Arahan untuk menggantikan Silinder Hamba Klac Pusat (CCSC)

Sila baca dan ikuti semua arahan dengan teliti. Anda boleh mendapatkan arahan yang sama dalam pek kaliper brek. Jangan lupa untuk menyimpan arahan itu untuk keseluruhan kitaran hayat produk. Serahkan kepada pemilik baharu jika anda menjual kenderaan anda.
Kami mengesyorkan agar anda hanya melakukan langkah-langkah yang diperlukan untuk menggantikan alat ganti atau bahagian yang dikehendaki.
 
Prosedur pemasangan/Pengesyoran awal

1. Jangan tekan pedal beberapa kali berturut-turut ketika penjujuhan; tekan sekali sahaja dan tunggu sistem hidraulik stabil (risiko lebihan tekanan di dalam CCSC)
2. Jangan gunakan sebarang pelincir atau agen pembersih kerana bahan itu boleh merosakkan pengedap dalam CCSC.
3. Sentiasa perhatikan tahap kebersihan.
4. Hanya gunakan cecair brek yang diluluskan oleh pengeluar kenderaan.
5. Bersihkan pengedap lama atau tanggalkannya (jika dibekalkan dengan CCSC) dan lap habuk dari permukaan sambungan.​​​​​​​
6. Bersihkan hujung aci penghantaran dan pastikan permukaan pengedap tidak terlalu haus.​​​​​​​
7. Pastikan CCSC dipasang rata pada permukaan pemasangan transmisi.​​​​​​​
8. Pastikan penyesuai disambungkan sebelum mengetatkan sepenuhnya skru pengikat pada CCSC.​​​​​​​
9. Letakkan bolt pemasangan peranti dan ketatkan mengikut keperluan pengeluar kenderaan.​​​​​​​
10. Jangan sekali-kali jujuhkan CCSC jika klac dan roda tenaga belum dipasang lagi (beban tindak balas kepada CCSC).​​​​​​​
11. Pastikan CCSC tidak condong semasa pemasangan, kerana ini boleh menyebabkan kerosakan pada lag atau mengurangkan hayat perkhidmatan (sudut salah jajaran).​​​​​​​
12. Pada akhir proses penjujuhan, ketatkan semula skru (jika ada) untuk memastikan pengedapnya.
 
SENTIASA GANTIKAN MEKANISME KLAC UNTUK PENGGERAKAN KLAC DENGAN PEMULIHAN HAUS
SENTIASA GANTIKAN RODA TENAGA KLAC DAN DIAFRAGMA.
 
Gambar rajah menunjukkan pemasangan tudung yang betul pada pemasangan sistem roda tenaga / klac.
Prosedur pemasangan yang betul
 
Kaedah memasang penutup pada roda tenaga mempunyai kesan besar pada ciri fungsi sistem klac – khas untuk klac pelarasan sendiri - dan seterusnya pada prestasi CCSC dan hayat perkhidmatan (beban/tinggi).
 
Untuk mematuhi dan mengekalkan pematuhan sistem klac berkenaan dengan ciri-ciri ini, pasangkan klac menggunakan alat tertentu sebelum memasukkan roda tenaga. Lihat rajah di bawah. 
Apabila memasang sistem klac, berhati-hati untuk mengelakkan kemungkinan ralat yang mungkin berlaku dan dengan itu merosakkan CCSC, dengan itu membatalkan waranti pengeluar.
 
Di bawah adalah beberapa daripada ini:
 
1. KESILAPAN PEMASANGAN - RODA TENAGA SISI BERTENTANGAN 
Roda tenaga yang dipasang secara tidak betul (sisi bertentangan) akan merosakkan CCSC menyebabkan ubah bentuk cincin penahan dan bocor.

2. RALAT PERHIMPUNAN – LAMPAU STROK 
Sekiranya berlaku ralat dalam pemasangan atau penjujuhan, sistem CCSC boleh berfungsi dengan lebihan strok. Strok yang berlebihan akan mengakibatkan gelang penahan atau pengedap utama rosak kerana gegelang itu mungkin tergelincir daripada panduan. 

3. KETAKSELARASAN ACI PAKSI DAN SUDUT/ENJIN 
Ralat dalam pemasangan paksi dan/atau sudut CCSC yang merujuk kepada aci gear boleh menyebabkan pengurangan hayat fungsi dan perkhidmatannya, mengurangkan hayat pengedap aci pada bahagian kotak gear.

4. CECAIR TIDAK BETUL  
Sistem hidraulik klac mestilah hanya diisi dengan cecair brek. Jangan sekali-kali gunakan minyak mineral dan sentiasa gunakan cecair yang disyorkan oleh pengilang dalam manual pemilik kenderaan. 

5. RALAT PENJUJUHAN – TEKANAN BERLEBIHAN 
Penjujuhan manual hendaklah dijalankan menggunakan proses berikut:
 • Tekan pedal klac.
 • Buka injap jujuh
 • Pastikan pedal klac ditekan sehingga cecair muncul – Jangan lepaskan!
 • Tutup injap jujuh
 • Lepaskan pedal klac secara perlahan-lahan
 
6. CECAIR BREK / SISTEM KLAC / MEMBERSIHKAN CCSC 
Pencemaran boleh menyebabkan kebocoran sporadis apabila zarah kotoran terkumpul di bawah bibir pengedap dan juga boleh menyebabkan kebocoran kekal apabila pengedap bibir membengkak apabila terkena bahan yang tidak serasi.

7. PENCEMARAN – ACI GEAR 
Pencemaran pada aci akibat operasi pembongkaran atau pemasangan semula boleh menyebabkan kebocoran sporadis apabila zarah kotoran terkumpul di bawah bibir pengedap pengedap aci sisi gear atau pada cincin o pengedap tempat duduk hab. Ini juga boleh menyebabkan kebocoran kekal apabila bibir pengedap membengkak.
 
 
Maklumat am dan keselamatan
Produk Brembo ini telah direka bentuk untuk mematuhi semua piawaian keselamatan yang berkenaan. Produk tidak bertujuan untuk digunakan secara berbeza daripada penggunaan khusus yang telah direka dan dihasilkan. Penggunaan untuk sebarang tujuan lain, atau sebarang pengubahsuaian atau pengubahan Produk boleh menjejaskan prestasi Produk dan boleh menyebabkan Produk tidak selamat.
 
Pengubahsuaian atau penggunaan yang tidak wajar sedemikian akan membatalkan Waranti Terhad, dan boleh menyebabkan individu tersebut menggunakan Produk tersebut kepada liabiliti untuk kecederaan badan atau kerosakan harta benda kepada orang lain.
 
Dalam arahan ini, amaran “BAHAYA!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mempunyai tahap kebarangkalian tinggi bahawa ia akan menyebabkan kecederaan serius atau bahkan kematian. “AWAS” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, boleh mengakibatkan kerosakan fizikal manakala “AMARAN!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mungkin boleh menyebabkan kerosakan pada kenderaan.

BAHAYA!
Sebelum memulakan penggantian, pastikan alat ganti sesuai untuk pembuatan dan model kenderaan. Produk ini adalah penting untuk pengendalian kenderaan yang selamat di mana ia dipasang, dan ia bertujuan untuk dipasang hanya oleh individu yang mahir dan berkelayakan yang telah dilatih dan/atau berpengalaman dalam pemasangan dan penggunaan yang dimaksudkan untuk Produk tersebut.

Pemasang mesti dilengkapi dengan peralatan yang sesuai dalam perdagangannya, dan dengan pengetahuan dan pengalaman untuk menangani pembaikan kenderaan. Pemasangan yang tidak betul atau tidak betul, sama ada disebabkan oleh kegagalan untuk mematuhi Arahan ini dengan setia dan sepenuhnya atau sebaliknya, akan membatalkan Waranti Terhad dan boleh menyebabkan pemasang dikenakan liabiliti sekiranya berlaku kecederaan diri atau kerosakan harta benda.
Brembo tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan atau kecederaan yang disebabkan oleh atau oleh mana-mana orang yang mengendalikan kenderaan di mana produk gantian telah dipasang dengan tidak betul.
 
Produk terpakai yang digantikan oleh Produk ini tidak boleh dipasang pada mana-mana produk lain. Ini boleh mengakibatkan kerosakan harta benda dan kecederaan diri, termasuk kematian. 
 
Sentiasa pastikan paras cecair brek dalam takungan berada di antara paras minimum dan maksimum yang ditunjukkan pada takungan. Tahap yang tidak betul boleh menyebabkan kebocoran cecair brek atau mengurangkan kecekapan sistem brek. Terlalu banyak atau terlalu sedikit cecair brek di dalam takungan boleh menyebabkan brek tidak berfungsi dengan baik sehingga mengakibatkan kecederaan diri, termasuk kematian. 
 
AWAS!
Bahagian yang diganti mesti dilupuskan mengikut undang-undang.
Produk perlu dielakkan daripada terhentak kuat dan/atau merosakkan Produk, bahagian dan komponennya, kerana ini boleh menjejaskan kecekapannya dan boleh menyebabkannya tidak berfungsi. Jika perlu, ganti mana-mana bahagian atau komponen yang rosak. Untuk mengelakkan kecederaan kami mengesyorkan perkara berikut:
 • Gunakan peralatan yang sesuai untuk mengelakkan penyedutan habuk yang timbul semasa pembersihan bahagian.
 • Sentiasa pakai sarung tangan semasa membuka dan memasang komponen dengan tepi yang tajam.
 • Jangan biarkan permukaan kulit bersentuhan terus dengan bahan geseran pad dan kasut brek kerana ini boleh menyebabkan pelelasan.
 • Jangan masukkan tangan anda ke dalam tempat pad semasa mengeluarkan omboh kaliper menggunakan udara termampat kerana ini melibatkan risiko meremukkan tangan anda.
 • Elakkan sentuhan terus dengan cecair brek kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit dan mata. Sekiranya berlaku sentuhan tidak sengaja, bersihkan dengan teliti mengikut arahan pengeluar kenderaan atau cecair brek. 
 • Jangan dedahkan komponen elektrik kepada cas elektrostatik atau hentaman yang boleh merosakkan bahagian plastik.
 • Lindungi komponen elektrik yang telah dibuka daripada kelembapan.
 • Pastikan sambungan yang betul bagi sebarang sesentuh elektrik, pastikan lampu amaran menyala. Jika tidak, lampu amaran tidak beroperasi boleh menyebabkan pengurangan kecekapan sistem brek, atau kegagalan isyarat brek.
 
AMARAN! 
 • Jangan gunakan alat tajam untuk memuatkan komponen getah kerana ini boleh merosakkannya. Pastikan mana-mana bahagian yang rosak diganti.
 
Had Waranti
Kami menjamin Produk ini untuk memenuhi spesifikasi pengilang dan bebas daripada kecacatan pada bahan dan mutu kerja. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Sekiranya kecacatan ditemui, ia mesti dilaporkan dalam tempoh 60 hari dari penemuannya dan dalam tempoh dua tahun dari tarikh pembelian. Sekiranya kecacatan itu disahkan dan dilindungi oleh waranti, Produk akan dibaiki atau digantikan dengan Produk baru atau dibaik pulih sepenuhnya. Waranti tidak melindungi kerosakan yang disebabkan, secara keseluruhan atau sebahagiannya, oleh penyalahgunaan, kebakaran, kakisan kimia, penggunaan haram atau untuk tujuan selain daripada yang dimaksudkan, digunakan pada model selain daripada yang dimaksudkan, pemasangan yang salah atau bertentangan dengan apa yang ditunjukkan. oleh pengilang atau kegagalan untuk mengekalkan Produk seperti yang ditetapkan oleh Pengilang dalam arahan yang diberikan.

Ada apa-apa yang lain anda ingin bertanya?

Hubungi pasukan sokongan teknikal Brembo. Juruteknik kami akan menghubungi anda dengan secepat mungkin!
Kembali ke indeks
Pemasangan kereta
Baca artikel seterusnya
Arahan untuk menggantikan induk klac dan silinder induk brek
Dasar Privasi">