Karbantartás Útmutató és bejáratás

Tudnivalók és tanácsok

Rövid ellenőrzéssel vizsgálja meg a féktárcsa állapotát!
A szétszerelt fékbetétek és féktárcsák fontos információforrásnak tekinthetők: az egyes alkatrészek (fékpofák, betétek, csapágyak) működési rendellenességeinek észleléséhez mindig alaposan szemügyre kell venni a fékezési felület állapotát, a színt és a kinézetet. Az alkatrészekkel kapcsolatos esetleges problémákat még a csere előtt fel kell tárni.
Mikor kell kicserélni a féktárcsát?
  • ha megállapította, hogy a tárcsa vastagsága a gyártó által megadott vastagságnál kisebb, vagy azzal egyenlő (angolul MINimum THickness);
  • ha mélyebb körkörös vonalak vagy sugárirányú repedések láthatók;
  • ha a tárcsa felületén sötét foltok vagy kék pontok láthatók;
  • ha az ellenőrzésnél alakváltozást észlel a fékezési felületen.
Bejáratás
A cserét követően a fékbetéteket és tárcsákat forgalomban kell tesztelni.
A bejáratást kb. 200 km-en keresztül kell végezni, aminek során menet közben és fékezéskor is ellenőrizni kell, hogy nem észlelhetők-e a fék felől érkező rezgések és zajok.

A fékezési műveletnek a féktávolság tekintetében hatékonynak kell lennie, rövid és lágy fékezéseket kell végezni, ami lehetővé teszi a tárcsával érintkező fékbetétek felületének megfelelő összecsiszolódását.

A túl hirtelen fékezés a fékbetét és a tárcsa súrlódó anyagának túlhevülésével járhat, ami veszélyezteti a fék épségét és teljesítményét.
Adatvédelem">