Tárcsák integrált csapággyal

Készlet integrált kerékaggyal szerelt tárcsákhoz

 
Megoldások a csapággyal rendelkező, integrált kerékaggyal szerelt tárcsák cseréjének nehézségeire.
Bizonyos modelleknél a hátsó tengelyen integrált kerékaggyal ellátott tárcsákat használnak, melyek kétsoros kúpgörgős csapággyal vannak felszerelve.
Ez az elrendezés nagyon nehézkessé, ha nem lehetetlenné teszi a tárcsa cseréjét, a csapágy megrongálása nélkül. Csak a tervezéskor előírt szerelési tűréshatárok betartása tudja garantálni az alkatrészek megfelelő és biztonságos működését.
Tehát sokkal előnyösebb, ha a tárcsa cseréjével egyidejűleg csapágycsere is történik. A Brembo erre a tökéletes megoldást ajánlja: az előreszerelt készletben a csapágyak már össze vannak szerelve a féktárcsával.
ABS támogatás
A gyártó modelljeihez a Brembo a tárcsa-csapágy együttesbe beépíti a fónikus kereket vagy a mágneses enkódert. A szerepük az, hogy a gépkocsi kerekének sebességét érzékelve biztosítsák a jármű ABS rendszerének működését.
 
A fónikus kerék fém fogakkal van felszerelve, melyek egy digitális jelet továbbítanak a kerék forgási sebességének függvényében. Míg a közelében található mágneses enkóder az északi és déli pólusok nagyon pontos egymásutánisága révén generálja a jelet. A jelet fogadja a jármű vezérlőközpontja, majd felhasználja az ABS és a jármű stabilitását ellenőrző más funkciók működtetésére.
 
Az enkóderes megoldás előnye a fónikus kerékkel szemben főként abban nyilvánul meg, hogy kisebb elmozdulások is érzékelhetők, továbbá jobb a jel minősége, kisebb a szerkezet súlya és mérete, valamint az összeszerelés is egyszerűbb. Ennek a technológiának a hatékonysága nagyrészt abban áll, hogy a jövőben összekapcsolhatóvá válik az autó más fontos funkcióival.
Az előszerelt készlet előnyei
A beszerelés egyszerű és gyors, nem igényel semmilyen speciális felszerelést, és elkerülhető a csapágy megrongálódása a régi tárcsából való kiszerelés során. Az előszerelt készlet használata az alábbi előnyökkel jár:
Egyszerű felszerelések
Nincs rá szükség: a csapágy már be van szerelve a féktárcsába.
Időmegtakarítás
A csapágy beszerelését a tárcsába elvégzi a Brembo.
Problémamentes eltávolítás
Nem kell foglalkozni a csapágy kiszerelésével a régi tárcsából.
Biztonságos összeszerelés
Amit a Brembo által a gyártósoron végzett ellenőrzések garantálnak.
A csapágy és az enkóder beszerelése után minden tárcsát 100%-osan ellenőriznek
A csapágy kopása és kritikus pontjai
A csapágyak időszakos ellenőrzése és cseréje alapvetően fontos a jármű megfelelő karbantartásához: egy hibás kerékcsapágy nagyobb súrlódást idéz elő, ami tipikus zajjal jár, és komoly problémát jelez. Továbbá a hibás csapágy miatt a kerékagy, a lengéscsillapító és minden más kapcsolódó alkatrész hibásan működik, aminek következtében ezek az alkatrészek idő előtt elkopnak.
Javasolt tehát a kerékcsapágyak állapotának ellenőrzése minden fékcsere alkalmával, illetve amikor zajosság vagy idő előtti kopás tapasztalható.

A kerékcsapágy megrongálódását a megtett út, ütközés vagy hibás beszerelés is okozhatja.
Adatvédelem">