25 június 2020

2020 nyár: az autó visszatér

A nyugodt nyár érdekében ne becsülje le a fékek ellenőrzésének fontosságát

Autónkat hosszú ideig a garázsban vagy az út szélén hagytuk. A felhívás, hogy a lehető legkevesebbet menjünk el otthonról, megszabadította a főbb utakat a torlódásoktól, ugyanakkor egyfajta elvonási tünetet okozott azok számára, akik hozzászoktak, hogy napi szinten vezetnek.
 
.... Kész, rajt: vezetünk
A nyáron be tudjuk pótolni az elveszett időt: kevés a rendelkezésre álló repülőjárat, és sokak vágya arra, hogy lemondjanak a repülőzésről és vonatozásról, fokozni fogja az autók használatát nyaraláskor.

Épp ezért szeretnénk, hogy autónk a lakhelyünktől több száz kilométerre is úgy működjön mint a svájci óra. A lerobbanás nem szerepel nyaralási terveink között, és még kevésbé a fékek meghibásodása.
 
Térjen be a Brembo Expert szerelőhöz
Ezért erősen ajánljuk, hogy indulás előtt ellenőriztesse az autót, lehetőleg egy Brembo Expert minősített szerelővel: a Brembo által biztosított műszaki képzésnek köszönhetően ellenőrzést fog végezni az autón.
 
A szakember különösen az alábbiakat fogja ellenőrizni:
  • folyadékszintek (hűtőfolyadék, fékfolyadék és ablakmosó folyadék) és a folyadékok állapota
  • a fékbetétek és féktárcsák vastagsága
  • a féktárcsák felületén esetleges barázdák vagy repedések jelenléte
  • összességében a féknyergek állapota
  • az autó világításának állapota (helyzetjelzők, távolsági és tompított fényszórók, ködfényszóró, féklámpák, irányjelzők stb.)
  • az autó akkumulátora
  • a klímaberendezés működése
  • a gumiabroncsok kopása és nyomása
 
Természetesen mindezek a részegységek optimális állapotban kell, hogy legyenek, mert ha csak egy is túlságosan kopott (a fékbetét vagy a féktárcsa), vagy nem tökéletesen működőképes (féknyereg vagy a fékberendezés más hidraulikus részegysége), vagy teljesítményének egy részét elvesztette (a fékfolyadék), a végeredmény nagyon rossz  fékezést eredményez, mert késik a fékpedál lenyomásának pillanatához képest, vagy mert kevéssé hatékony.
 
 
 
 
És amikor távozik a műhelyből...
Aki úgy gondolja, hogy minden lehetséges problémát végleg maga mögött hagy, amikor elhozza az autót a szerelőtől, nagyon téved. Mivel mechanikus és hidraulikus részegységekről van szó egy kb. 300 km-es bejáratásra van szükség, hogy a fékberendezés tökéletesen működőképes lenne.

Amíg ezt az utat megteszi nem javasolt, hogy a súrlódó anyagok túlságos terhelésnek tegye ki.
Jobb, ha elkerüli a hirtelen fékezéseket, és kerüli a fékek hosszú ideig történő használatát. Ellenkezőleg, célszerű enyhe és rövid ideig tartó fékezéseket használni, hogy helyesen illeszkedjenek a fékbetétek és a féktárcsák.

Ha a tervezett utazás típusa olyan, hogy előreláthatólag jelentősen megterheli a fékberendezést, jobb, ha több nappal az indulás előtt elviszi az autót a fékek ellenőrzése céljából, és hogy esetleg cseréljék ki a nem tökéletes részegységeket, így a bejáratást ideális körülmények között tudja elvégezni.
 
Figyeljen a felesleges harmadikra
Ha optimális állapotú a fékberendezés, akkor sem szabad megfeledkezni arról, hogy a fékút és a fékezési idő az autóra szerelt gumiabroncs készlettől is függ. A vezető azonos reakcióideje és azonos fékberendezés jellemzők esetén az alkalmazott gumiktól függően nagyon eltérő eredményeket lehet elérni.

Ahhoz, hogy a teljes fékezési nyomatékot át lehessen az aszfaltnak adni jó állapotú és megfelelő nyomásra felfújt minőségi gumira van szükség. Ez utóbbi fordítottan arányos az aszfalttal érintkező gumi mennyiségével: ha túlságosan le vannak eresztve, növelik a fékutat, ha túlságosan fel vannak fújva nehezebb uralkodni az autó fölött fékezésnél.

Ezért a nyaralás alatt célszerű gyakran ellenőrizni a guminyomást, hogy ne fusson bele a tervezettnél hosszabb és potenciálisan veszélyes fékutakba.
 
Vigyázat! Mielőtt hosszú útra indul, az autó ellenőrzésén túl ne feledkezzen el a rendszeres szervizről – amit törvény kötelezően előír –, valamint az autógyártók által előírt előre meghatározott időközönként elvégzendő szervizekről.
Adatvédelem">