Arahan untuk menggantikan silinder utama brek

Sila baca dan ikuti semua arahan dengan teliti. Anda boleh mendapatkan arahan yang sama dalam pek silinder induk brek. Jangan lupa untuk menyimpan arahan itu untuk keseluruhan kitaran hayat produk. Serahkan kepada pemilik baharu jika anda menjual kenderaan anda.
 
 
Maklumat Am
 
1. Gunakan cecair brek yang disyorkan oleh pengeluar.
2. Cecair brek mesti diganti sepenuhnya selepas takungan bendalir telah dicuci dengan teliti dengan spirit metilasi.
3. Disebabkan sifat teknikal produk, silinder induk klac mesti digantikan oleh juruteknik bertauliah dan perkara yang sama perlu dibuktikan melalui invois sekiranya berlaku tuntutan.

 
Prosedur penggantian
 
1. Jika silinder dipasang dengan skru penjujuh, sambungkan skru penjujuh pada silinder ke tiub getah dan letakkan bahagian hujung bebas tiub di dalam bekas lutsinar.
2. Tanggalkan sebarang penutup, pendakap, sambungan elektrik atau bahagian lain yang boleh menghalang silinder mudah dikeluarkan apabila longgar. ​​​​​​​
3. Longgarkan sedikit skru tiub yang menahan tiub alur keluar.​​​​​​​
4. Tanggalkan skru atau bolt yang menahan silinder ke servo brek atau tembok api.​​​​​​​
5. Longgarkan skru tiub alur keluar sepenuhnya dan tarik tiub keluar dari silinder, pastikan anda tidak membengkokkan atau mengubah bentuknya. Gunakan kain di bawah silinder untuk menangkap sebarang tumpahan bendalir dan keluarkan silinder.
6. Sekiranya ada cecair brek tertumpah ke cat, segera basuh dengan air.
 
 
Prosedur pemasangan
 
1. Tanggalkan penutup pelindung dari silinder baharu.​​​​​​​
2. Periksa sama ada pengedap alur keluar unit servo, jika ada, dipasang dengan betul dan tidak rosak.​​​​​​​
3. Letakkan silinder (jika boleh, dengan takungan sudah ada) dan periksa dengan teliti sama ada rod tolak servo berada dengan betul, atau rod tolak yang disambungkan ke pedal brek boleh bergerak dengan bebas.​​​​​​​
4. Masukkan semula skru atau bolt pemasangan silinder, gantikannya jika rosak. Tetapan tork untuk mengetatkan bolt mestilah seperti yang disyorkan oleh pengeluar kenderaan. ​​​​​​​
5. Sambungkan penyambung tiub brek, pastikan ulir pada penyambung tiub dan pada silinder sepadan. Ketatkan penyambung pada tetapan tork yang disyorkan oleh pengeluar kenderaan.​​​​​​​
6. Pasangkan takungan dan isi dengan bendalir brek seperti yang ditentukan oleh pengeluar kenderaan.​​​​​​​
7. Jika sistem ABS dipasang, ikuti semua arahan pengeluar kenderaan dengan teliti.​​​​​​​
8. Keluarkan sistem brek mengikut arahan pengeluar kenderaan​​​​​​​
9. Periksa sebarang kebocoran dalam sistem brek.​​​​​​​
10. Periksa paras cecair brek.​​​​​​​
11. Lakukan pandu uji.
 
 
Maklumat am dan keselamatan
 
Produk Brembo ini telah direka bentuk untuk mematuhi semua piawaian keselamatan yang berkenaan. Produk tidak bertujuan untuk digunakan secara berbeza daripada penggunaan khusus yang telah direka dan dihasilkan. Penggunaan untuk sebarang tujuan lain, atau sebarang pengubahsuaian atau pengubahan Produk boleh menjejaskan prestasi Produk dan boleh menyebabkan Produk tidak selamat.
 

Pengubahsuaian atau penggunaan yang tidak wajar sedemikian akan membatalkan Waranti Terhad, dan boleh menyebabkan individu tersebut menggunakan Produk tersebut kepada liabiliti untuk kecederaan badan atau kerosakan harta benda kepada orang lain.

 

Pad brek tertakluk kepada haus dan oleh itu mesti diperiksa pada selang masa yang tetap.

 

Jika ketebalan bahan geseran yang tinggal pada pad kurang daripada 2 mm atau penunjuk haus menyala, gantikan semua pad pada gandar.

 

Cakera Brembo EV Kit dan pad Brembo EV Kit mesti sentiasa dipasang dengan gabungan satu sama lain. Penggabungan alat itu dengan produk yang  berbeza boleh membahayakan fungsi KIT yang betul.

 

Dalam arahan ini, amaran “BAHAYA!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mempunyai tahap kebarangkalian tinggi bahawa ia akan menyebabkan kecederaan serius atau bahkan kematian. “AWAS” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, boleh mengakibatkan kerosakan fizikal manakala “AMARAN!” bermaksud prosedur yang, jika tidak dipatuhi, mungkin boleh menyebabkan kerosakan pada kenderaan.

 

BAHAYA!

Sebelum memulakan penggantian, pastikan alat ganti sesuai untuk pembuatan dan model kenderaan. Produk ini adalah penting untuk pengendalian kenderaan yang selamat di mana ia dipasang, dan ia bertujuan untuk dipasang hanya oleh individu yang mahir dan berkelayakan yang telah dilatih dan/atau berpengalaman dalam pemasangan dan penggunaan yang dimaksudkan untuk Produk tersebut.

 

Pemasang mesti dilengkapi dengan peralatan yang sesuai dalam perdagangannya, dan dengan pengetahuan dan pengalaman untuk menangani pembaikan kenderaan. Pemasangan yang tidak betul atau tidak betul, sama ada disebabkan oleh kegagalan untuk mematuhi Arahan ini dengan setia dan sepenuhnya atau sebaliknya, akan membatalkan Waranti Terhad dan boleh menyebabkan pemasang dikenakan liabiliti sekiranya berlaku kecederaan diri atau kerosakan harta benda.

Brembo tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan atau kecederaan yang disebabkan oleh atau oleh mana-mana orang yang mengendalikan kenderaan di mana produk gantian telah dipasang dengan tidak betul.

 

AWAS!

Bahagian yang diganti mesti dilupuskan mengikut undang-undang.
Produk perlu dielakkan daripada terhentak kuat dan/atau merosakkan Produk, bahagian dan komponennya, kerana ini boleh menjejaskan kecekapannya dan boleh menyebabkannya tidak berfungsi. Jika perlu, ganti mana-mana bahagian atau komponen yang rosak. Untuk mengelakkan kecederaan kami mengesyorkan perkara berikut:
  • Sentiasa pakai sarung tangan semasa membuka dan memasang komponen dengan tepi yang tajam.
  • Jangan biarkan permukaan kulit bersentuhan langsung dengan bahan geseran pad dan kasut brek kerana ini boleh menyebabkan melecet.
Had Waranti
Kami menjamin Produk ini untuk memenuhi spesifikasi pengilang dan bebas daripada kecacatan pada bahan dan mutu kerja. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Waranti mempunyai tempoh terhad selama dua tahun dari tarikh pembelian atau mana-mana tempoh lebih lama yang ditetapkan oleh undang-undang. Sekiranya kecacatan ditemui, ia mesti dilaporkan dalam tempoh 60 hari dari penemuannya dan dalam tempoh dua tahun dari tarikh pembelian. Sekiranya kecacatan itu disahkan dan dilindungi oleh waranti, Produk akan dibaiki atau digantikan dengan Produk baru atau dibaik pulih sepenuhnya. Waranti tidak melindungi kerosakan yang disebabkan, secara keseluruhan atau sebahagiannya, oleh penyalahgunaan, kebakaran, kakisan kimia, penggunaan haram atau untuk tujuan selain daripada yang dimaksudkan, digunakan pada model selain daripada yang dimaksudkan, pemasangan yang salah atau bertentangan dengan apa yang ditunjukkan. oleh pengilang atau kegagalan untuk mengekalkan Produk seperti yang ditetapkan oleh Pengilang dalam arahan yang diberikan.

Ada apa-apa yang lain anda ingin bertanya?

Hubungi pasukan sokongan teknikal Brembo. Juruteknik kami akan menghubungi anda dengan secepat mungkin!
Kembali ke indeks
Pemasangan kereta
Baca artikel seterusnya
Instruction for installation of the GT KIT
Dasar Privasi">