang serius. Patuhi arahan pengeluar cecair brek dengan teliti.

3. Tolak omboh ke belakang dan pivot keluar atau keluarkan badan kaliper. Jangan tanggalkan tiub brek.
4. Sokong atau gantung badan kaliper yang ditanggalkan dengan cara supaya tiub brek tidak tegang atau rosak.
5. Tanggalkan pad brek dari badan kaliper atau rakap.
 
Langkah-langkah seterusnya
 
1. Untuk menjadikan pad brek baharu masuk ke dalam kaliper, tolak omboh ke belakang.
2. Dengan kaliper tetap 4-omboh atau kaliper fist 2-omboh, masukkan syim untuk mengelakkan omboh daripada keluar semula manakala omboh lain ditolak ke belakang.
3. Dengan kaliper yang menggabungkan brek parkir mekanikal dan ciri pelarasan kelegaan brek, omboh mesti dibawa kembali ke kedudukan asalnya dengan memusingkannya atau melalui skru pelarasan, bergantung pada jenis kaliper.
4. Bersihkan rakap, badan dan pandu kaliper dengan agen pembersih berasaskan bukan minyak mineral. Gantikan penutup habuk yang rosak atau rapuh. 

AWAS! Jangan bersihkan komponen sistem brek dengan udara termampat, berus kaku atau seumpamanya. Jangan timbulkan habuk halus yang, jika terhidu, boleh memudaratkan kesihatan. Pakai alat pernafasan, jika bekerja di kawasan pengudaraan yang kurang baik. Jangan nyahgris pemasangan pandu dan spring kaliper, kerana bahagian itu memerlukan gris khas. Apabila kaliper mengalami kesukaran semasa meluncur, gris sedikit permukaan peluncuran dengan gris khas mengikut arahan yang diberikan oleh pengeluar kenderaan atau kaliper. Bahan geseran pad brek dan cakera tidak boleh bersentuhan dengan gris yang digunakan, kerana ini boleh mengakibatkan kegagalan brek; jika ini berlaku, nyahgriskan cakera dan gunakan pad brek baharu. Gantikan pandu yang berkarat.

5. Dengan omboh bertingkat, periksa kedudukan yang betul menggunakan tolok omboh khusus dan laraskan semula, jika perlu.
6. Periksa ketebalan cakera brek dan gantikan semua cakera pada gandar jika melebihi had kehausan atau jika permukaan berat kelihatan retak atau retak.
7. Keluarkan mana-mana kawasan yang berkarat pada bahagian luar dan dalam permukaan brek cakera.
 
Prosedur pemasangan
 
1. Pad brek baharu mesti bergerak bebas dalam pandunya.
2. Permukaan sesentuh plat sandaran logam pad/panduan kaliper serta plat sandaran logam pad/omboh brek hendaklah digris sedikit dengan gris khas mengikut arahan pengeluar kenderaan.
3. Syim yang tidak berkarat, bengkok atau terbenam boleh dipasang semula.
4. Jika penunjuk haus dijangka, sambungkan semula sensor baharu atau yang sedia ada jika tidak rosak.
5. Masukkan pad brek baharu dalam susunan terbalik seperti yang diterangkan di bawah "Penggantian", dengan permukaan geseran menghala ke arah cakera brek. Dengan pad brek asimetri, anak panah mesti menghala ke arah putaran cakera (dalam gear hadapan).
6. Masukkan pin pengesan, spring dan lengan pengapit dalam kedudukan asalnya sebelum diceraikan.
7. Jika pad brek dilengkapi dengan penunjuk haus, sambungkan semula palam dan soket.
8. Ketatkan skru pengikat atau pin pandu. Gantikan skru pengunci sendiri dengan yang baharu daripada jenis yang sama. 
AMARAN! Perhatikan tork pengetatan yang disyorkan oleh pengeluar kenderaan. Tork pengetatan yang salah boleh menyebabkan kegagalan sistem brek.

9. Brek yang digabungkan dengan ciri pelarasan kelegaan brek letak kereta mekanikal mesti mempunyai perjalanan percuma selepas penggerak brek berulang. Ikut arahan yang diberikan oleh pengeluar kenderaan.
10. Gantikan pad pada hujung gandar yang satu lagi dengan cara yang sama.
 
Ujian fungsional
 
Setelah anda memasang semula roda dan menurunkan kenderaan, pastikan anda mematuhi perkara berikut:
 
1. Periksa paras cecair brek dalam takungan dan isi semula ke garisan pengisian maksimum, jika perlu. Gunakan hanya minyak brek baharu dengan gred yang ditentukan untuk jenis kenderaan tertentu.
 

AMARAN! Jika dikendalikan secara tidak wajar, cecair brek boleh menyebabkan kecederaan atau kerosakan yang serius. Patuhi arahan pengeluar cecair brek.

AWAS! Untuk meletakkan semula pad brek dengan betul, kendalikan brek berulang kali sebaik kenderaan kembali ke tanah.
Ulangi proses ini sehingga perjalanan pedal brek stabil pada lebih kurang satu pertiga daripada jumlah perjalanannya. Pada daya pedal maksimum yang berterusan, perjalanan pedal tidak boleh berubah walaupun dalam tempoh penggunaan yang berpanjangan.

AWAS! Jika titik tekanan dan konsistensi tidak dapat dicapai, periksa semula keseluruhan sistem brek, kerana jika tidak, risiko kegagalan brek tidak dapat diketepikan.
Periksa semula sistem brek untuk memastikan tiada kebocoran.

2. Periksa semula paras cecair brek dan isi semula sehingga garisan pengisian maksimum, jika perlu. Gunakan hanya minyak brek baharu dengan gred yang ditentukan untuk jenis kenderaan tertentu. 

AMARAN! Jika dikendalikan secara tidak wajar, cecair brek boleh menyebabkan kecederaan atau kerosakan yang serius. Patuhi arahan pengeluar cecair brek. Lakukan aplikasi brek percubaan pada kelajuan rendah dengan mengingati bahawa keberkesanan brek mungkin agak berkurangan semasa penggunaan brek pertama. Jangan gunakan daya yang berlebihan atau lakukan aplikasi brek berterusan untuk mencapai pad cakera brek berjalan masuk dengan lebih pantas.

3. Sentiasa patuhi arahan percubaan yang diberikan oleh pengeluar kenderaan.
4. Patuhi peraturan lalu lintas semasa melakukan ujian brek.
5. Jalankan ujian berfungsi di rolling road untuk memastikan bahawa sistem itu memenuhi sebarang keperluan undang-undang.
 
Maklumat am dan keselamatan
Produk Brembo ini telah direka bentuk untuk mematuhi semua piawaian keselamatan yang berkenaan. Produk tidak bertujuan untuk digunakan secara berbeza daripada penggunaan khusus yang telah direka dan dihasilkan. Penggunaan untuk sebarang tujuan lain, atau sebarang pengubahsuaian atau pengubahan Produk boleh menjejaskan prestasi Produk dan boleh menyebabkan Produk tidak selamat.
 
Pengubahsuaian atau penggunaan yang tidak wajar sedemikian akan membatalkan Waranti Terhad, dan boleh menyebabkan individu tersebut menggunakan Produk tersebut kepada liabiliti untuk kecederaan badan atau kerosakan harta benda kepada orang lain.
 
Dalam arahan ini, amaran “BAHAYA!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mempunyai tahap kebarangkalian tinggi bahawa ia akan menyebabkan kecederaan serius atau bahkan kematian. “AWAS” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, boleh mengakibatkan kerosakan fizikal manakala “AMARAN!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mungkin boleh menyebabkan kerosakan pada kenderaan.

BAHAYA!
Sebelum memulakan penggantian, pastikan alat ganti sesuai untuk pembuatan dan model kenderaan. Produk ini adalah penting untuk pengendalian kenderaan yang selamat di mana ia dipasang, dan ia bertujuan untuk dipasang hanya oleh individu yang mahir dan berkelayakan yang telah dilatih dan/atau berpengalaman dalam pemasangan dan penggunaan yang dimaksudkan untuk Produk tersebut.

Pemasang mesti dilengkapi dengan peralatan yang sesuai dalam perdagangannya, dan dengan pengetahuan dan pengalaman untuk menangani pembaikan kenderaan. Pemasangan yang tidak betul atau tidak betul, sama ada disebabkan oleh kegagalan untuk mematuhi Arahan ini dengan setia dan sepenuhnya atau sebaliknya, akan membatalkan Waranti Terhad dan boleh menyebabkan pemasang dikenakan liabiliti sekiranya berlaku kecederaan diri atau kerosakan harta benda.
Brembo tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan atau kecederaan yang disebabkan oleh atau oleh mana-mana orang yang mengendalikan kenderaan di mana produk gantian telah dipasang dengan tidak betul.
 
Produk terpakai yang digantikan oleh Produk ini tidak boleh dipasang pada mana-mana produk lain. Ini boleh mengakibatkan kerosakan harta benda dan kecederaan diri, termasuk kematian. 
 
Sentiasa pastikan paras cecair brek dalam takungan berada di antara paras minimum dan maksimum yang ditunjukkan pada takungan. Tahap yang tidak betul boleh menyebabkan kebocoran cecair brek atau mengurangkan kecekapan sistem brek. Terlalu banyak atau terlalu sedikit cecair brek di dalam takungan boleh menyebabkan brek tidak berfungsi dengan baik sehingga mengakibatkan kecederaan diri, termasuk kematian. 
 
AWAS!
Bahagian yang diganti mesti dilupuskan mengikut undang-undang.
Produk perlu dielakkan daripada terhentak kuat dan/atau merosakkan Produk, bahagian dan komponennya, kerana ini boleh menjejaskan kecekapannya dan boleh menyebabkannya tidak berfungsi. Jika perlu, ganti mana-mana bahagian atau komponen yang rosak. Untuk mengelakkan kecederaan kami mengesyorkan perkara berikut:
  • Sentiasa pakai sarung tangan semasa membuka dan memasang komponen dengan tepi yang tajam.
  • Jangan biarkan permukaan kulit bersentuhan langsung dengan bahan geseran pad dan kasut brek kerana ini boleh menyebabkan melecet.
  • Jangan bawa bahan geseran pad brek, cakera, kaliper, tiub brek, dsb. bersentuhan dengan gris, minyak, pelincir lain atau agen pembersih berasaskan minyak mineral kerana ini boleh mengakibatkan kegagalan brek. Jika perlu, ganti mana-mana bahagian yang tercemar. Pad brek mesti diganti dalam set gandar.
  • Jangan gunakan sebarang alat tajam, kerana penggunaan yang tidak sesuai boleh menyebabkan kerosakan. Gunakan alat khas sahaja (senpana tork, alat pengembangan, cangkuk tarik keluar, dsb.).
  • Sekiranya kerosakan diperhatikan pada mana-mana bahagian sistem brek semasa bekerja di atasnya, bahagian itu mesti diperbaiki dengan sewajarnya.
Had Waranti
Kami menjamin Produk ini untuk memenuhi spesifikasi pengilang dan bebas daripada kecacatan pada bahan dan mutu kerja. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Sekiranya kecacatan ditemui, ia mesti dilaporkan dalam tempoh 60 hari dari penemuannya dan dalam tempoh dua tahun dari tarikh pembelian. Sekiranya kecacatan itu disahkan dan dilindungi oleh waranti, Produk akan dibaiki atau digantikan dengan Produk baru atau dibaik pulih sepenuhnya. Waranti tidak melindungi kerosakan yang disebabkan, secara keseluruhan atau sebahagiannya, oleh penyalahgunaan, kebakaran, kakisan kimia, penggunaan haram atau untuk tujuan selain daripada yang dimaksudkan, digunakan pada model selain daripada yang dimaksudkan, pemasangan yang salah atau bertentangan dengan apa yang ditunjukkan. oleh pengilang atau kegagalan untuk mengekalkan Produk seperti yang ditetapkan oleh Pengilang dalam arahan yang diberikan.

Ada apa-apa yang lain anda ingin bertanya?

Hubungi pasukan sokongan teknikal Brembo. Juruteknik kami akan menghubungi anda dengan secepat mungkin!
Kembali ke indeks
Pemasangan kereta
Baca artikel seterusnya
Arahan untuk menggantikan cakera dan pad brek: EV KIT
Dasar Privasi">