Meghúzási nyomaték értékei

A fékrendszer jó működése közvetlenül függ a kerekek helyes meghúzási nyomaték értékétől.

 
A kerekek helyes meghúzási nyomatékának fontosságát sokszor figyelmen kívül hagyják, főleg amikor gumiabroncsot cserélnek. Egy az anyacsavarok és csavarok helyes meghúzási nyomatéka szempontjából rosszul felszerelt keréknek sok köze van a kormány zavaró rezgéséhez fékezéskor és általában a fékrendszer rendellenes működéséhez. Továbbá súlyos következményei vannak a jármű és utasai biztonságára.

A kerék anyacsavarjainak vagy csavarjainak túlzott vagy elégtelen meghúzása katasztrofális következményekkel járhat. A túlzottan meghúzott anyacsavarok és csavarok deformálódhatnak, megnyúlhatnak és eltörhetnek, különösen kátyúkon és bukkanókon át történő vezetésnél.
 
Meghúzási nyomaték értékei
 
Az utóbbi években megfigyelték, hogy az az elterjedt gyakorlat, hogy a hagyományos pneumatikus vagy elektromos pisztolyokat maximális teljesítményen használják szisztematikusan roncsolja a csavarmeneteket minden szerelésnél, és az olyan fontos alkotóelemek mint a csavarok, anyacsavarok egy idő után nem működnek helyesen. Előfordulhat, hogy más részek - mint a kerékagy - sérülnek amikor csavarokat csavarnak a belsejükbe. Ennek az állapotromlásnak az egyik következménye a kerékagy helytelen rögzítése, ez a helyzet gyakrabban előfordul mint gondolnánk.

A kerekek helyes beszorításának témája egyre fontosabb a járművek folyamatos fejlődése miatt.
A járművek méretének növekedése - magasságban és a kerekek tekintetében is - és ugyanakkor a kerékagy csökkentett mérete az ok amiért a kerék-féktárcsa-kerékagy egység egy mai autóban sokkal jobban megszenvedi az ott keletkező erőhatások által keltett feszültségeket mint egy 20 vagy 25 évvel ezelőtti jármű esetén.

A kerék anyacsavarjainak szabálytalan meghúzása rövid idő alatt a kerékagy-féktárcsa-kerék együttesen belül századnyi értékű holtjátékot alakíthat ki, ami néhány problémát okoz.
Mivel a féktárcsa váltakozva súrolja a fékbetétet, és ez az első fékezés után gyakoribbá válik, a fékbetét pozíciója a tárcsához igazodik, ez az oka annak, hogy erősebb rezgés alakulhat ki.
A váltakozó súrlódás (néha megfigyelhetjük akár kézzel forgatva a kereket) a féktárcsát az egyik helyen jobban felforrósítja mint a másikon, és amikor eljön a fékezés pillanata, a felhasználó egy egyértelmű rezgést érzékel a kormánykeréken a féktárcsán kialakuló szabálytalan súrlódás következtében keletkezett különböző hőmérsékletek miatt.

Nagyon egyszerű megkülönböztetni ezt az esetet az általánosabb „hajlott féktárcsa” esetétől. Ez utóbbi esetben amikor a probléma felmerül a kormány rezeg, de a pedál nem. Ennek a féktárcsának és ezeknek a fékbetéteknek a teljes élettartama alatt a tárcsa deformálódik és a fékbetétek is szabálytalan kopást mutatnak. A féktárcsának a folyamatos és váltakozó súrlódás okozta deformációja miatt  a pedál is elkezd rezegni.
 
Hogy lehet elérni a helyes meghúzást?
 
A kerekeket nyomatékkulccsal egy a méretektől, az anyacsavarok és csavarok anyagától és a csavarmenet típusától függő meghatározott meghúzási nyomatékkal kell meghúzni. A meghúzási nyomaték általában szerepel a jármű karbantartási útmutatójában.

Használhat hagyományos csavarhúzógépet a legalacsonyabb beállítással (a szerszám meghúzási nyomatéka nem haladhatja meg az igényelt nyomatékot) vagy nyomatékhatároló kulcsot ami biztosítja, hogy ne haladja meg a megadott nyomaték értéket.

Az előírtnál alacsonyabb meghúzási nyomaték alkalmazása a csavarok kilazulásához vezethet, míg a magasabb nyomaték miatt deformálódhatnak a tárcsák vagy eltörhetnek, azon túl, hogy átfúródás esetén nehéz eltávolítani a csavarokat.

A kerék, a féktárcsa és a kerékagy megfelelő érintkezésének biztosításához célszerű a beszorítást  „csillag” formában végezni, először az egyik anyacsavart beszorítva, utána a vele átellenest (és nem a következőt).
 
Példák csillagra 4, 5 vagy 6 csavar esetén:
 
Couples de serrage
 
A kerekek akkor vannak helyesen felszerelve amikor az anyacsavarok a jármű gyártója által megadott nyomatékkal vannak meghúzva, és a kerék megfelelően a kerékagy vonalába van állítva.
 
Adatvédelem">